― 22 мая 2025 г.
TÜRKSOY Sanatçıları Bosna Hersek’te 12. Çocuk Şenliği kapsamında binlerce çocukla buluştu
Bosna Hersek’in Zenica şehrinde 22 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenen 12. Çocuk Şenliği, Balkanlar ile Türk Dünyası arasında gönül köprülerinin inşa edildiği anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. Yunus Emre Enstitüsü’nün “Tercihim Türkçe” projesi kapsamında organize ettiği şenlik, Zenica Arena’da yaklaşık 6 bin Türkçe öğrenen çocuk ve yüzlerce davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Zenica-Doboj Kantonu Başbakanı Nezir Pivić, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ile Bosna Hersek’te görev yapan Türk kurumlarının temsilcileri iştirak etti.
TÜRKSOY’un Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den gelen sanatçıları, sahnede sergiledikleri Kazak halk dansları, Kafkas Lezginka performansı, solo tar dinletisi ve geleneksel ezgilerle salona adeta unutulmaz anlar yaşattı.
“Biz sizleri kendi çocuklarımız gibi seviyoruz”
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, konuşmasında şu sözlerle gönülleri fethetti:
“Bu topraklarda yüzyıllardır var olan kardeşliğimizin en büyük teminatı siz çocuklarsınız. Sizleri kendi çocuklarımız gibi seviyoruz. Türkçeyi öğrenmek, sadece bir dili değil; bir gönül tarihini, ortak kaderi ve kültürel mirası da öğrenmektir.”
Sayit Yusuf: Varol Bosna, sonsuza kadar yaşa Türkiye, çok yaşa TÜRKSOY
Bosna Hersek’in Zenica şehrinde düzenlenen 12. Çocuk Şenliği’ne katılan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, etkinliğin ardından yaptığı basına yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Burası İstanbul değil, Zenica. TÜRKSOY’un da katkı sunduğu, Yunus Emre Enstitüsü’nün Bosna’da Türkçe öğrettiği çocuklara yönelik bu anlamlı etkinlik, sadece bir dil şenliğinden ibaret değil; aynı zamanda ortak hafızamızın, kültürümüzün ve kardeşliğimizin bir yansımasıdır.”
Sayit Yusuf, binlerce çocuğun ellerinde Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla salonu doldurduğu bu tabloyu şu cümlelerle değerlendirdi:
Varol Bosna, sonsuza kadar yaşa Türkiye, çok yaşa TÜRKSOY. Bu manzara, gönül coğrafyamızın nasıl canlı bir şekilde yaşadığını ve geleceğe nasıl umutla taşındığını gösteriyor. Tebrikler Yunus Emre Enstitüsü.”
Yusuf, TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nı Balkanlar’da sanat, kültür ve ortak değerler üzerinden buluşturma misyonuna vurgu yaparak, bu gibi etkinliklerin yalnızca sahnede değil, kalplerde de büyük iz bıraktığını ifade etti.
Türkçe öğrenen her çocuk, bir gönül elçisidir
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Abdurrahman Aliy ise konuşmasında şu mesajı verdi:
“Bu proje sadece dil öğretmiyor, gönüller arasında köprüler kuruyor. Türkçe öğrenen her çocuk, Türkiye ile Bosna Hersek arasında bir gönül elçisidir. Bugün burada çocuklarımız yalnızca şarkı söylemedi, aynı zamanda tarih konuştu, dostluk haykırdı.”
Bir Dil, Bin Yürek
Zenica’daki bu anlamlı buluşma, bir dili öğrenmenin sadece gramerle sınırlı olmadığını; dillerin taşıdığı değerler, anılar ve aidiyet duygularıyla bir milletin kültür kodlarını yeni kuşaklara taşıdığını bir kez daha gösterdi.