DSC_4839.JPG
26 марта 2024 г.

Türkmenistan’ın Anev kenti muhteşem şölenle 2024 Kültür Başkentliğine merhaba dedi

26 марта 2024 г.

Türkmenistan’ın Anev kenti muhteşem şölenle 2024 Kültür Başkentliğine merhaba dedi

Anev 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Töreni Türkmenistan’ın Ahal Vilayeti Ak Buğday Kasabası Nevruz Yaylasındaki Türkmen Ak Yurdunda düzenlenen muhteşem bir kültür şöleniyle Türk Dünyası kültür ve sanat etkinliklerine merhaba dedi.

Türk halklarının kültür, sanat ve tarihinden kesitleri içeren etkinliğe, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Mihricemal Mammedova, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Genel Başkanı Aktoti Raimkulova, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Yerbol Alikulov, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakan Yardımcısı Marat Tagayev, Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Murodjon Macidov, Macaristan Hükümeti Devlet Komiseri ve Milletvekili Péter Hoppál, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve Türk Dünyası’ndan çok sayıda davetli katıldı. 

Etkinliğin açılışında Başbakan Yardımcısı Mahricemal Mammedova, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov’un katılımcılara hitaben yazdığı mektubunu okudu.

Mektubunda Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, TÜRKSOY ile Türkmenistan arasında var olan çok yakın iş birliğine ve yapılan geniş kapsamlı çalışmalara değindi.

Türkmenistan ile TÜRKSOY arasındaki uluslararası kültürel iş birliğinin giderek geliştiğinin vurgulandığı mektupta: 2015 yılında Merv şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin bu iş birliğe örnek olduğunu ve bu etkinlikler sırasında Türk ülkelerinden gelen misafirlerin katılımıyla düzenlenen çok sayıda kültürel etkinliğin sonsuza kadar tarihin sayfalarındaki yerini aldığı ifade edildi.

Mektupta ayrıca, “TÜRKSOY, 2024 yılını "Türk Dünyasının Büyük Şairi ve Düşünürü Mahtumkulu Firagi Yılı", Anev şehrini ise "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olarak ilan etti. Doğunun görkemli ve büyük düşünürü,  klasik şairi Mahtumkulu Firagi’nin doğumunun 300. Yıl dönümüne denk gelmesinin özel bir anlamı var. Mahtumkulu şiirlerinde dostluktan, birlik ve beraberlikten bahseder. Barışı ve insancılığı çokça öven, insanlığın gönlünde yer etmiş bilge bir şairdir. Bugün onun hikmet dolu eserleri, birlik ve kardeşlik şarkıları olarak Türkçe konuşulan ülkelerde ve uluslararası arenada yüksek sesle yankılanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Etkinlikte açış konuşması yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Anev kentinin ve bu toprakların Türkmen halkının kutsal vatanı, büyük Türkmen tarihi ve eşsiz kültür mirasının merkezi olduğunu vurguladı. Raev aşağıdaki şekilde konuştu:

“Öncelikle uygarlığın oluştuğu ilk ocak, sadece Türk Dünyasının değil dünya tarihinde de özel bir yeri olan, Türk medeniyetinin zirvesi 2024 yılı Türk Dünyası Kültür başkenti, Anev şehrinde, bu kutsal topraklarda sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşadığımı belirtmek istiyorum.

Bir ağacın dalları gibi aynı kökten gelen Türk halklarını tarafsız Türkmenistan bayrağı altında bir araya getiren, Türk halkları arasındaki kültürel altın köprünün temellerinin atılmasını bizzat yüksek iradeleriyle himaye eden Türkmenistan Cumhurbaşkanı Ekselansları Serdar Berdimuhammedov’a, Türkmen halkının Millî Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı saygıdeğer Gurbangulu Berdimuhammedov’a ev sahiplikleri için TÜRKSOY ve burada bulunan misafirler adına, en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygı değer katılımcılar, Türkmenistan’ın yüzyıllar öncesinden gelen sesi, dünya medeniyetinin ocağı, tarihi Anev şehrine hoş geldiniz.

Bu topraklar kadim uygarlıkların manevi merkezidir. Bu topraklar asırlar öncesinde büyük Türk atadan ruhunu, kültürünü, medeniyetini almış Türkmen halkının kutsal vatanı, büyük Türkmen tarihi ve sonsuz kültür mirasının merkezidir. Anev’de Türkmen halkının dünya sahnesindeki binlerce yıllık tarihinin, altın çağlarının izleri vardır. Merv şehri, Nisa Şehri, Gonur Tepe, Konurgenç, Nadir Şah Türbesi, Kutluğ Timur Minaresi, Sultan Sancar’ın, Harezm Tekeş Şah’ın Sultan Alparslan’ın türbeleri sadece Türkmenistan’ın değil Türk Dünyasının dünya medeniyetine verdiği katkının simgeleridir.

Türkmenistan büyük medeniyetlerin kaynağı ve başlangıcı olarak bilinmektedir. Özellikle Türkmen topraklarında yer alan bu büyük miras ve tarihsel değerleri günümüze taşımış ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir görev üstlenen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'a, büyük lider ve Türk Dünyası’nın Aksakalı, Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'a millî değerlere olan hassas yaklaşımları sebebiyle en derin saygılarımızı sunuyoruz.

Kıymetli katılımcılar

Türkmen halkı dünyaya büyük tarihî şahsiyetler armağan etmiş bir halktır. Bu kutsal topraklarda adını altın harflerle yazdıran bütün Türkleri bir araya getirerek, tarihte Türklerin büyük babası adıyla bilinen Oğuz Kağan, Büyük Selçuklu Sultanı ve kahraman komutan Alp Arslan, Bayram Han, bütün Türk Dünyası’nın ortak şahsiyetleri Dede Korkut, Köroğlu, Büyük Şair Azadi Dovlet Mamet, Türkmen halkının sembolü, şair ve filozof Mahtumkulu Firaki bu topraklardan çıkmıştır.

Türkmenistan’ın dünya kültür hazinesine eşsiz armağanı olan işte bu şahsiyetler bizleri geçmişten geleceğe taşıyan milli kültürümüzün yapı taşlarıdır. Bu düşüncelerle bizler TÜRKSOY olarak 2024 yılını bütün Türk Dünyası’nda doğumunun 300. yılı münasebetiyle Mahtumkulu Firaki yılı olarak ilan ettik. Millî Türkmen edebiyatının klasiği, büyük şair Mahtumkulu sadece Türk Dünyası’nın değil, dünya edebiyatının çolpan yıldızıdır. Bu yılı Türk Dünyası’nda Türkmenistan yılı olarak adlandırmak da isabetli olacaktır.

Eziz doğanlarımız,

Bu uluslararası etkinlik, Türkmen halkının, ülke başkanlarının Türkmen devletine, millî sembollere verdiği değerin en güzel kanıtıdır. Türkmenistan, kadim kültürel mirası koruyan, geliştiren ve yaşatan eşsiz bir ülkedir. Sadece tarihine ve medeniyetine derinden saygı duyan halklar güzel bir geleceğe ulaşabilir. Dünya üzerinde millî tarihini örf adetlerini, ulusal kimliğini Türkmen kardeşlerimiz gibi koruyabilen çok az ülke, halk vardır. Çünkü sizlerin, Türkmen ruhunun kökleri medeniyetindedir.

Aziz Dostlar!

Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı 7 bin yıllık tarihiyle Anev şehrine çok yakıştı. Bizler 2024 yılında bu medeniyet beşiğinde pek çok etkinlik düzenleyeceğiz. Türk Dünyası’nın bayraktarı olarak seçilen bu şehir, Türk Birliğinin, kardeşliğimizin, dostluğumuzun sembolü olarak öne çıkacak. Sanatçılarımız ve kültür insanlarımız burada bir araya gelecek. Bu sayede kültürümüzü ve sanatımızı geleceğe taşıyacak temelleri daha da güçlendireceğiz.

Tüm bu etkinliklerle esas amacımız, Türk Dünyası arasındaki kültürel alışverişi en üst düzeye çıkarmak ve bu sayede kardeş halklarımızın arasında var olan altın köprüyü daha da güçlendirmektir.

Anev kültür başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenleyeceğimiz 4. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, uluslararası medya forumu, Türk Dünyası 2. Tiyatro Festivali, Uluslararası Gençlik Forumu, resim sergileri, büyük şair ve düşünür Mahtumkulu Firaki’ye adanmış çeşitli konferans ve forumlarla bu yıl Türk dünyası kültür başkenti programının çıtasını yukarı taşıyan unutulmaz bir yıl olarak tarihe geçecek. Ayrıca bu yıl edebiyat hazinemize Mahtumkulu’nun ölümsüz eserlerinden oluşan yeni başyapıtlar ekleyeceğimizin ve mevcut eserleri tüm dünyada TÜRKSOY etkinlikleri ile tanıtacağımızın müjdesini de vermek istiyorum.

Kıymetli Dostlar!

Günümüzde Türkmenistan Türk Devletleri iş birliğinde öncü, lokomotif ülkelerden biri haline gelmiştir. Türkmenistan Türk Dünyası’nın gurur kaynağı, ak yüzüdür! Geçmişteki ve şimdiki Aşkabat’ı gözlerimizin önüne getiriyoruz ve ak şehre bakarak, Türkmen halkının temiz yüzünü, bu bembeyaz şehirde görüyoruz. Gördüklerimiz Türkmen halkının temizliğinin, saflığının ve masumiyetinin önemli bir işaretidir. Türkmenistan’ın Arkadağ şehri Türkistan’da şehircilik kültürünü yeniden yorumlayan, akıllı bir şehir olarak öne çıkan bir modeldir. Bu Türkmenistan’ı ileriye taşıyacak yeni bir sürecin başlangıcının da işaretidir. Bunu gözlerimizle görüp kalbimizle hissediyoruz.

Elbette bu çabalar neticesinde ortaya çıkan inanılmaz gelişim ülkenin baş mimarları Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Türkmen Halkının milli lideri, Halk Maslahatının başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’un ileriyi gören stratejik bir hamlesidir.

Aziz Dostlar

21. yüzyıl Türk Dünyası’nın yüzyılı, Türk’ün devridir. Türk devridir.

Bugün burada Türk Dünyası’nın kültür başkenti Anev şehrinin açılış ve Mahtumkulu Firaki yılının başlangıç meşalesini yakıyoruz. Yıl boyu Türk Dünyası’nın müziği, folkloru, kültürü bu topraklarda hayat bulacak. Buradan tüm dünyaya kültür ve sanat etkinlikleriyle kardeşliğimizi, ortak gelecek arzumuzu, kültürümüzün zenginliğini ve Türk Dünyası sarsılmaz birliğini göstereceğiz. Bu yoldaki ilk adımımızda her zaman olduğu gibi bizleri kucaklayan Türkmen halkına, siz değerli kardeşlerime teşekkürlerimi sunuyorum.

İzin verirseniz sözlerimi Mahtumkulu Firakinin dizeleriyle bitirmek istiyorum. 

Gönüller, yürekler bir olup başlar, 

Tartsa yığın, erir topraklar, taşlar, 

Bir sofrada tayyar kılınsa aşlar, 

Yükselir o ikbali Türkmen’in.

 

Mahtumkulu Firaki babamız bize birliğimizin her şeyin anahtarı olduğu ne kadar güzel söylemiş. Bugün aynı sofrada sizlerle birlikte olduğum için Allaha şükrediyorum. Sağ olun var olun.”

Etkinlikte konuşan TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ise TÜRKSOY ile TDT arasında var olan iş birliğine değindi. Ömüraliyev “Anev şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesiyle, Türk medeniyetinin bir başka kadim kültürel cevherini daha küresel topluma tanıtmayı amaçlıyoruz. Anev kültürü, insanlığın bildiği en eski uygarlıklardan birine tanıklık etmektedir. Anev Kalesi ve Seyit Cemalettin Camii'nin çağlar boyunca ayakta kalan kalıntıları, bu topraklarda çok eski zamanlardan beri süregelen büyük bir medeniyetin varlığının kanıtıdır. Bu nedenle, Anev’in anıtsal mekanları akademik çevrelerimizde derinlemesine incelenmeli ve bunların önemini ve tarihi değerini tanıtmak için gerekli adımlar atılmalıdır.

Anev’in 2024 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesinin, ünlü Türkmen şair ve filozof Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum yıl dönümü anma törenlerine denk gelmesi nedeniyle özel bir önemi bulunmaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek etkinliklerin en üst seviyede düzenlenmesi konusunda Türkmen tarafına her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sahneyi Türk Dünyası sanatçıları aldı. Türk coğrafyasının farklı bölgelerinden 9 ülkeden 650’yi aşkın sanatçı sergiledikleri performanslarıyla Açılış Törenini izleyen katılımcılara masalsı bir akşam yaşattılar. Ülkelerinin kendine özgü, bir birinden renkli danslarını, müziklerini ve şarkılarını görsel bir şölen ile Türkmenistanlı sanatseverlerin beğenisine sundular.

Medya Galerisi

DSC_4365.JPG
DSC_4490.JPG
DSC_4319.JPG
DSC_4438.JPG
DSC_4536.JPG
DSC_4517.JPG
DSC_4497.JPG
DSC_4417.JPG
DSC_4891.JPG
DSC_4648.JPG
DSC_4608.JPG
DSC_4805.JPG
DSC_4882.JPG
DSC_4561.JPG
DSC_4592.JPG
DSC_4635.JPG
DSC_4851.JPG
DSC_4815.JPG
DSC_4660.JPG
DSC_4670.JPG
DSC_4135.JPG
DSC_4034.JPG
DSC_4011.JPG
DSC_3866.JPG
DSC_3912.JPG
DSC_4280.JPG
DSC_4082.JPG
DSC_3968.JPG
DSC_4119.JPG
DSC_3699.JPG
DSC_4056.JPG
DSC_3920.JPG
DSC_3983.JPG
DSC_3695.JPG
DSC_3782.JPG
DSC_3888.JPG
DSC_4789.JPG
DSC_4266.JPG
DSC_4734.JPG
DSC_4725.JPG
DSC_4502.JPG
DSC_4511.JPG
DSC_4465.JPG
DSC_4426.JPG
DSC_4349.JPG
DSC_4306.JPG
DSC_4199.JPG
DSC_4156.JPG
DSC_3949.JPG
DSC_3837.JPG
DSC_3803.JPG
DSC_3796.JPG
DSC_3792.JPG
DSC_3775.JPG
DSC_3762.JPG
DSC_3757.JPG
DSC_3678.JPG
DSC_3656.JPG
DSC_3651.JPG
DSC_3601.JPG
DSC_4379.JPG
DSC_3591.JPG

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır