WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.55
3 июня 2024 г.

TÜRKSOY'un katılımıyla Safranbolu’da Altın Safran Belgesel Film Festivali Gerçekleştirildi

3 июня 2024 г.

TÜRKSOY'un katılımıyla Safranbolu’da Altın Safran Belgesel Film Festivali Gerçekleştirildi

29 Mayıs 2024 tarihinde Safranbolu’da görkemli bir açılışla başlayan 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali yakılan festival ateşinin ardından belgesel, sinema müzik dolu 4 gün devam etti. 

Safranbolu’nun uluslararası arenadaki en büyük tanıtımı olan 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivaline 109 ülkeden  1448 başvuru yapıldı. Ön jüri tarafından belirlenen 25 belgesel ile 29 Mayıs - 1 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen festival şehrin Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda yer alan Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı.

Daha sonra Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ve konukların katılımıyla festivalin Basın toplantısı düzenlendi. 

25 finalist belgeselin seçildiği Festivalde Uluslararası Uzun Metrajlı Belgesel Film yarışmasında 7, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film yarışmasında 7, Kültürel Miras ve Korumacılık temalı ulusal Belgesel Film Yarışmasında 7, Belgesel Film Yapım Destek yarışmasında 4 katılımcı yer aldı.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin ilk gününde "Festivalde Çeyrek Asır" konu başlığı ile Prof. Dr. Aytekin Can, Dr. Sühendan Kumcu, Dr. Musa Ak ve Öğr. Gör. Serdar Sabuncu tarafından gerçekleştirilen söyleşi ve 25 yılın festival afişlerinin sergilendiği "Festivalde Çeyrek Asırlık Afişler" isimli serginin açılışı gerçekleştirildi. 

Finalist 25 filmin gösterimi yapıldığı Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezinde festivalin açılış konuşması Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse tarafından yapıldı. Başkan Köse konuşmasının ardından ‘’Safranbolu temalı ulusal belgesel film yapım destek’’ yarışmasında 2023 en iyi proje ödülünü “Safranbolu’nun Altın Çiçeği Safran” belgeseli ile yönetmen Başak Çardak’a takdim etti.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi müzik bölümü Çoksesli korosu Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çanakçı Çavdur şefliğinde katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. 

Festival meşalesinin yakılması törenine Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı, Karabük Üniversitesi Akademik Kadrosu ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. 

Ellerde Türk bayrakları, meşaleler ve müzik eşliğinde bir araya gelen festival korteji Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi önünden başladıkları yürüyüşü Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda sonlandırdı. Festival kapsamında Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde Açık Hava Sinema geceleri festivalin ilk gününden yüzlerce sinemaseverlere saatler 21.00’ı gösterdiğinde birbirinden güzel filmlerle ev sahipliği yaptı.

25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ikinci gününde de gözleri üzerine topladı. Ünlü yönetmenler söyleşileri ile genç yeteneklere ilham kaynağı olurken finalist filmler izleyicilerden büyük beğeni topladı. 

Ünlü belgesel yönetmeni, gazeteci, yazar Nebil Özgentürk 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde finale kalan “Madelet” isimli belgeselini sundu. Festivalde uzun metraj belgesel film kategorisinde jüri başkanlığı görevini üstlenen ünlü yönetmen Yeşim Ustaoğlu, festival danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’ın moderatörlüğünde “film yapım – yönetim” söyleşisi gerçekleştirdi. 

Bu yılın festivali Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi öğrencilerinin yoğun katılım sağladığı programlar ile dolup taşarken gençlerin gelişimine ışık tutacak, sanat aşklarına büyük katkı sağlayacak atölye çalışmalarına sahne oldu. Görüntü Yönetmenleri Nusret Emre Bilgin ve Emre Göktaş sanatseverler ile öğrencilere sahada nasıl çalışmalar yapıldığını uygulamalı olarak gösterdi.

Festivalin son gününde ünlü Sinema Yazarı ve Eleştirmeni Atilla Dorsay, 'Türker İnanoğlu ve Türk Sineması' söyleşisi ile geleceğin yazarları ve belgeselcilerine ışık tuttu. Usta isim Atilla Dorsay Safranbolu'ya gelerek sinemayı ve yakın zaman içerisinde vefat eden Safranbolu'nun değeri Bay Sinema lakabı ile dünyaya nam salan Türker İnanoğlu'nu anlattı. 

Düzenlenen etkinliklerin ardından artık gözler 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Ödül Töreni'ne çevrildi. Çeyrek asırdır Kültürel Miras ve Korumacılık teması ile devam eden Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

 Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Ankara Karabüklüler Vakfı Başkanı Nizamettin Yücel, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı, ünlü yönetmen ve sinema yazarları, KBÜ Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi akademik kadrosu ve öğrencileri ile sanatseverler katıldı. Ödül töreni öncesi Tenör Aykut Yılmaz katılımcılara müzik ziyafeti sundu. 

Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse'nin açılış konuşmasının ardından geçtiğimiz ay vefat eden Türk Sineması duayeni Bay Sinema lakabı ile anılan Safranbolulu yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu belgeselinin gösterimi yapıldı ardından ödül törenine geçildi.

Safranbolu’nun değerlerinden biri olan Türker İnanoğlu’nun anısına “Türker İnanoğlu Onur Ödülü” çok kıymetli sinema yazarı ve eleştirmeni Atilla Dorsay’a takdim edildi.

 Uluslararası Uzun Metraj Belgesel Film kategorisinde Vahit Sarıtaş'ın "Flanöz" eseri mansiyon, Aleksandr Avilov'un "Tanya, Summer, Winter” eseri jüri özel ödülünü, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film kategorisinde Elina Talvensaari'nin "How To Please" filmi en iyi belgesel film ödülü, "İyi Ölüm" ile jüri özel ödülünü Hasan Ete aldı. 

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film kategorisinde Kerem Soyyılmaz'ın “Rodakis'i Ararken” isimli eseri Süha Arın en İyi belgesel ödülünü almaya hak kazandı. 

"Safranbolu Temalı Ulusal Belgesel Film Yapım Destek Yarışması kategorisinde en iyi proje ödülüne "Safranbolu'nun Altın Çiçeği Safran" filmi layık gösterildi.

Yarışma sonucunda en iyi belgesel film ödülüne Eylem Kaftan'ın yönetmenliğini yaptığı "Bir Gün, 365 Saat" belgeseli layık görüldü.

Ödül töreninin sonunda TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse'yi 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin başarı ile gerçekleştirilmesi münasebetiyle tebrik ederek TÜRKSOY’un Plaketini takdim etti.

 

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.26.48
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.56 (3)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.56 (1)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.55 (2)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.55 (1)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.54
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.23.54 (1)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.21.19
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.21.19 (2)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.21.19 (1)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.21.18
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.20.11
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.21.18 (1)
WhatsApp Image 2024-06-03 at 10.20.23

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır