DSC_8397
6 марта 2023 г.

TÜRKSOY Yazarlar Birliği kuruldu

6 марта 2023 г.

TÜRKSOY Yazarlar Birliği kuruldu

Türk Dünyası edebiyatına yeni bir soluk getirecek “TÜRKSOY Yazarlar Birliği” Genel Sekreterlikte düzenlenen bir toplantıyla kuruldu.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından, Türk coğrafyasında yaşayan yazarların birbirlerini tanımasına zemin oluşturmak, ortak sorunları belirlenmek ve çözümüne yönelik çalışmalar yürüterek, Türk Dünyası yazarlarının ve eserlerinin tanıtımını sağlamak amacıyla Teşkilatın bünyesinde “TÜRKSOY Yazarlar Birliği” kuruluş toplantısı gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in ev sahipliğindeki toplantıya, Azerbaycan Yazarlar Birliği Uluslararası İlişkiler Sekreteri Selim Babullaoğlu, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek Kalybekov,      Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemir, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği 2. Kâtibi Handurdi Turayev katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye’de meydana gelen çok büyük kayıplara neden olan yıkıcı depremlerin kalplerini sızlattığını vurgulayarak, “Türk kardeşlerimizin yaşadığı deprem, biz, Türklerle beraber diğer milletlerin de büyük bir üzüntüsü oldu. Türk kardeşlerimizin üzüntüsü bizim üzüntümüz, Türk kardeşlerimizin çektiği sıkıntılar bizim sıkıntımız. Biz kardeşiz, dolayısıyla üzüntülerimiz de aynıdır. Türkiye bu zor günlerden mutlaka çıkacaktır. Çünkü Türkiye’nin iyi, kötü günlerinde yanında olan en yakın kardeşleri biz varız. “ diye konuştu. 

Raev, katılımcıları, depremde şehit olan vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Sultan Raev, “Bugün TÜRKSOY’un çatısı altında toplanmamızın önemli nedenlerinden biri Türk edebiyatının geleceğini konuşmak, Türk Dünyası edebiyatlarının arasındaki bağlantıyı güçlendirmek ve aralarında bir köprü oluşturmaktır. Bizim TÜRKSOY’un kutsal görevi, tüm Türk boylarının kültürüne sağlam köprü olmak, edebiyat, kültür aracılığıyla kardeş Türk boylarını birbirlerine yaklaştırmak, onları birliğe, beraberliğe davet etmektir. Türk kültürünün lokomotifi edebiyattır. 

Edebiyat, kültürün ana damarlarındaki kandır.” dedi.

Bugünkü tarihi sürecin, medeniyetimizi yeni bir Rönesans sürecine getirdiğine inandığını dile getiren Sultan Raev, “Türk edebiyatı ile kültürü, ancak Türk halklarının birleşmesiyle yeniden oluşur, Türk kültürünün Rönesans devrini yeniden başlatır, diye düşünüyorum. Burada TÜRKSOY’a büyük görevler düşüyor. Biz, TÜRKSOY olarak bizim kültürümüzün geleceğini tüm medeni entegrasyon yönünde görüyoruz. TÜRKSOY genel başkanı olarak benim en önemli görevlerimden biri,  Türk dünyasının medeniyetini birbirine yakınlaştırmak ve onların iletişimini sağlamlaştırmaktır.

TÜRKSOY’un önemli amacı, kültürlerimiz aracılığıyla ülkelerimizi birbirine yaklaştırmak ve Türk birliğini sağlamlaştırmaktır. En önemli sloganımız dilde,  fikirde ve işte birliktir!” şeklinde konuştu.

Toplantıda katılımcılar da birer konuşma yaparak, temsil ettikleri kurumun çalışmaları ve TÜRKSOY’un edebiyat alanındaki önemli faaliyetlerine değinerek, oluşturulacak birliğin Türk coğrafyasının edebiyat alanına yeni bir ivme getireceğine olan inançlarını vurguladılar.

Açılış konuşmalarının ardından yapılan çalışma oturumuyla toplantı devam etti. Toplantı sonunda “TÜRKSOY Yazarlar Birliği”nin kurulmasına ilişkin belge katılımcılar tarafından imzalandı.

Alınan karar doğrultusunda TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin Genel Başkanı görevine Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet seçildi. TÜRKSOY'a  üye ülke Yazarlar Birliği Başkanları da Başkan Yardımcısı görevine getirildi.

Toplantıda ayrıca, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev'in TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin Onursal Başkanı seçilmesi ve TÜRKSOY Yazarlar Birliği ilk toplantısının bu yıl Mart sonunda Özbekistan’da yapılması kararlaştırıldı.

 

TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER YAZARLAR BİRLİĞİ ÇALIŞMA TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

 

6 Mart 2023

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti

 

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Yazarlar Birliği Çalışma Toplantısı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un ev sahipliği ile 6 Mart 2023 tarihinde TÜRKSOY Genel Sekreterliği’nde gerçekleştirildi. Genel Sekreter Sultan RAEV’in başkanlığı ile gerçekleşen toplantıya Azerbaycan Yazarlar Birliği Uluslararası İlişkiler Sekreteri Selim BABULLAOĞLU, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek ESDAULET, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek KALYBEKOV, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin SAYYİD, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut ERDEMİR, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup ÖMEROĞLU ve Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği 2. Kâtibi Handurdi TURAYEV katıldılar.

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Yazarlar Birliği Çalışma Toplantısında bulunan tüm üyeler, toplantının başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için uygun koşulları sağlayan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un Genel Sekreteri Sultan RAEV ve emeği geçen her kese şükranlarını sundular.

TÜRKSOY Teşkilatı, Türk Dünyası’nda edebiyat alanına büyük önem verdiğinden dolayı kendi bünyesinde Yazarlar Birliği'nin kurulması için 2013 yılında girişimlerde bulunmuştur. Fakat, birtakım nedenlerden (örneğin: COVID) dolayı kurumun çalışmaları bir dönem düzenli ve devamlı olmamıştır. Günümüzde ise ortaya çıkan yeni imkanlar doğrultusunda TÜRKSOY Yazarlar Birliği’ne kurumsal bir yapı kazandırılması kararlaştırdı.

Yukarıda söylenenleri göz önünde bulundurarak, katılımcıların öneri ve görüşlerini değerlendirerek, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Yazarlar Birliği Çalışma Toplantısında oybirliği ile aşağıdaki kararlar kabul edildi:

  1. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY bünyesinde kurulmuş ve “Uluslararası” statüye sahip olacak kurumun adı “TÜRKSOY Yazarlar Birliği” olarak kabul edildi.
  2. Çalışma toplantısında TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin oybirliği ile şartnamesi kabul edildi.
  3. Şartnameye esasen TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin faaliyetlerinin yürütülmesi için dönem başkanlığına (iki yıl) Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek ESDAULET (Kazakistan), başkan yardımcılığına üye olan ülkelerin Yazarlar Birliklerinin onayladıkları adaylar (Azerbaycan Yazarlar Birliği Uluslararası İlişkiler Sekreteri Selim BABULLAOĞLU, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek KALYBEKOV, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin SAYYİD, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup ÖMEROĞLU, Koordinasyon Merkezi Sekreterliğine ise Genel Koordinatör olarak TÜRKSOY Genel Sekreterliğinden Murat KAHRAMAN seçildiler.
  4. Çalışma toplantısının üyelerinin isteği üzerine Türk Dünyası'nın ünlü Azerbaycanlı yazarı Anar RZAYEV TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin Onursal Başkanı olarak oybirliği ile seçildi.
  5. TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin bütün kurumsal çalışma ve belgelerinin seçilmiş sekreterlik tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen I. TÜRKSOY Yazarlar Birliği toplantısına kadar hazırlanarak sunulması istenildi.
  6. I. TÜRKSOY Yazarlar Birliği toplantısı 29-30 Mart 2023 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti’nin Nevai şehrinde gerçekleştirilmesine karar verildi.
  7. Karşılıklı bilgi alışverişi, tecrübe paylaşımı ve iş birliklerine imkân sağlayan TÜRKSOY Yazarlar Birliği 2023-2024 yılı için edebiyat alanında uzmanlığın geliştirilmesi, yeniliklerin takip edilmesi amacıyla TÜRKSOY Yazarlar Birliği üyeleri arasında şair-yazarların buluşmalarını, ortak faaliyetlerini ve tanıtımlarını düzenlesin. Bu doğrultuda üyelerden gelen teklifler değerlendirilsin istenildi.

Medya Galerisi

GHF_2068
GHF_2060
GHF_2051
DSC_8397
DSC_8385
DSC_8383
DSC_8243
DSC_8236
DSC_8221
DSC_8207
DSC_8198
DSC_8188
DSC_8185
DSC_8167
DSC_8166
DSC_8163
DSC_8158
DSC_8156
DSC_8154

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır