242bb245-d4c4-49df-9eef-badc79a9fcc0
27 мая 2023 г.

1. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali'nin ardından

27 мая 2023 г.

1. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali'nin ardından

Türk Dünyası yetenekli genç tiyatrocularını bir araya getiren, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’dan üniversite öğrencilerinin hazırladığı tiyatro oyunlarını Özbek sanatseverlerle buluşturan “1. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali” sona erdi. 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk coğrafyasının tiyatro sanatına taze bir soluk getirecek ve kardeş ülke tiyatroları tarafından büyük ilgi gören festivale ilişkin duygularını aşağıdaki şekilde dile getirdi:

“Bu tiyatro platformu sadece bir festival değil, aynı zamandayeni bir eğitim süreci biçimidir. Diğer bir değişle tiyatronun geleceğini tek bir platformda bir araya getiren, etkileşim sağlayan, oyunculuk ilişkilerini güçlendiren, genç tiyatrocuların yeteneklerini, karşılıklı görüş ve fikirlerini paylaşmak için mükemmel ortam yaratan bir platformdur. Festivalin temel amacı, geleceğin tiyatro insanlarını motive etmek ve onlara fırsatlar yaratmaktır.

Festivalin katılımcılar ve tiyatro alanında oluşturduğu etki, TÜRKSOY’un bu girişiminin, takdirle karşılanarak tiyatro sanatımızın geleceğine umut ışığı olarak yansıması şeklinde oldu. Bizim de esas önceliğimiz tiyatro alanındaki gençleri desteklemek ve onların mesleki potansiyellerini canlandırmaktır!

TÜRKSOY'un hayata geçirilen yeni projeleri ses getirmeye başladı. Festivalde en iyi oyun, en iyi roller belirlendi. Festivalin büyük zaferi dostluk ve tiyatro alanında güçlü arayış oldu. Kazakistan'dan katılan Temirbek Jurgenov Sanat Akademisi öğrencileri tarafından sahnelenen "Psikoz" oyunu "En İyi Oyun" ödülüne layık görüldü!

Festivalin her yıl düzenlenmesine karar verildi. Festival kapsamında fikir alışverişi, oyunculuk ustalık sınıfları, tartışma, yeni kitapların tanıtımı ve münazaralar gerçekleştirildi. Festivale Güzel Sanatlar Üniversitelerin Rektörleri katılarak eğitim süreci, karşılıklı değişim programları ve sistemli çalışma konularını ele aldılar.

Festival çerçevesinde ayrıca, oyunculuk esnasında en iyi imajı oluşturan öğrenciler TÜRKSOY bursuyla ödüllendirildi.

İlk defa düzenlediğimiz 1. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali’miz amacına ulaştı. Teşekkürler Taşkent! 

Özbekistan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ozodbek Nazarbekov ve ekibine, Özbekistan Kültür ve Sanat Üniversitesi’ne tüm kalbimle teşekkür ederim!

     Yaşasın Festival!”

 

TÜRKSOY’un girişimi ve organizasyonu, Özbekistan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Özbekistan Kültür ve Sanat Üniversitesi iş birliğinde 22-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında Taşkent’te düzenlenen “1. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali”nde aşağıdaki ödüller verildi:

  1. “En İyi Oyun” Ödülü -  Psihoz Tiyatrosu (Kazakistan)
  2.  “En Güncel Konu” Ödülü - “Gündüzsüz Geceler” oyunu (Özbekistan)
  3.  “En İyi Erkek Oyuncu” Ödülü - Damirbek Kayrat (Kırgızistan)
  4.  “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü -  Leman Salimova (Azerbaycan)
  5.  “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Ödülü - İbrayim Durdıev (Türkmenistan)
  6.  “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” Ödülü - Jasmina Jumabekova (Kırgızistan) 

Medya Galerisi

242bb245-d4c4-49df-9eef-badc79a9fcc0
71c3b4cd-a068-4b9c-ae69-0775892fe642
85ad86a7-b87e-459b-830b-d2d17ef4e15b
a0cb3c5d-061d-4b35-b988-475a496b2bc4

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır