WhatsApp Image 2025-07-18 at 18.00.28
19 июля 2025 г.

Türk Dünyası Sinemasında Fırsatlar – Ortak Yapım İmkânları paneli İstanbul’da gerçekleştirildi

19 июля 2025 г.

Türk Dünyası Sinemasında Fırsatlar – Ortak Yapım İmkânları paneli İstanbul’da gerçekleştirildi

Türk Dünyası Sinemasında Ortak Yapımlar için teknik zemin hazırlığı hız kazanıyor

İstanbul’da düzenlenen ve Türk Dünyası'ndan sinema profesyonellerinin katıldığı “Türk Dünyası Sinemasında Fırsatlar – Ortak Yapım İmkânları” panelinde, ortak yapımların hukuki, mali ve yaratıcı altyapısına dair önemli değerlendirmeler yapıldı.

TÜRKSOY’un Sinemaya Desteği
Panelde, Türk Dünyası’nın kültürel ve sanatsal iş birliğini yürüten TÜRKSOY’un sinema alanındaki katkılarına da değinildi. Ortak yapımların, Türk kültür coğrafyasının ortak değerlerini yansıtması ve gelecek nesillere aktarması için TÜRKSOY’un teknik ve organizasyonel destek sağlayacağı vurgulandı.

Daha Az Ama Daha Nitelikli Filmler Üretmeliyiz
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Türkiye'de film üretiminin arttığını ancak nitelik odaklı bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bizim bu kadar filme ihtiyacımız yok. Daha az ama daha etkili filmler üretmeliyiz. ‘Küçük olsun benim olsun’ kültüründen uzaklaşıp birlikte üretime yönelmeliyiz.” dedi.

Türk Dünyası’ndan Ortak Yapım Çağrıları
Kırgızistan Sinema Genel Müdürü Ulan Adamaliev, uluslararası iş birliklerine açık olduklarını belirterek, “Fransa, İngiltere ve İtalya ile anlaşmalar yaptık. Türk Dünyası’ndan sinemacıları da aktif iş birliğine bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kazakistan’dan Asset Yernazarov ise, “Kazakfilm olarak post prodüksiyon ve yapım imkânlarımız geniş. Türk firmalarla %50 ortaklıkla projelere başladık.” açıklamasını yaptı.

Sinemacılar Birbirini Tanımalı, Birlikte Üretmeli
Panelde, Türk Dünyası sinema profesyonellerinin birbirini yeterince tanımadığına dikkat çekildi. Birol Güven, “Ortak kültür mirasımız var ancak sinemacılar olarak yeterince temas kuramıyoruz. Bu bağları güçlendirmeliyiz.” dedi.
TRT Sinema Müdürü Faruk Güven de, “12 Punto gibi platformlar, yapımcılar ve yönetmenler için büyük bir buluşma zemini sunuyor.” diye konuştu.

Ortak Yapımlar Gelecek Nesiller İçin Stratejik Öneme Sahip
Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan temsilcileri, ortak yapımların kültürel ve stratejik önemini vurguladı. Türkmenistan’dan Sahısalıh Bayramov, “Sinemada ortaklıklar sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de şekillendirecek. Devlet desteğiyle yılda 20 film çekiyoruz. Türk Dünyası’yla iş birliğine hazırız.” dedi.

Panel, Türk Dünyası sinemasının güçlenmesi için somut adımlar atılacağı mesajıyla sona erdi. Ortak yapımlar, TÜRKSOY’un desteğiyle Türk kültür coğrafyasının sinema alanındaki birliğini pekiştirecek.

 

 

 

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2025-07-18 at 18.00.26
WhatsApp Image 2025-07-18 at 18.00.25

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır