TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, BM 75. Genel Kurul Başkanlığına Seçilen Volkan Bozkır’ı Kutladı

TÜRKSOY
18 Haziran 2020, Perşembe

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır’ı, 17 Haziran 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilmesi vesilesiyle kutladı.

Düsen Kaseinov’un kutlama mektubunda, Volkan Bozkır’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerileri ve Genel Kurul üyelerinin büyük bir çoğunluğunun teveccühü ile bu göreve seçilmesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası alandaki başarılı diplomatik çalışmalarının bir sonucu olduğu belirtildi.

Kaseinov, diplomasi alanında engin tecrübeye sahip Büyükelçi Bozkır’ın, BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilmesinin sadece Türkiye değil bütün Türk Dünyası için gurur vesilesi olduğunu vurguladığı mektubunda, “Genel Kurul üyelerinin büyük bir çoğunluğunun teveccühü ile bu göreve seçilmeniz tüm Türk Dünyası’nı gururlandırmış, büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Engin diplomatik tecrübenizle görev süreniz boyunca başarılı çalışmalar gerçekleştireceğinize olan inancımı bildirir, yeni görevinizin hayırlara vesile olmasını diler, saygılar sunarım.” ifadelerine yer verdi.

Volkan Bozkır’ın başkanlığa seçilmesiyle, BM tarihinde ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, BM sistemindeki bu en üst düzeyli görevi üstlenmiş oldu. 193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda 192 üye ülke oy kullandı. BM Genel Kurul Başkanlığı için tek aday gösterilen Bozkır, 178 ülkenin desteğini aldı ve BM Genel Kurulunun 75. dönem başkanlığına getirildi. 3 oy geçersiz sayılırken, 11 ülke de çekimser oy kullandı.