― 1 сентября 2026 г.
VI. Dünya Göçebe Oyunları Bişkek’te Muhteşem Bir Törenle Başladı
Dünyanın dört bir yanından sporcuları, sanatçıları ve kültür temsilcilerini bir araya getiren VI. Dünya Göçebe Oyunları, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen görkemli açılış töreniyle başladı.
31 Ağustos 2026 tarihinde yeni Bişkek Arena’da gerçekleştirilen açılış töreni, göçebe medeniyetlerinin köklü kültürel mirasını çağdaş sahne sanatları ve teknolojileriyle buluşturan büyük bir gösteriye sahne oldu. Atlı gösteriler, geleneksel müzik ve danslar, kitlesel koreografiler, ışık ve görsel efektlerle zenginleştirilen program izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Açılış, aynı zamanda Kırgızistan’ın bağımsızlığının 35. yıl dönümünde gerçekleştirildi.
Törene Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve eşi Aygül Caparova ev sahipliği yaptı. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılışı, aynı tarihlerde Bişkek’te gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi dolayısıyla dünya liderlerinin Kırgızistan’da bir araya gelmesiyle uluslararası düzeyde dikkat çekici bir buluşmaya dönüştü.
Açılış törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ve Laos Cumhurbaşkanı Thongloun Sisoulith katıldı.
Törende ayrıca Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Togo Bakanlar Konseyi Başkanı Faure Essozimna Gnassingbé, Vietnam Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan, Mısır Başbakan Yardımcısı Hussein Mohamed Ahmed Issa ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de yer aldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Mehriban Aliyeva, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e ise Ziroat Mirziyoyeva eşlik etti.
Caparov: “Köklerimiz göçebe medeniyetindedir”
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov açılış konuşmasında, Dünya Göçebe Oyunları’nın yalnızca bir spor organizasyonu değil, göçebe halkların tarihî ve kültürel mirasını geleceğe taşıyan uluslararası bir buluşma olduğuna dikkati çekti.
Kırgızistan’ın bağımsızlığının 35. yıl dönümüne vurgu yapan Caparov, “Bizim dayanağımız bağımsızlıksa, köklerimiz göçebe medeniyetindedir.” ifadelerini kullandı. Caparov, Kırgızistan’ın Göçebe Oyunları’nı başlatan ülke olarak dünyaya yalnızca tarihini ve mirasını tanıtmadığını, aynı zamanda geleceğe yönelen modern bir ülke olduğunu gösterdiğini belirtti.
Caparov, Dünya Göçebe Oyunları ile Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin aynı dönemde gerçekleştirilmesinin de güçlü bir sembolik anlam taşıdığına işaret etti. Devlet liderlerinin diyalog yoluyla barış ve iş birliği arayışında bulunduğunu, dünya halklarının ise spor ve kültür aracılığıyla birbirlerine yakınlaştığını belirten Caparov, her iki buluşmanın temelinde barış ve dostluk değerlerinin bulunduğunu vurguladı.
Göçebe Oyunları’nın spor, kültür ve bilimi ortak bir çatı altında buluşturduğunu kaydeden Caparov, Issık Göl kıyısında geleneksel müzikten Manas anlatıcılığına, etnik modadan el sanatlarına ve çağdaş yaratıcı projelere kadar yüzlerce kültürel etkinliğin gerçekleştirileceğini ifade etti. Bilim programı kapsamında ise farklı ülkelerden araştırmacıların göçebe medeniyetlerinin tarihi, felsefesi ve insanlık tarihindeki yerini ele alacağını söyledi.
Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Caparov, “VI. Dünya Göçebe Oyunları’nı açıyorum” sözleriyle oyunları resmen başlattı.
Göçebe kültürü dünyanın buluşma noktası
Ülke delegasyonlarının geçişiyle devam eden açılış töreninde dünyanın farklı coğrafyalarından gelen sporcular Bişkek Arena’da izleyicileri selamladı. Geleneksel atlı kültürü, göçebe halkların yaşam biçimini ve Kırgızistan’ın tarihî mirasını anlatan teatral gösteriler, modern sahne teknolojileriyle bir araya getirildi.
VI. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında 43 geleneksel spor disiplininde müsabakalar düzenlenirken, spor programına kapsamlı kültür ve bilim etkinlikleri eşlik ediyor. Organizasyonun ana etkinlikleri 6 Eylül’e kadar başta Çolpon-Ata ve Kırçın olmak üzere Issık Göl bölgesindeki farklı mekânlarda devam edecek.
İlk kez 2014 yılında Kırgızistan’da gerçekleştirilen Dünya Göçebe Oyunları, geleneksel sporların yaşatılması, göçebe halkların somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması ve kültürler arası diyaloğun güçlendirilmesi bakımından dünyanın önde gelen uluslararası kültür ve spor platformlarından biri olmayı sürdürüyor.