WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.02 (1)
1 июля 2025 г.

TÜRKSOY’un katkılarıyla düzenlenen uluslararası sempozyum kadim Ötüken topraklarında başladı

1 июля 2025 г.

TÜRKSOY’un katkılarıyla düzenlenen uluslararası sempozyum kadim Ötüken topraklarında başladı

“İç Asya Tarihinde Konar-göçer Boylarla Yerleşik Halkların Entegrasyonu” Başlıklı Bilgi Şöleni Ötüken’de Gerçekleşiyor

Türk tarihinin kalbi Ötüken topraklarında, Orhun Yazıtları’na yalnızca iki kilometre mesafede kurulan geleneksel han çadırında, “İç Asya Tarihinde Konar-göçer Boylarla Yerleşik Halkların Entegrasyonu” başlıklı uluslararası sempozyum büyük bir coşkuyla başladı. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un katkılarıyla, İstanbul Üniversitesi, Moğolistan Milli Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, İstanbul Aydın Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO ve İlteriş Vakfı iş birliğinde düzenlenen sempozyum, kadim kurultay geleneğini yeniden canlandıran özgün bir atmosferde gerçekleştiriliyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Orhun Vadisi’nde düzenlenen bu anlamlı toplantıya Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Moğolistan olmak üzere 9 ülkeden 33 seçkin bilim insanı katılıyor. Tarih, dil, arkeoloji, etnografya ve antropoloji alanlarında bildirilerin sunulduğu oturumlar, katılımcılar arasında verimli tartışmaların yaşanmasına vesile oluyor.

Toplantının açılış programına katılan ve ev sahipliği yapan Moğolistan’ın 3. Cumhurbaşkanı ve Karakurum Şehir Konseyi Başkanı Sayın Enkhbayar Nambar ile Karakurum Şehir İdaresi üyesi Sayın L. Tur-od’a TÜRKSOY adına şükranlar sunuldu.

Sempozyuma bir tebrik mesajı gönderen TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Tarihte Hunlar’a, Göktürkler’e, Uygurlar’a ve Moğollar’a başkent olarak ev sahipliği yapmış kutsal Karakurum topraklarında düzenlediğiniz bu anlamlı sempozyumun başarıyla sonuçlanacağına yürekten inanıyorum. TÜRKSOY olarak ortak Türk kültürünün araştırılması ve evrensel kültür içinde hak ettiği yere ulaşması amacıyla bilimsel çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bilim insanlarımızın ortaya koyduğu bu çalışmalar, kültürel zenginliğimizin anlaşılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlayacaktır.”

Raev, mesajında ayrıca, Moğolistan’a duyulan minnettarlığın bir ifadesi olarak İlteriş Vakfı iş birliğiyle Moğolca-Kazakça ve Kazakça-Moğolca sözlüklerin yayımlanmasına karar verildiğini ve bu önemli eserin tanıtımının yakında Moğolistan’da gerçekleştirileceğini belirtti.

TÜRKSOY, Türk Dünyası’nın kültürel mirasını yaşatma ve tanıtma görevini bilimin ışığında sürdürürken, bu tür uluslararası bilgi şölenlerine destek vererek ortak kültürel bağların daha da güçlenmesine katkı sunmaya devam etmektedir.

 

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.03
WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.03 (1)
WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.02
WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.02 (2)
WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.02 (1)
WhatsApp Image 2025-07-01 at 07.57.01

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır