DSC_4358
27 октября 2023 г.

TÜRKSOY’da Türk Halkbilimci Yaşar Kalafat’a Vefa Toplantısı düzenlendi

27 октября 2023 г.

TÜRKSOY’da Türk Halkbilimci Yaşar Kalafat’a Vefa Toplantısı düzenlendi

Türk halkbilimi alanında 160 kitap ve toplamda 35000 sayfalık devasa bir külliyatı bulunan Dr. Yaşar Kalafat’a ithafen TÜRKSOY Genel Sekreterliği Konferans Salonu’nda Vefa Toplantısı düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğinin açılış konuşmalarını, Sultan Raev, Türk Halkbilimi Merkezi Başkanı Dr. Yaşar Kalafat, TÜRKSOY Sibirya Uzmanı Dr. Timur B. Davletov tarafından yapıldı.

Açılış konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını ve TÜRKSOY’un 30. Yılını kutlayarak başlayan Sultan Raev, Türk Dünyası’nın geleceğine giden yolun, geleneklerin unutulmamasından geçtiğine inandığını vurguladı.

Gelenek ve göreneklerin hazinesi olan Türkoloji sahasında çalışan bütün bilimci ve araştırmacıların TÜRKSOY için önemli olduğunu kaydeden Raev, bu önemli şahsiyetlerden birinin de bugün katılımcıları bir araya getiren Yaşar Kalafat olduğunu belirtti.

Raev konuşmasına şöyle devam etti:

“Doktor Yaşar Kalafat Hocamız uzun yıllar boyunca Türk Dünyası’nın çeşitli coğrafyalarında yaşayan kültürel dokuları incelemiş, çözümlemiş, önemli çıkarımlarda bulunmuş ve bunlarla ilgili çok sayıda eser meydana getirmiştir. 

Böylece geleneği geleceğe taşıyan ve Türk kültürünü genç kuşaklara aşılayan önemli bilimcilerden biri olan Yaşar Bilgemizi içtenlikle kutluyor, nice sağlıklı yaşlar diliyorum.”

Sultan Raev konuşmasının ardından, Türk uygarlığının araştırılması ve korunmasına yönelik verdiği büyük katkılarından ötürü Dr. Yaşar Kalafat’a, TÜRKSOY 30. Yıl Madalyası’nı takdim etti.

Etkinlikteki konuşmasını Türk Halkbilimi Merkezi’nin çalışmalarını anlatmanın yerine, gençlere yönelik deneyimlerinden çıkarılmış açıklamalar üzerine kurgulayan ve “Halk Bilimi Çalışmaları; Batı Türklüğü İçin Katmerli Öneme Haizdir.” diyen Dr. Yaşar Kalafat, “Emperyalizmin, kültür stratejisinde yer alan önemli bir husus da, anadili Türkçe olmayan halklar arasında, ulus devlet karşıtı bir ittifak kurmaktır. Bizim anlayışımıza göre, tek bir fert ile de temsil ediliyor olsa da, o kültür, milli kültürün bir parçasıdır. Bize göre azizdir. Halk bilimciye düşen, o kültürü karşı savaş açmak değil, o kültürün ortak milli kültür içerisindeki yerini konumunu belirlemektir.

Bunun içindir ki, halkbilim araştırmacısı, birlikte yaşamakta olduğu halkların yerel dillerini bilmelidir.” şeklinde konuştu.

Kalafat konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“Türkoloji, Türklük bilimi ise, ki öyledir, kültürünün incelenmesini ihmal ettiğiniz birlikte yaşadığını halklar, yerel isimlerine ‘oji’ eki ekleyerek kendi milli kültürlerini oluşturmaya çalışırlar. Emperyalist ülkelerden de aldıkları destekle, bunu başarırlar ve siz bu ülkenin halk bilim stratejistleri olarak, onları kınayamazsınız. Bu işlem biteviye devam eder. Öyle ki, emperyalizm; iki kardeşten oluşan bir ailede bile, farklı kültürel kimlik inşa edebilir.”

TÜRKSOY Sibirya Uzmanı Dr. Timur B. Davletov, Yaşar Kalafat’ın yalnızca Türkiye’de değil, aynı zamanda bütün Türk Dünyası’nda saygın bir ekol oluşturduğunu, Türk halkbilimi sahasında alan araştırmalarına dayalı kapsamlı ve derin bir literatür meydana getirdiğini kaydetti.

Kalafat’ın kadim Türk kültürünün izini hem Anadolu’da hem Kafkaslarda hem de Orta Asya ve Sibirya’da sürdüğüne dikkati çeken Davletov, “Altaylardan Balkanlara, Sibirya’dan Orta Doğu’ya dek uzanan engin Türk kültürü coğrafyasını kapsayan bu saha incelemelerinden hareketle imza attığı ve bugün sergilediğimiz çalışmaları birçok Türkolog için mühim başvuru kaynaklar arasında yer almaktadır. “ diye konuştu.

 Açılış konuşmalarının ardından Kalafat’a ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Dursun Yıldırım (Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü eski Başkanı), Prof. Dr. Ruhi Ersoy (Hacı Bayram Veli Üniversitesi) Prof. Dr. Bilgehan Adsız Gökdağ (Kırıkkale Üniversitesi), Prof. Dr. Mustafa Sever (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof. Dr. Mehmet Şahingöz (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi), Dr. Nail Tan (Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme eski Genel Müdürü), Dr. Çağatay Balcı (Araştırmacı-Yazar), Dr. Turan Can (Araştırmacı-Yazar) yaptıkları konuşmalarda, Türk Halkbilimcisi Dr. Yaşar Kalafat’ın hayatı ve bilimsel çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Medya Galerisi

DSC_4375
DSC_4366
DSC_4367
DSC_4363
DSC_4358
DSC_4350
DSC_4348
DSC_4336
DSC_4333
DSC_4322
DSC_4318
DSC_4312
DSC_4316

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır