ddbdca86-98aa-4508-b488-d64970841103
25 апреля 2025 г.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’e Kazakistan Halkları Asamblesi Madalyası takdim edildi

25 апреля 2025 г.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’e Kazakistan Halkları Asamblesi Madalyası takdim edildi

2025 yılı 24 Nisan tarihinde Astana’da, Kazakistan Halkları Asamblesi’nin 30. kuruluş yıldönümüne ithafen 34. Oturumu gerçekleştirildi. Oturuma, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Asamble Başkanı Kasım Cömert Tokayevbaşkanlık etti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in de katıldığı oturumuda Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sultan Raev, Kazakistan Halkları Asamblesi Madalyası ile taltif edildi.

1995 yılında kurulan Kazakistan Halkları Asamblesi, ülkedeki barış, birlik ve toplumsal uyumun sağlanmasının yanı sıra, Kazakistan’ın uluslararası alandaki barışçıl ve olumlu imajının güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.

Sultan Raev, Kazak ve uluslararası basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, günümüz toplumlarında barış ve uzlaşının en temel değerler arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi:

“Kültür, barış, iyilik ve kültürlerarası diyalog düşüncelerini yaygınlaştıran güçlü bir etkendir. Genel olarak, ulusal birliği güçlendirmeye yönelik tüm kamu ve sivil mekanizmaların daha da geliştirilmesi gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Tokayev konuşmasında Kazakistan Halkları Asamblesi’nin önümüzdeki dönemde odaklanması gereken bazı önceliklere değindi:

“Her şeyden önce, Asamble’nin bölgesel düzeydeki faaliyetlerini daha da canlandırması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl, ülkemizin manevi ve tarihî-kültürel merkezi Türkistan’da yeni bir Dostluk Evi açıldı. Şimdi benzer bir Dostluk Evi’ni, nüfusun yoğun olduğu Almatı Bölgesi’nde de inşa etmemiz gerekir. Bu yapı, bölgenin toplumsal yaşamında önemli bir merkez hâline gelecektir. Korday, Uygur, Sayram, Panfilov gibi çeşitli etnik grupların yaşadığı ilçelerde de Asamble temsilcilikleri açılmalıdır. Ayrıca, başka şehir ve ilçe merkezlerinde de Dostluk Evleri kurulması planlanıyor. Bu girişimi destekliyorum. Toplumsal uyum altyapısını aşamalı olarak genişletmeliyiz. Dostluk Evleri hem vatandaşlarımızın hem de yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olabilecek turistik güzergâhlara dâhil edilmelidir.”

“İlgili kurum yöneticileri ve yerel yöneticiler, Asamble’nin halklar arasındaki kardeşlik alanındaki çalışmalarına kapsamlı destek sağlamalıdır. ‘Uzlaşma ve Barışma’ projesinin kapsamı genişletilerek önümüzdeki iki yıl içinde ülke genelinde uygulanması gerekmektedir. Hükümet ve yerel yönetimler, Asamble’nin diğer projelerini de toplumsal-siyasal planlara dâhil ederek somut adımlar atmalıdır.”

“İkinci olarak, medya alanında birlik ve uzlaşı fikrinin güçlü bir biçimde işlenmesi önemlidir. Bu, özellikle Asamble bünyesindeki gazeteciler kulübü için ertelenemez bir sorumluluktur. İlgili bakanlık ve yerel yönetimler, Kazakistan Halkları Asamblesi Gazeteciler Kulübü’ne önde gelen medya temsilcilerini dâhil ederek, kulübün etkinliğini artıracak ortak bir çalışma modeli oluşturmalıdır. Başta taşra bölgelerinde olmak üzere, etnik grupların dillerinde yayın yapan medya kuruluşlarına düzenli destek sağlanmalıdır.”

“Üçüncü olarak, ‘Çeşitlilik içinde birlik’ ilkesini hayata geçirmek adına kültür ve sanatın sunduğu imkânlardan tam anlamıyla faydalanmalıyız. Aleksandr Puşkin, Taras Şevçenko, Fyodor Dostoyevski, Mihail Şolohov gibi isimlerin müzeleri, Kazakistan’ın kültürel hazinesine değer katan unsurlardır. Bu müzelerin tanıtımını artırmak amacıyla sergilerinin Astana, Almatı ve diğer şehirlerde düzenlenmesi önemlidir. Bazı etnokültürel dernekler tarafından oluşturulan özgün sanat ve etnografya koleksiyonları da ülkemizin kültürel mirasının bir parçası hâline getirilmelidir.”

Kazakistan Halkları Asamblesi’nin 30. yılı münasebetiyle ülke genelinde 150’den fazla büyük ölçekli etkinliğin düzenlenmesi planlanmaktadır. 

Kazakistan, 124 farklı etnik grubun bir arada uyum içinde yaşadığı çok uluslu bir devlettir. Kazakistan Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, 1 Nisan 2025 itibarıyla ülke nüfusu 20.316.155 kişiye ulaşmıştır.

Etnik dağılıma göre en kalabalık topluluklar şunlardır: Kazaklar – 14.220.289, Ruslar – 2.983.344, Özbekler – 660.585, Ukraynalılar – 375.925, Uygurlar – 301.593, Almanlar – 224.353, Tatarlar – 219.212, Azerbaycanlılar – 152.852 ve Koreliler – 120.270.

 

Medya Galerisi

43243d19-52ca-40c8-8e52-5701e7321c4d
IMG_9795
IMG_9801
IMG_9797
IMG_9796

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır