DSC_3570
November 6, 2022

Türk Dünyası Kültür Bakanları Bursa’da buluştu

November 6, 2022

Türk Dünyası Kültür Bakanları Bursa’da buluştu

Türk Dünyası Kültür Bakanları, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantısı vesilesiyle 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da bir araya geldi.

TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Koordinatörü T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanlıkları heyetleri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Mehmet Nuri Ersoy, ​TÜRKSOY'un, toplumları ortak bir çatı altında buluşturan, geçmişin güçlü bağlarını bugüne ve geleceğe taşıyan kültür olgusunun temelleri üzerine kurulduğunu söyledi.

Teşkilatın, ortak kültür ve sanat zenginliği ile Türk Dünyası’nı kucaklamak, halklar arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmek ve aynı zamanda dost ve kardeş ülkelerin sanat eserlerini, sanatçılarını, kültür adamlarını diğer ülkelerde tanıtmak misyonunu yerine getirme gayreti içinde olduğunu anlatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Ayrıca kültürümüzün sevgi, anlayış ve hoşgörü ilkelerine dayandığının bilinci içinde Türk kültürünün uluslararası düzeyde tanınması ve yaygınlaştırılması için çalışmaktadır. Kültürel dezenformasyon ve çarpıtmalarla mücadele ederek uygarlığa, dünya barışına ve insan haklarına katkıda bulunmaktadır. ​Böylesi önemli bir görevi icra eden TÜRKSOY, kısa sürede Türk Dünyası’nda ve uluslararası camiada saygın bir konum kazanmıştır. Bu konumuyla da kültür ve sanat alanlarında değerlerimizin, varlıklarımızın ve dilimizin yüceltilmesi için Türk Dünyası’nın ortak aklı ve sözcüsü haline gelmiştir. ​Coğrafyamızın jeopolitik konumu göz önüne alındığında TÜRKSOY'a bundan sonraki dönemde de önemli görevler düştüğü ve düşeceği açıktır. Her birini başarıyla ifa edeceğinden ise şüphemiz yoktur. ​Bugünkü birlikteliğimiz vesilesiyle, gelecek dönemlerde mevzuat üzerinde yapılması beklenen düzenlemelere Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da burada belirtmek isterim."

Ersoy, ​TÜRKSOY'un "Türk Dünyası Kültür Başkenti" uygulamasıyla, kentlerin kültürel bir marka değeri kazanmasının sağlandığına işaret ederek, bu kapsamda 2013 yılında Eskişehir'de, 2018'de Kastamonu'da ev sahipliğini yaptıkları Türk halkları kültür şöleninin sonuncusunu Bursa'da bir kez daha gururla hayata geçirdiklerini belirtti.

Dünyanın dört bir yanından sanatçı, akademisyen ve entelektüellerin kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını anlatan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Memnuniyetle ifade ediyorum ki yerel yönetimlerimizin ve Bakanlığımızın işbirliği ve siz değerli kardeşlerimizin katılımı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi bu yıl da hedefine ulaşmıştır. ​Medeniyetler şehri ve Osmanlı'nın başkenti Bursa, layıkıyla taşıdığı 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' sancağını 2023 yılında, Azerbaycan kültür ve sanatının en önemli merkezlerinden Şuşa şehrine devredecektir. Şuşa zengin tarihiyle, Azerbaycan halkının geleneklerinin sembolü niteliğindedir. Türk dünyasının işgalden kurtarılan bu kadim kültür beşiği yeniden diriltilecek ve dünyayı kendine hayran bırakacaktır.

​Bu yıl Daimi Konsey Toplantımız ile eş zamanlı gerçekleştirilen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'yle de sanat alanındaki kardeşliğimizi perçinlediğimize inanıyorum. Türk milletinin özünü oluşturan insani ve kültürel değerleri, asırlardır dilden gönüllere nakşeden Türk'ün bilge atası Dede Korkut anısına düzenlediğimiz festival sayesinde ortak dil ve gönül coğrafyamızın sinema sanatını, profesyonellerin yanı sıra genç kuşakların da ilgisine sunuyoruz. Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan eserleri izleyici ile buluşturup müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizi sinema sanatı vasıtasıyla güçlendirmeyi, ayrıca sektörde işbirliği olanaklarının artırılmasını amaçlıyoruz.”

Konuşmasında, Türk kültürünün korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde çalışmalarıyla Türk Dünyası’na katkı sunan TÜRKSOY’un Genel Sekreteri olmaktan onur duyduğunu belirten TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev,  30 yıllık bir geçmişe sahip Türk Dünyası’nın kültürel iş birliği kuruluşu olan Teşkilatın halklarımız arasında bir altın köprü rolünü üstlendiğini vurguladı.  Geleneklerimizin ve kültürümüzün bayrağını yüceltmek için aldıkları sorumluluğu yerine getirmek için canla başla çalıştıklarını da kaydeden Raev, “Son yedi aylık süreç ve düzenlediğimiz faaliyetler benim için deneyim kazanma dönemi oldu. Bu süreçte ulusal ve uluslararası bir dizi temasta bulundum, eğitim kurumlarımız ve Teşkilatımız arasında pek çok anlaşmaya imza attım, bilimsel toplantılara konferanslara, sempozyumlara katıldım, devlet başkanlarımızla, bilim insanlarımızla ve sanatçılarla görüştüm. Çok faydalı tavsiyeler ve öneriler aldım.” diye konuştu.

Yaptığı konuşmada TÜRKSOY’un yaptığı faaliyetler hakkında kısa bilgi veren ve önümüzdeki döneme ilişkin çalışma planına da değinen Sultan Raev, Teşkilatın 2040 Vizyon Belgesi’nin hazırlandığını ve bu yönde atılacak adımları dile getirdi.

Raev, “Geleceğimizi, ortak kültürümüzün bize verdiği güç ile ilmek ilmek işlememiz gereken bir dönemdeyiz. Bundan 30 yıl önce kurulan, kurulduğu dönemden bugüne her zaman gelişen Teşkilatımız için şimdi yeni bir sayfa açma zamanı olduğuna inanıyoruz. Bu hususta Teşkilatımızın 2040 Vizyon Belgesini hazırlamak üzere çalışmalara başladığımızın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yol haritası sayesinde kişiler değişse bile Kurumumuz takip ettiği rotasından asla sapmayacak.

Bu vizyon belgesi bizlerin etkinliklerini de yeniden şekillendirecek, Gelecek nesillere nasıl bir kültürel miras bırakmak istiyoruz? Sorusuna doğru ve kalıcı bir cevap vermemizi da sağlayacaktır.

Daimi Konseyimizin değerli üyeleri

Geleceğine saygı duyan insan mazisine de saygı duyar. Türk dünyasının geleceği gençliktir, yeni nesildir. Bu konu asla bizim ilgi alanımızdan çıkmamalıdır. Türk dünyasının asıl sahibi gençlerdir. Bu doğrultuda TÜRKSOY "Genç Türk" kavramının gelişimini başlatmanın zamanının geldiğini de düşünüyorum.

Gençlerimiz, gerçek Türk Dünyası ve değerleriyle iç içe, diline, tarihine, köklerine, zihniyetine, geleneklerine ve kültürüne saygılı ve bununla gurur duyan gelecek nesiller olmalıdır. Bu programın, bu ana fikrin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayacağına inanıyoruz. Çeşitli alanlarda gençlik etkinliklerini ve girişimlerini desteklememiz ve geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Türk Dünyası’nın değerlerine, zenginliğine ve ortak tarihine saygı gösterilmesi, kültürünün gençlere öğretilmesinde rehber ve destek, “Biz” olmalıyız. Türk Dünyası gençlerini bir araya getirmenin ve birlik çağrısında bulunmanın tarihi görevimiz olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Türk Dünyası’nın Latin harflere geçişini çok önemsediklerini, önümüzdeki dönemde dikkatle üzerinde çalışacak alanlardan birinin dilimiz olacağını ve bu kapsamda yol haritası oluşturacak çok büyük bir Türk Dili Forumu’na imza atmayı planladıklarını kaydeden Raev, yine ülkelerimizin tarihî, kültürel ve turistik güzelliklerinin dünyaya tanıtılacağı “Türk Dünyası’nın Harikaları” projesi başlatarak bu konudaki eksikliği gidermek için önemli bir adım atacaklarını belirtti.

2023 yılının önemine de değinen Raev sözlerine şöyle devam etti:

“2023 yılının iki önemli gündem maddesine ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bunlardan birincisi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı. Bu çok önemli bir konu. Türkiye 100 yıllık tarihinde çok zorlu bir yol kat etti ve bugün dünyanın önde gelen ülkeleri arasındaki yerini aldı. 

Bu sadece Türk Dünyası’nın kaderinde büyük bir siyasi ve tarihi olay değil, aynı zamanda kültür hayatında da büyük bir gelişmedir. 100 yıllık tarihinde Büyük Türkiye, kültürel köklerinden büyük bir güç ve enerji almıştır. Türk Dünyası’nın lokomotifi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık tarihinin kardeş Türk halklarında kutlanması ve kültürel programlarımızı bu doğrultuda geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. 

Türkiye'nin şanlı tarihi her Türk halkı tarafından kültür yoluyla öğrenilmelidir, bu sadece bizim tarihimiz değil, her şeyden önce kaderimizdir.

İkinci önemli konu ise, TÜRKSOY'umuzun kuruluşunun 30. yılıdır. Teşkilatımız, Türk Dünyası’nda kurulan ilk uluslararası teşkilattır, biz Türk halkı olarak ilişkilerimizi ilk önce kültür, dil, gelenek ve zihniyet yakınlığımız çerçevesinde kurduk.

TÜRKSOY, 30 yılda Türk kültürünün tanıtılması ve yakınlaşmasına, gelişmesine ve güçlenmesine önemli katkı sunmuştur. Geride bıraktığımız tüm etkinlikler, başta TÜRKSOY üyesi ülkelerin kültür bakanlıkları olmak üzere Türk Dünyası’nın kültür ve sanat kurumları arasındaki eşgüdüm ve iş birliğinin vücut bulmuş hâlidir.”

Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını 2023 yılında dalgalandıracak Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde yapılacak faaliyetlere de kısaca değinen Raev, “ Gelecek yıl yapacağımız çalışmalarda kuşkusuz en önemli adreslerimizden biri Şuşa olacaktır. 

Türk Dünyası Kültür Başkenti programımızda yeni bir döneme girmek üzereyiz. Kültür Başkentlerimizin birbiriyle olan etkileşimini arttırmak, tecrübelerini birbirleriyle paylaşmalarını sağlamak önümüzdeki dönem için belirlediğimiz hedeflerden biri. Yine bu program kapsamında daha verimli sonuçlar alabilmek için kültür başkenti seçilen şehirlerimizin en az iki yıl önceden belirlenmesi çok önemli. Bu süreç, bu özel unvanı taşıyacak şehrimize hazırlanmak için gerekli zamanı tanıyacaktır. Şuşa’nın heyecanını şimdiden hissediyoruz. Biz de, tarihte başından ağır imtihanlar geçen, Türk Dünyası’nın manevi merkezi Şuşa’da buluşmak için çok heyecanlıyız.

Şuşa, Azerbaycan halkının sadece manevi merkezi değil, aynı zamanda Türk Dünyası kültürünün ayrılmaz bir parçası, Türk Dünyası’nın onuru ve gururudur. Biz, 2023 yılında Şuşa'yı bizleri kavuşturan, Türk kültürünün Rönesans şehri olarak tanıtacağız ve bunun için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda yaptığı konuşmada, 2022 yılında Azerbaycanlı ünlü bestekar Fikret Amirov Anma Yılı çerçevesinde yapılan etkinlikler, ayrıca Azerbaycan İstiklal Şairi Ahmed Cevad’ın 130. yılı, Azerbaycanlı ünlü şair Mirze Elekber Sabir’in 160. yılı ve Azerbaycan’ın diğer kültür değerlerinin tanıtılmasına yönelik faaliyetleri için TÜRKSOY’a teşekkürlerini sunan Kültür Bakanı Anar Karimov, küreselleşen dünyada meydana gelen uluslararası süreçlerin Türk Cumhuriyetleri arasındaki iş birliğinin daha da güçlenmesi gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti. Bu konunun, Türk devletlerinin uluslararası kültür siyasetinin öncelikleri arasında yer almasının önemine de değinen Karimov, “Biz kendi kültürümüzü çağdaş küreselleşmenin olumsuz etkilerinden korumak için birlikte mücadele etmeliyiz. Eminim ki, Azerbaycan Cumhuriyeti ile TÜRKSOY gelecekte de halklarımızın kültürel değerlerinin yaşatılarak genç nesillere aktarılmasında, millî mirasımızın korunması yönünde yoğun iş birliği içerişimde olacak ve Türk Dünyası’nın birliği ve beraberliği için bütün alanlarda ortak faaliyetler düzenleyecektir.” diye konuştu.

 

Konuşmasına, toplantıya ev sahipliğinden ötürü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına ile TÜRKSOY’a teşekkürlerini sunarak başlayan Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, son dönemlerde çok sayıda uluslararası kuruluş ve kurumlarla imzaladığı ikili iş birliği anlaşmalarıyla TÜRKSOY’un iş birliği coğrafyasının her geçen yıl ile daha da genişlediğini vurguladı. 

TÜRKSOY’un son yıllardaki çalışmalarında Türk Dünyası’nın maddi ve maddi olmayan mirası, tarihi ve mimari eserlerinin korunması ve araştırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini de sözlerine ekleyen Altynbek Maksutov, “Bizler aynı kökten, kardeş milletler olduğumuzu boş bir nidayla değil, tarihî ve bilimsel delillerle açıklamalıyız. İşte bu nedenle ortak bilimsel keşiflerin ve araştırmaların önemli olduğuna inanıyorum. Bu konudaki öneri ve görüşleri için minnettar olacağımı meslektaşlarıma bildirmek isterim. Bu noktadan hareketle, Kazakistan'ın Türkistan kentinde düzenlenen  "Türk Dünyası’nın Maddi Miras, Tarihi ve Mimari Eserlerinin Korunması" forumu, Özbekistan'ın Kokand kentinde düzenlen "Kokand Hanlığı'nın Orta Asya Tarihindeki Yeri ve Rolü" başlıklı forumu, "Özgön - Munara 2021" etnik tarihi forum gibi etkinliklerin önemini vurgulamak istiyorum. “ diye konuştu.

Konuşmasında, “Medeniyetler Kavşağı Kardeş Türkiye’de” bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, başarılı TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Koordinatörlüğü ve toplantıya ev sahipliği nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerini iletti.

TÜRKSOY’un, Türk dili konuşan halkların manevi değerlerinin ve tarihi-kültürel mirasının uluslararası düzeyde korunması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasında önemli rol oynadığına dikkati çeken Ozodbek Nazarbekov, ortak bir dil ve ortak değerler birliği temelinde oluşturulan Teşkilatın her geçen gün kültürel ve insani alanlardaki iş birliği hızla geliştirdiğini kaydetti.

Özbekistan ile TÜRKSOY arasındaki ilişkilerin son yıllarda daha da ivme kazandığına vurgu yapan Nazarbekov, “Hepimizin bildiği gibi Özbekistan’ın Hive şehri 2020-2021 yıllarında "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildi. Bu dönem salgının yoğun olduğu zamana denk geldi ve dünya çapında karantina ve kısıtlamaları getirdi. Bununla birlikte TÜRKSOY, ortaklığımızı güçlendirmek için çevrimiçi ve yüz yüze olarak çeşitli kültür ve eğitim faaliyetleri düzenledi. Ayrıca Türk halklarının edebi mirası haline gelen çeşitli eserleri Türkçeye ve diğer Türk dillere aktarılmasını sağlayarak halklarımızı birbirine yakınlaştırmaya önemli hizmetler sundu.” diye konuştu.

Nazarbekov, son yıllarda TÜRKSOY tarafından yukarıda bahsi geçen projeler sadece Türk devletlerinin topraklarında değil, birçok Avrupa ülkesinde organize edildiğinin altını çizdi.

TÜRKSOY’un, Özbekistan’ın kültür, sanat ve edebiyatının tanıtılmasına yönelik önemli çalışmalara da imza attığını belirten Özbekistan Kültür Bakanı Nazarbekov, bu kapsamda Türk Dünyası’nın üstün şahsiyetlerinden,  Özbek halk şairi ve düşünürü, ünlü devlet adamı Alişer Nevai’ye ithafen yapılan çalışmaların önemine değindi. 

Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov konuşmasında, TÜRKSOY iş birliğinde, Teşkilata üye ülkelerde çok önemli ve içerik açısından anlamlı etkinlikler düzenlendiğini ve bu etkinliklerin bir taraftan halklarımızı kaynaştırdığını, diğer taraftan da ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını kaydetti.

Pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle katılımlı etkinlikler düzenleyemediklerini ancak yine TÜRKSOY iş birliğinde çevrimiçi çok sayıda faaliyete imza attıklarını dile getiren Şamuradov, artık Türkmenistan’ın kültür ve sanat insanlarının TÜRKSOY etkinliklerine rahat bir şekilde katılabildiklerini, bunun son örneğinin de Bursa’da düzenlenen 4. Göçebe Oyunları olduğunu kaydetti.

 “TÜRKSOY tarafından düzenlenen uluslararası kültürel etkinliklere Türkmenistan’dan da sanat camiasının temsilcileri, kültür ve sanat üstadları aktif katılım sağlıyor. Bu da tecrübe paylaşımına, kültürel ilişkileri daha da geliştirmeye büyük katkı sağlamakta.” olduğunu vurgulayan Şamuradov, 2024 yılı için Türkmenistan’ın tekliflerini dile getirdi.

Şamuradov, Türk Dünyası’nın üstün şahsiyeti, ünlü Türkmen şair ve düşünürü Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300.yılı vesilesiyle 2024 yılını Türk Dünyası’nda “Mahtumkulu Firaki Yılı” olarak ilan edilmesini ve  “Anev Medeniyeti” olarak bilinen, aynı zamanda da Beyaz Buğday’ın yurdu olarak bilinen Türkmenistan Ahal Eyaleti Anev şehrini 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan etmeyi teklif etti.

Türk Dünyası’nı, Türk Dili Konuşan tüm halkları, kurulduğu 1993 yılından beri kültür, tarih, dil, edebiyat ve sanat alanında, başarı ve özveriyle yürüttüğü çalışmalarıyla, tek çatı altına toplayan ve tek ulus olan bizleri kültür ve sanatla birleştiren TÜRKSOY’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına, teşekkürlerimi sunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Tarihimizi, kültürümüzü ve sanatımızı, kısacası, Kıbrıs Türkü’nün Ada üzerindeki varlığını, kardeş ve gönül birlikteliği içerisinde üyesi olmaktan onur duyduğum TÜRKSOY ailesi ile birlikte yansıtmaktan, heyecan ve mutluluk duyacağımızın altını çizmek istiyorum.” dedi.

Eylül ayında TÜRKSOY ile birlikte 23’üncüsü düzenlenen TÜRKSOY Opera Günleri gibi uluslararası etkinliklere ev sahipliğine hazır olduklarını dile getiren Fikri Ataoğlu, “Her yıl TÜRKSOY’un organize edeceği, TÜRKSOY Kısa Film Yarışması ve Sunumları başlıklı etkinliğe,  KKTC olarak ev sahipliği yapmak, arzusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sayede Türk Dünyası’nın değerli yönetmenlerini, sinema sanatçılarını, senaristlerini, TÜRKSOY organizasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile ülkemizde ağırlamayı, ülkemiz sinema sanatı ve sanatçıları ile buluşturmayı arzu ediyoruz. 

TÜRKSOY’un her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirdiği TÜRKSOY Ressamlar Buluşması, TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması gibi etkinlikleri de ülkemizde ağırlamaktan onur duyacağımızın altını çizmek isterim.” şeklinde konuştu.

Zengin tarihî ve kültürel mirasa sahip, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’nın Kültür Başkentliği sürecinde yaptığı çalışmalarla Türk Dünyası kültürünün sergilendiği bir merkez haline geldiğini kaydeden Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova, Bursa’nın bayrağı Azerbaycan’ın Şuşa şehrine teslim edeceği tarihî törene şahitlik etmekten memnuniyet duyacağını dile getirdi.

TÜRKSOY ve Kazakistan’ın geçen dönem içerisinde gerçekleştirdiği ortak çalışmaların ve iş birliğinin önemli sonuçlara ulaştığını da dile getiren ve kardeş halklarımız arasındaki bağların güçlenmesine vesile olduğunu vurgulayan Karibzhanova, “İş birliği çerçevesinde, 2022 yılında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile birlikte Ahmet Baytursınov’un 150. ve Muhtar Avezov’un 125. yıl dönümü etkinlikleri başta olmak üzere bir dizi kültürel etkinlik düzenledi. 2021 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen ilk Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Türk dili konuşan ülkelerin sinemacıları arasında iş birlikleri tesis etme açısından etkili bir platform oldu.” diye konuştu.

 

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantısı yapılan konuşmaların ardından çalışma oturumuyla devam etti.

TÜRKSOY’un 2023 yılı faaliyetlerinin ele alındığı toplantının ardından Sonuç Bildirgesi yayınlandı. 

Toplantıda TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Koordinatörlüğü Türkiye’den Azerbaycan’a geçmiş oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Dönem Koordinatörlüğü simgesi ve bayrağını Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov’a teslim etti.

Toplantının ardından TÜRKSOY Üyesi Ülke Kültür Bakanları ikili görüşmeler yaparak, gündemlerindeki konuları değerlendirdiler. 

TÜRKSOY Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantısı çerçevesinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Azerbaycan’ın Şuşa şehrinin fotoğraflanın yer aldığı “Şuşa Fotoğraf Sergisi”, TÜRKSOY Ressamlar Buluşmaları kapsamında Türk Dünyası’nın farklı ülke ve bölgelerinden ressamların eserlerinin yer aldığı “TÜRKSOY Resim Sergisi” ve “Safranbolu Resim Sergisi” katılımcıların beğenisine sunuldu.

Medya Galerisi

DSC_3650
DSC_3639
DSC_3637
DSC_3631
DSC_3622
DSC_3609
DSC_3620
DSC_3597
DSC_3605
DSC_3592
DSC_3582
DSC_3579
DSC_3461
DSC_3458
DSC_3321
DSC_3314
DSC_3310
DSC_3304
DSC_3295
DSC_3279
DSC_3275
DSC_3252
DSC_3051
DSC_3042
DSC_3011
DSC_3031
DSC_3006
DSC_2999
DSC_2978
DSC_2995
DSC_2975
DSC_2968
DSC_2946
DSC_2962
DSC_2929
DSC_2942
DSC_2926
DSC_2920
DSC_2908
DSC_2893
DSC_2891

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır