WhatsApp Image 2024-06-11 at 17.47.19
11 июня 2024 г.

Türk Dünyası Edebiyat Güneşi Aytmatov’u Saygıyla Anıyoruz

11 июня 2024 г.

Türk Dünyası Edebiyat Güneşi Aytmatov’u Saygıyla Anıyoruz

Türk Dünyası’nın edebiyat zirvelerinden ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un ölüm yıl dönümü vesilesiyle TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev bir mesaj yayımladı. Raev mesajında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

 

Türk Dünyası’nın yetiştirdiği müstesna şahsiyet, muteber kişiliği ve eserleriyle edebiyat dünyasında derin izler bırakan Aytmatov, aynı zamanda ortak Türk Dünyası kültürel mirasının önemli bir temsilcisidir.  “Gün Olur Asra Bedel”in, “Beyaz Gemi”nin, “Dünyanın Aşkı Anlatan En Güzel Hikâyesi”nin yazarı, dilimize kazandırdığı “Mankurt” terimiyle hafızalara kazınan eserler kaleme alan Aytmatov, edebiyat tarihine geçmiş unutulmaz karakterler oluşturmuştur. 

“Beyaz Gemi”deki küçük çocuk, “Yüzyüze”deki İsmail, “Cemile”deki Cemile ile nice evrenleri bizlere yine bizlerden olan karakterlerle gösteren Aytmatov “Her insan bir hikâyedir, her insan koca bir dünyadır.” sözünü doğruluyor. “Beyaz Gemi”de küçük bir çocuğun gözünden dünyayı bize gösterirken   “Toprak Ana”da Tolganay’ın gözünden savaşı ve acılarını “Gün Olur Asra Bedel”de Yedigey’in uçsuz bucaksız Kazak bozkırlarında geçen kültürel bir varoluş mücadelesini bizlere anlatıyor. 

Aytmatov dünyanın başka dillere en çok çevrilen yazarı. Türk Dünyası’nın gururu ve kültür bayrağı taşıyıcısı. 

Büyük ustayı saygıyla anıyoruz.

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2024-06-11 at 17.47.19

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır