― 10 апреля 2025 г.
Yazının sanata dönüştürüldüğü Tuğralar TÜRKSOY’da konuşuldu
Türk-İslam medeniyetinde önemli yere sahip olan Tuğra sanatı, “Sultanın Hatt-ı Hatt-ın Sultanı Tuğralar Sergisi” ve “Tuğranın Tarihi Seyri” konferansı ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’da ele alındı.
TÜRKSOY fuaye alanında, Tuğra sanatçısı İsmet Keten tarafından hazırlanan “Sultanın Hatt-ı, Hatt-ın Sultanı Tuğralar Sergisi”, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Serkan Günalçin’in müzik dinletisi eşliğinde açıldı. Kurdele kesiminin ardından İsmet Keten, şanlı tarihimizin ilk Tuğra örneklerinden günümüze kadar çeşitli sultan ve beylere ait Tuğraların yer aldığı sergi hakkında protokol üyelerine detaylı bilgi verdi.
Sergi açılışının ardından TÜRKSOY Konferans Salonunda gerçekleşen “Tuğranın Tarihi Seyri” konferansı, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’un selamlama konuşmasıyla başladı.
Konuşmasında Türk Dünyası’nın ihtişamını ve estetik anlayışını yansıtan en önemli sanat dallarından biri olan Tuğra sanatını birlikte keşfetmek ve bu eşsiz mirasa yakından tanıklık etmek için bir arada olduklarını vurgulayan Sayit Yusuf, “TÜRKSOY olarak sadece geçmişimizi tanıtmakla kalmıyor; bu ortak kültürel mirası Türk Dünyası coğrafyasının dört bir yanına taşıma sorumluluğunu hissediyoruz. Bu günkü programımızı da bu sorumluluğun bir ürünü ve aynı zamanda sanatla tarih arasında kurulan bir köprü olduğunu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
Yusuf, “Tuğralar sadece birer imza değil; güç, otorite ve zarafetin birleştiği bir semboldür. Türk Devletlerinin kudretini yansıtırken bile sanatla iç içe olmaları onlardaki eşsiz ruhu görmemizi sağlıyor. TÜRKSOY olarak ecdadımızın bu ruhunu yeni kuşaklara tanıtmak ve aktarmaktan gurur duymaktayız. Bu ve bunun gibi tarihimize ışık tutan eserlerin sergilenmesine desteğimiz her zaman tamdır. Bize bu deneyimi yaşatan İsmet Keten Hocamıza bilhassa teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden konferansta yaptığı açılış konuşmasında, hat sanatının önemine değindi. TÜRKSOY’a ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerine de sunan Erhan Özden konuşmasında, “Bizi biz yapan 1500 yıllık bir tarihte en nadide eserlerin dünyaya arz edildiği hat sanatını günümüze kadar sağlıklı bir şekilde gelmesini sağlayan zanaatkarların ellerinden, gözlerinden, parmaklarından ve ruhlarından dökülen güzel bir sergiye şahitlik ediyoruz. Bir medeniyet düşünün ki, en önemli iletişim aracı olan yazıyı bir sanata dönüştürmüş olsun. Yazı bizim için sadece bir iletişim aracı değil, hat sanatımız dünyada birçok medeniyete nasip olmayacak şekilde sanata dönüşmüş bir yazıdır.” İfadelerine yer verdi. Prof. Dr. Erhan Özden bir müjdeyi de paylaşarak, bu eğitim yılından itibaren Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde Geleneksel Sanat bölümünün açıldığını ve gençlere hat sanatına ilişkin bilgilerin öğretileceğini bildirdi.
Konferansta Ankara Yıldırım Bayazıt Üniversitesi Tarih Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Sıddık Çalık, emekli akademisyen Dr. Ayhan Pala, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Düğmeci ve Tuğra sanatçısı İsmet Keten, Tuğranın tarihi, oluşumu, gelişimi, özellikleri ve günümüze kadar geçen sürece ilişkin katılımcılara önemli bilgiler aktardı.
Etkinlik sonunda Serkan Günalçin kanun ile katılımcılara küçük bir müzik dinletisi sundu. Katılımcılara plaket ve sertifika takdiminin ardından yapılan aile fotoğrafıyla etkinlik son buldu.