― 5 мая 2013 г.
Türk Kültüründe Ve Geleneklerimizde Nevruz “Yeni Gün” Bayramı
Bayramlar fertleri ve toplulukları yakınlaştırarak bütünleştiren ortak kültürel değerlerdir. Türk boyları ve akraba toplulukları yanında Türklerle coğrafi yakınlığı olan diğer topluluklar tarafından da kutlanan Nevruz, Türk soylu halklar tarafından kutlanan en eski bayramlardan biri olup gerçek köklü bir kültür mirasıdır.
Her yıl Mart ayının 21-23. günleri Nevruz Bayramı olarak kutlanmaktadır. "Yeni Gün” anlamına da gelen ve 21 Mart tarihiyle baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır.
Günümüzde Nevruz’u tanımayan yaşatmayan, uygulaması bulunmayan herhangi bir Türk devleti veya topluluğu yoktur. Nevruz doğanın çiçek açışını, toprağın uyanışını, yeniden dirilişini, bolluğu, bereketi, canlıların kıpır kıpır oluşunu, baharın gelişini müjdeler. Bu bayramda kadın-erkek, zengin-fakir, genç-yaşlı aynı kaptan yemek yer, aynı ateşten atlar, aynı sevinci paylaşır yani eşitlik ve paylaşmak Nevruz Bayramının temelini oluşturur.
Bu gün çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Nevruz, Navruz, Mart dokuzu gibi adlarlarla da adlandırılır.
Bağımsızlıklarına kavuşan Tük Cumhuriyetlerinde resmi bir halk bayramı olarak kabul edilir NEVRUZ. İçeriği ve ifade ettiği simgesel anlatım hemen hemen aynıdır. Ateş yakılması, ateşin üzerinden atlanması, ırmak, göl ve akarsuların kenarında törenler yapılması komşu ve akrabalara, büyüklere ziyarete gidilmesi, eğlenceler düzenlenmesi, yumurta boyamak, veya tokuşturmak, yeşil semeni hazırlanması rengarenk giysiler giyilmesi, mezarlık ziyaretleri ve ataların anılması, birkaç gün önce evlerin temizlenmesi, Nevruz sofraları kurulması, özel yemeklerin hazırlanması, Nevruz günü törenler çerçevesinde yarışmalar yapılması, halk oyunlarının oynanması gibi etkinlikler Türk dünyasının ortak uygulamalarıdır. Son yıllardaki bu ortak kutlamalarla Nevruz Bayramı bir hoşgörü, kaynaşma ve dostluk bayramı geleneğine dönüşmektedir.
Bilindiği üzere Uluslararası TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi) Teşkilatının gelenekselleşen etkinliklerinden biri olan Nevruz Bayramı kutlamaları bu yıl 15-25 Mart 2009 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle düzenlenecektir. Kazakistan Eski Kültür Bakanı ve TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen KASİENOV’un büyük önem verdiği "Nevruz Bayramı” hazırlıkları, İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilmek üzere geniş bir program çerçevesinde TÜRKSOY’da sürdürülmektedir.
TÜRKSOY Genel Müdürlüğü, Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde Ankara’da Yüksek Öğrenimlerini sürdüren Türk Dünyası Öğrencilerinin buluşmasını gerçekleştirecek çalışmalar içeren bir şenlik programı hazırlamaktadır. Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerden oluşturulan sanat guruplarının icralarından oluşan çeşitli gösteriler 17 Mart Salı günü İstanbul Maltepe Üniversitesi 18 Mart Çarşamba günü İstanbul Marmara Üniversitesi Göstepe Kampüsü’nde sahnelenecek gösterilerin akabinde 19 Mart Perşembe gününden itibaren Ankara’nın değişik semtlerindeki ilkokul, lise ve üniversite düzeyindeki okullarda, Atatürk Kültür Merkezi ile büyük alışveriş merkezlerinde müzik konseri, tiyatro dans topluluğu gösterileri, halk dansları folklor gösterileri olarak sunulacak olup bu gösterilerde, TÜRKSOY’a üye ülkelerden Azerbaycan Devlet Mahnı Tiyatrosu Dans Topluğu, Kazakistan Kali Baycanov Karagandı Konser Birliği "Akku” Dans Topluluğu, Kırgızistan Tenir Too Müzik Topluluğu, Türkmenistan Devlet Sanatçısı, Özbekistan Severa NAZAROVA, Türkiye Hacettepe Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu, Başkurdistan Yurmatı Halk Dansları Topluluğu, Gagavuz Yeri Düzava Halk Dansları Topluluğu, Hakas- Altay Etnik Müzik Topluluğu Han Tigir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu, Tıva Saylık Ommun (Solist), Kırım-Tatar Akademik Tiyatrosu Dans Topluluğu, Tataristan Devlet Dans ve Müzik Topluluğu gösteriler sunacak, ayrıca MEB Şura Salonunda gerçekleştirilecek Nevruz Şenliği akabinde Nevruz Köjesi İkramı yapılacaktır.
Nevruz Bayramı Türk dünyası için önemli bir gündür. Uzun asırlardan beri Anadolu’nun bütün köşelerinde ve Türk dünyasında kutlanılan Nevruz Bayramı üzerine yapılacak tarihi ve bilimsel araştırmalar göstermektedir ki, bu kültür öğesi en az Türk ulusunun varlığı kadar kadim, ve onun bekâsı kadar stratejik bir öneme sahiptir. Hiç şüphe yoktur ki, Nevruz / Yeni yıl bayramı Türk kültür öğelerinin en temel ve köklü parçalarından birisidir. Bu sebeple de hakkında binlerce sayfa yazılacak kadar geniş ve engin bir konudur.
Türk soylu halklar olarak bizler, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerimizde Nevruz gibi milli bayramlarımıza, adet ve gelenek, göreneklerimize sıkı sıkıya sarılmanın, Türk milleti olarak birbirimize kenetlenmenin, birlik ve beraberliğimizi sürdürmenin bu büyük ulusun varlığına güç katacağı inancındayız.
Türklerin tarihte vazgeçilmez olan bayramı Nevruz, bugün Türk cumhuriyetlerinde resmi tatil ve törenlerle kutlanmaktadır.
Türk dünyasında heyecanla ve sevinçle kutlanan, akraba topluluklarında yaşayan halklarımızın büyük bir bölümünde kültür ve gönül bağı oluşturan Nevruz Bayramlarının dostluk, barış ve sevgi getirmesi dileğiyle
TÜRK DÜNYASI NEVRUZ KUTLAMALARI PROGRAMI
15–25 Mart 2009
15 Mart -Pazar
Gurupların Atatürk Havalimanında Karşılanması.
Otele Yerleşim.
16 Mart-Pazartesi
Prova.
17 Mart- Salı
19.00 Maltepe Üniversitesinde Nevruz Gösterileri. Maltepe/İstanbul
20.00 Kokteyl.
18 Mart –Çarşamba
14.00-16.00 Marmara Üniversitesinde Gösteri. Göztepe Kampusu /İstanbul
18.30 Ankara’ya hareket.
24.00 Otele Yerleşim.
19 Mart– Perşembe
13.00-15.00 Sosyal Bilimler Lisesinde Gösteri. Ümitköy/Ankara
14.30-15.30 Azerbaycan Devlet Mahnı Tiyatrosu Dans Topluğu’nun Yüce Kolejinde Nevruz Gösterisi. Oran/Ankara
16-00-19-00 Gazi Üniversitesinde Gösteri. Müzik Konser Salonu Beşevler/Ankara
17.00-19.00 Çankaya Üniversitesinde Gösteri. 100. Yıl/Ankara
20.00 Konuklar Onuruna Akşam Yemeği. (Otelde)
20 Mart–Cuma
09.00 Anıtkabir’i ziyaret.
Nevruz kutlama ziyaretleri.
10.00 T.C. Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK’i Makamında Ziyaret.
11.00 TBMM Başkanı Sayın Köksal TOPTAN’ı Makamında Ziyaret.
14.00-16.00 Gazi Üniversitesi’nde Gösteri. İ.İ.B.F. 100. Yıl Konferans Salonu Beşevler/Ankara
16.00-19.00 7. Uluslar arası Nevruz Şöleni Hacettepe Üniversitesi M Salonu Sıhhiye/Ankara
21 Mart–Cumartesi
07.00 TRT Arı Stüdyosunda canlı yayına katılım. (seçilen gruplar)
09.30 T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY’ı Ziyaret.
10.00 ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE NEVRUZ KUTLAMALARI
Hipodrum, Ulus/Ankara
• Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı.
• Protokol Konuşmaları.
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut EVKURAN
TÜRKSOY Teşkilatı Genel Müdürü Düsen KASEİNOV
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY
T.C. Başbakanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN
(katılmaları halinde)
• TÜRKSOY Resim Sergisinin Açılışı.
• Ödül Töreni.
• Nevruz Ateşinin Yakılması.
• Dans ve Müzik Topluluklarının Gösterileri.
• Nevruz Pilavı ikramı.
15.00-17.00 MEB ŞURA SALONU TÜRK DÜNYASI NEVRUZ ŞENLİĞİ
• Nevruz Ateşinin Yakılması
• Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı.
• Protokol Konuşmaları.
Gösteriler:
• Azerbaycan Devlet Mahnı Tiyatrosu Dans Topluğu
• Kazakistan, Kali Baycanov Karagandı Konser Birliği
"Akku” DansTopluluğu
• Kırgızistan: Tenir Too Müzik Topluluğu
• Türkmenistan Devlet Sanatçısı
• Özbekistan: Severa NAZAROVA
• Türkiye: Hacettepe Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu
• Başkurdistan: Yurmatı Halk Dansları Topluluğu
• Gagavuz Yeri: Düzava Halk Dansları Topluluğu
• Hakas- Altay Etnik Müzik Topluluğu Han Tigir
• KKTC: Devlet Halk Dansları Topluluğu
• Tıva:Saylık Ommun (Solist)
• Kırım-Tatar Akademik Tiyatrosu Dans Topluluğu
• Tataristan Devlet Dans ve Müzik Topluluğu
Nevruz Köjesi İkramı
10.00-17.00 Alışveriş Merkezlerinde Nevruz Gösterileri.
(A CITY, ANKAMALL, ANTARES, ARMADA, CAREFOUR, CEPA, KARUM, OPTİMUM, PANORA) 22 Mart-Pazar 23- Mart-Pazartesi 24-Mart-Salı 15.00-17.00 Gagavuz Düz Ava Topluluğunun Afyon’da Gösterisi Kazak gurubunun uğurlanması Güler Fedai |