DSC_7569
25 декабря 2023 г.

Türk halkları folkloru ortak karakteri “Aldar-Köse” TÜRKSOY’da tanıtıldı

25 декабря 2023 г.

Türk halkları folkloru ortak karakteri “Aldar-Köse” TÜRKSOY’da tanıtıldı

TÜRKSOY tarafından yayımlanan ve Türk halklarının edebiyatında önemli yere sahip olan “Aldar-Köse” karakterinin hikâyelerinin yer aldığı  “Türk Yurtlarında (Aldar) Köse” kitabının tanıtımı yapıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği Konferans Salonu’nda Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim  Üyeleri ve aynı zamanda kitabın yazarları Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Prof. Dr. İbrahim Şahin, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çetin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çeribaş, Araştırmacı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Doktora Programı Öğrencisi Nadira Turdubaı Kyzy birer konuşma yaptı.

Sayit Yusuf yaptığı açış konuşmasında Türk halklarının kardeşliğinin en önemli göstergelerinden olan ortak kültürel birikime değindi. Sayit Yusuf, halklarımız arasındaki kardeşliğin değerlerimizi anlayarak daha da güçleneceğini kaydederek, “ Hoca Nasrettin, Köroğlu, Aldar Köse gibi yaşattığımız ortak hikaye ve kahramanların Türk coğrafyasının farklı bölgelerinde değişik isimlerle de olsa var olan ve bizleri birleştiren ve ortak kültüre sahip olduğumuzu gösteren önemli bir mirastır” diye konuştu.

Bizler, bu ortak değerleri derleyerek, gelecek nesillere aktarmak suretiyle ne güçlü bir medeniyete ve  ortak kültürel mirasa sahip olduğumuzu göstererek daha güçlü, daha güzel ve daha müreffeh bir geleceğe yürüyeceğiz” diyen Yusuf, kitabın yayımlanması emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Kurdele kesiminin ardından toplantıda konuşan ve eser hakkında bilgi veren akademisyenler ise “Türk Yurtlarında (Aldar) Köse” kitabının oluşum süreci, Aldar Köse karakterinin halklarımız arasındaki yeri, algılayış şekli, isim alternatifleri ve hikâyelerdeki konularına değinerek, Türk Dünyası edebiyatı ortak mirasının ve halk folklorunun bu önemli karakterinin bilimsel araştırmalarla daha da derinden incelenmesi gerektiğine vurgu yaptılar. 

Toplantı sonunda TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf,  Prof. Dr. Zeki Kaymaz,  Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. İsmet Çetin, Prof. Dr. Mehmet Çeribaş’a TÜRKSOY tarafından Kazak çağdaş dil biliminin kurucusu Ahmet Baytursınulı’nın doğumunun 150. yıl dönümüne ithafen hazırladığı madalyayı ve katılım sertifikalarını takdim etti.

Medya Galerisi

DSC_7643
DSC_7653
DSC_7637
DSC_7631
DSC_7615
DSC_7626
DSC_7651
DSC_7608
DSC_7601
DSC_7590
DSC_7586
DSC_7573
DSC_7569
DSC_7563
DSC_7554
DSC_7550
DSC_7546
DSC_7538

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır