― 11 июля 2026 г.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kuzey Makedonya’daki Türk Aydınları ve Kanaat önderleriyle buluştu
Kuzey Makedonya Kültür ve Turizm Bakanı Zoran Ljutkov’un resmî davetine icabetle ülkede bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, T.C. Üsküp Büyükelçiliğinin koordinasyonunda Üsküp’teki Yiğit Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Kuzey Makedonya’daki Türk aydınları, kanaat önderleri, akademisyenler, sanatçılar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Programa; MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Osman Emin, Uluslararası Balkan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Ekrem Destanov, Dram ve Sanat Fakültesi Öğretim Üyesi Atilla Klinçe, Türk Tiyatrosu Müdürü Osman Ali, Türk Aydınlar Meclisi Başkanı ve gazeteci Eran Hasip, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, MATÜSİTEB Başkan Yardımcısı ve şair Mehmed Arif, Yiğit Paşa Kültür Merkezi Müdürü Emin İsmail, Köprü Dergisi Baş ve Sorumlu Yazarı Leyla Şerif Emin, Yeni Balkan Gazetesi sahibi Murtaza Sulooca, Time Genel Yayın Yönetmeni Seyyid Emin, Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi Araştırma Görevlisi Numan Aruç, Folklor Enstitüsü Araştırma Görevlisi Aktan Ago, folklor eğitmeni Timur Torgay ve Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesinden Yudum Görmüş katıldı.
Toplantıda Türk kurum ve kuruluşlarını ise T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy’u temsilen Üçüncü Kâtip İrem Nur Taşer, HALKBANK Makedonya Genel Müdürü Fatih Şahbaz, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ali Rıza Altunel, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Yunus Dilber ve Türkiye Maarif Vakfı Kuzey Makedonya Ülke Koordinatörü Osman Demirgül ve temsil etti.
Programda konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunun Balkanlar’daki Türk kültür hafızasının en önemli taşıyıcılarından biri olduğunu belirterek, Türk dilinin, edebiyatının ve kültürel kimliğinin korunmasında aydınların ve sivil toplum kuruluşlarının üstlendiği sorumluluğa dikkat çekti.
Kuzey Makedonya’ya ilk defa geldiğini ancak bu coğrafyanın Türk Dünyası bakımından taşıdığı tarihî ve kültürel önemi yakından bildiğini kaydeden Raev, burada yaşayan Türk toplumunun dili, edebiyatı, gelenekleri ve tarihî hafızasıyla Türk Dünyası’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
Kendisinin de bir yazar olduğunu hatırlatan Raev, edebiyatın toplumların ruhunu ve hafızasını geleceğe taşıyan en güçlü alanlardan biri olduğunu ifade etti. Makedonya Türk edebiyatının Türk Dünyası edebiyatının kıymetli bir damarını oluşturduğunu belirten Raev; Necati Zekeriya, Şükrü Ramo, Avni Engüllü, Sabit Yusuf ve Fahri Ali başta olmak üzere bu coğrafyada yetişen birçok ismin Türkçenin ve Türk edebiyatının yaşatılmasına önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Türk Dünyası’nın ortak kültür ve düşünce mirasının Anadolu ile sınırlı olmadığını dile getiren Raev, Cengiz Aytmatov’dan Abay’a, Mahtumkulu Firaki’den Yunus Emre’ye uzanan büyük edebiyat ve irfan birikiminin ortak geleceğin temelini oluşturduğunu kaydetti.
Konuşmasında Kuzey Makedonya’daki Yörük kültürüne de değinen Raev, Balkan Yörüklerinin dilleri, gelenekleri, müzikleri, kıyafetleri ve yaşam biçimleriyle Türk kültürünün bu coğrafyadaki canlı hafızasını temsil ettiğini belirtti. Raev, TÜRKSOY yayınları arasında yer alan İzzet İbrahimsoylu’nun “Fotoğraflarla Yörüklük ve Yörüyen Türkler” adlı eserinin bu kültürel mirasın görünür kılınması bakımından önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.
Türkçenin korunmasının kültürel kimliğin yaşatılmasının temel şartı olduğunu vurgulayan Raev, Kuzey Makedonya’da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü’nün resmî bayram olarak kutlanmasının Türkçenin ve Türk kimliğinin bu topraklardaki varlığını simgeleyen önemli bir kazanım olduğunu söyledi.
MATÜSİTEB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, eğitim ve kültür kurumlarının, medya kuruluşlarının, sanatçıların, akademisyenlerin ve kanaat önderlerinin birlikte hareket etmesinin önemine işaret eden Raev, güçlü kurumların kültürel kimliğin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük katkı sağladığını belirtti.
TÜRKSOY’un gönül coğrafyasının yalnızca üye ülkelerle sınırlı olmadığını ifade eden Raev, Türk kültürünün yaşadığı her coğrafyanın TÜRKSOY için önem taşıdığını, Balkanlar’ın ve Kuzey Makedonya’nın da bu büyük kültürel hafızanın canlı merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.
Raev, TÜRKSOY ile Kuzey Makedonya arasında bugüne kadar Türkoloji programları, edebiyat buluşmaları, tiyatro etkinlikleri, Nevruz kutlamaları, Hıdırellez programları, gençlik faaliyetleri, ressam ve fotoğrafçı buluşmaları başta olmak üzere birçok ortak çalışma gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Kuzey Makedonyalı sanatçıların ve kültür insanlarının Türk Dünyası Kültür Başkentleri programları, festivaller, sergiler ve gençlik buluşmalarında yer aldığını dile getiren Raev, “Bir kısmınızı daha önce Türk Dünyası’nın farklı şehirlerinde misafir ettiğimizi biliyorum. Gönül ister ki hepinizi Türk Dünyası’nda ağırlayalım. Önümüzdeki dönemde farklı projelerde ve daha geniş programlarda birlikte olmayı arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÜRKSOY ile Kuzey Makedonya Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yakın zamanda imzalanan iş birliği protokolünün ilişkileri daha kurumsal bir zemine taşıdığını belirten Raev, protokolün ortak yayınlar, edebiyat buluşmaları, paneller, gençlik programları, kültür günleri ve sanat etkinlikleriyle somutlaştırılacağını söyledi.
Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunun sesinin Türk Dünyası’nın ortak kültür platformlarında daha güçlü duyulmasını önemsediklerini vurgulayan Raev, katılımcıları TÜRKSOY ile daha yakın temas kurmaya, fikirlerini ve proje önerilerini paylaşmaya davet etti.
Samimi bir ortamda gerçekleştirilen buluşmada katılımcılar, Kuzey Makedonya Türk toplumunun kültür, sanat, edebiyat, eğitim ve medya alanlarındaki faaliyetleri hakkında bilgi vererek TÜRKSOY ile hayata geçirilebilecek ortak projelere ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı.
Program, karşılıklı görüş alışverişinin ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.