WhatsApp Image 2024-04-03 at 6.30.09 PM
3 апреля 2024 г.

Aktau 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmaları: TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde ziyaretlerde bulundu

3 апреля 2024 г.

Aktau 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmaları: TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde ziyaretlerde bulundu

2 Nisanda Mangıstau Valiliğinde gerçekleşen ikili görüşmelere TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Mangıstau Eyalet Valisi Nurlan Nogaev ve Aktau Valisi Ulıkbek Tnaliev katıldı. Sıcak bir iklimde gerçekleşen görüşmede Kazakistan ve TÜRKSOY arasındaki ortak faaliyetlerin öneminin altı çizilerek Aktau şehrinin 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti statüsü kazanması vesilesiyle 2025 yılında yapılacak faaliyet ve etkinliklerle alakalı iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda iyi niyet kararı alındı. 
Görüşmede TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Aktau’un 2025 Türk Dünyası Başkenti olarak seçilmesinin tesadüfi olmadığını Aktau şehrinin Türk Dünyası ortak kültür hazinesi olarak nitelendirilebilecek birçok tarihî esere ev sahipliği yaptığını belirtti. Konuşmasının devamında “Mangıstau eyaleti tarihî eserlerin bulunduğu eşsiz bir bölgedir. Daha önce Kazakistan’daki Türk Dünyası Başkentleri Astana ve Türkistan’dı. Aktav’ın Kültür Başkenti bayrağını bir yıl boyunca onurla dalgalandıracağından kuşkum yok. Dünya kamuoyu Türk geleneklerinin ne olduğunu ve kardeş Türk halklarını neyin birleştirdiğini görmekte ve öğrenmekte. TÜRKSOY olarak görevimiz bütün dünyada ortak Türk kültürünün tanıtılması ve yayılmasıdır” diyen Raev, TÜRKSOY’un bu konudaki kararlılığının altını çizdi.   
Mangıstau Eyalet Valisi Nurlan Nogaev bölgenin Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında misafir edeceği konukları ağırlamaktan ve düzenlenecek etkinliklere ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirtti. Nogaev “Bu etkinlik Aktau ile sınırlı değil, dünya sahnesinde Türkçe konuşulan ülkeler olarak kendini konumlandırmayı mümkün kılan dünya çapında bir etkinliktir. Atalarımızın misafirperverliğini ve kültürel mirasını göstererek misafirlerimizi ağırlamaya, halklarımız arasındaki bağların güçlendirilmesine katkıda bulunmaya hazırız "dedi. 
Görüşmede söz alan Aktau Valisi Ulıkbek Tnaliev, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde toplanan TÜRKSOY daimî konsey toplantısında karara varılan Aktau’un 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesinden duyduğu memnuniyetin altını çizerek “Kararın alındığı tarihten itibaren çeşitli kültürel ve spor etkinlikleri ile Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını taşımak için hazırlıklarımıza başladık. Aktau’da klasik ve halk müziği konserleri, fotoğraf ve resim sergileri, tiyatro festivalleri, müzik ve dans gurubu gösterileri ile bütün Türk Dünyasının kültürünü ve sanatını kapsayıcı faaliyetler yapılacak. Ayrıca uluslararası ve ulusal düzeyde sportif etkinlikler, çalışma atölyeleri ve sempozyumlar planladık. Amacımız Türkçe konuşan ülkelerin kültürel mirasını ve zenginliğini dünyaya göstermek, halklarımız arasındaki iş birliği ve dostluğu bütün dünyaya ilan etmektir. Aktau’u 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması şehrimizdeki turizm ve ekonomik gelişimin yeni bir ivme kazanması açısından eşsiz bir fırsat. Diğer taraftan Türk Dünyası halkları Aktau’u ziyaret ederek şehrimizin kültürel ve tarihî zenginlikleri ile bizzat tanışmalarından büyük memnuniyet duyarız” dedi. 
Toplantıda 2025 yılı etkinlik programı üzerinde çalışıldı ve Mangıstav bölgesinde yapılması planlanan 50’den fazla etkinlik tanıtıldı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev etkinlik programına son hâlinin verilmesi için çalışmalara devam edileceğini belirtirken toplantıda 2025 Aktau Kültür Başkenti açılış ve etkinlik programının hazırlanabilmesi için bir çalışma grubu oluşturuldu.

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2024-04-03 at 6.30.12 PM

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır