_DSC8357
23 января 2024 г.

Ünlü Azerbaycanlı yönetmen Rasim Ocagov’un 90. yılı

23 января 2024 г.

Ünlü Azerbaycanlı yönetmen Rasim Ocagov’un 90. yılı

Azerbaycan sinema sanatında derin izler bırakmış ünlü yönetmen Rasim Ocagov’un doğumunun 90. yılına ithafen Ankara’da anma etkinliği düzenlendi.

Ankara Millî Kütüphane’de düzenlenen etkinliğe TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müşaviri Eldar Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi Başkanı Reşad Gasımov, Rasim Ocagov’un kızı Kemale Ocagova, “Tahmine” filminin başrol oyuncuları ünlü Azerbaycanlı aktör Fahreddin Manafov ve Türkiyeli aktris Meral Konrad ile filmin 2. yönetmeni Zafer Murtuzov konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlik Millî Kütüphane Sergi Salonu’nda Rasim Ocagov’un hayatı ve sinema çalışmalarından fotoğrafların yer aldığı serginin açılışla başladı. Burada yaptığı konuşmada Sayit Yusuf Türk Dünyası’nda ünü sınırlarımızı aşan yetenekli sanatçı, yazar, sinemacı, tiyatrocu, yönetmenlerin olmasının kendileri için gurur vesilesi olduğunu kaydederek, Türk coğrafyasının bu yönüyle çok zengin ve güçlü olduğunu belirtti. Bu önemli kültürel zenginliğin dünya genelinde tanıtılması için kurulan TÜRKSOY’un bu yönde faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bu üstün şahsiyetleri öncelikle kendi halklarımıza ve genç nesillere aktarmak amacıyla bir etkinliğe daha imza atarak bugün bir araya geldiklerini kaydetti. Bugün Sovyet döneminde başlayıp bağımsızlık yıllarında da devam eden Türk Dünyası’nın önemli sinema yönetmenlerinden Rasim Ocagov’u doğumunun 90. yılında andıklarını vurgulayan Yusuf, TÜRKSOY olarak bu önemli şahsiyeti, Azerbaycan’ın sinema sembol isimlerinden birini anmaktan, onu tanımaktan ve tanıtmaktan bahtiyar olduklarını dile getirdi. Yusuf etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Reşad Gasımov konuşmasında Türkiye ile Azerbaycan sinema sanatının yakınlaşmasına Azerbaycan Kültür Bakanlığı olarak önem verdiklerini ve bu yöndeki çalışmalarını desteklediklerini dile getirerek, Rasim Ocagov’un yıllar önce yaptığı filmlerle bu yakınlaşmaya önemli katkı sunduğunu belirtti. Rasim Ocagov’un filmlerinin Sovyet dönemi sinema alanında alınabilecek bütün ödüllere sahip olmasına rağmen diğer ülkelere gönderilmediğini ve gösterilmediğini kaydeden Gasımov, bugün ise kardeş Türkiye’de Ocagov filmlerinin gösterilmesinin gururu verici olduğunu vurguladı. Ocagov’un “Tahmine” filmini çektiği 1993 yılından itibaren Türkiye ile olan ilişkilere önem verdiği ve yaptığı filmlerde Türkiye konusunun yer aldığını belirtti. 

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Türk Dünyası’nın üstün şahsiyetlerini tanıtılması çalışmalarında başarılar dileyerek, bugün Millî Kütüphane’de Azerbaycan’ın ünlü sinema yönetmeni Rasim Ocagov’a ilişkin etkinliğine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yönetmenin kızı Kemale Ocagova, babasının daha Sovyet döneminde Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve bu ziyaretten çok etkilendiğini vurgulayarak, Azerbaycan’ın bağımsızlığa kavuşmasının ardından yaptığı filmlerin Türkiye ile bağlantı olduğunu kaydetti. Kemale Ocagova, Rasim Ocagov’un Türkiyeli kardeşleri tarafından unutulmadığı doğumunun 90. yılında anılmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Etkinlik, Rasim Ocagov’un fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışının ardından “Tahmine”  filminin gösterimine geçildi. Gösterim öncesinde yönetmenin çalışmalarına ilişkin kısa bir belgesel filmi sunuldu. Burada konuşan “Tahmine” filminin başrol oyuncuları Azerbaycanlı aktör Fahreddin Manafov, aktris Meral Konrad ile filmin 2. yönetmeni Zafer Murtuzov,  Rasim Ocagov’un sinema sanatına sunduğu önemli katkılardan, Azerbaycan kültürünün tanıtılmasında rolünden, genç sanatçıların yetiştirilmesine verdiği önemden, sanat hayatından, çalışmalarından bilgiler aktardılar. Konuşmaların ardından Sayit Yusuf, konuşmacılara Rasim Ocagov’un doğumunun 90. yılı vesilesiyle TÜRKSOY tarafından hazırlanan hatıra plaketleri taktim etti.

Günün anısına çekilen hatıra fotoğrafın ardından yönetmenin “Tahmine” filmi Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. 

 

Medya Galerisi

_DSC8357
_DSC8363
_DSC8361
_DSC8349
_DSC8348
_DSC8336
_DSC8342
_DSC8331
_DSC8327
_DSC8322
_DSC8317
_DSC8313
_DSC8307
_DSC8297
_DSC8301
_DSC8262
_DSC8296
_DSC8266
_DSC8257
_DSC8258
_DSC8246
_DSC8243
_DSC8240
_DSC8235
_DSC8230
_DSC8222
_DSC8220
_DSC8215

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır