DSC_8739
24 мая 2024 г.

Sultan Raev'in Azerbaycan Türkçesine aktarılan “Delihana” kitabı tanıtıldı

24 мая 2024 г.

Sultan Raev'in Azerbaycan Türkçesine aktarılan “Delihana” kitabı tanıtıldı

Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin (AYB) "Natavan" kulübünde 23 Mayıs 2024 tarihinde Kırgızistan Halk Yazarı Sultan Raev'in Azerbaycan Türkçesine aktarılarak yayımlanan “Delihana” (Tımarhane) adlı romanının tanıtım toplantısı düzenlendi. 

Azerbaycan Edebiyat Fonu Başkanı Varis Yolçiyev ve Hedef Şirketler Grubu Başkanı Şamil Sadik öncülüğünde başlatılan ortak proje olan "Türk Halklarının Edebiyatı" serisinin ilk eseri Sultan Raev’in “Delihana” kitabı oldu.

Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin “Natevan” kulübünde düzenlenen etkinliğe AYB yönetimi, edebiyat ve sanatın tanınmış temsilcileri ile gazeteciler katıldı. 

Tanıtım toplantısında açış konuşması yapan AYB Başkanı Halk Yazarı Anar Rzayev,  TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev’i Azerbaycan’ın edebiyat ocağında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Delihana” kitabının Sultan Raev’in Azerbaycan dilinde yayımlanan ilk eseri olduğunu söyleyen Anar, Türk Dünyasının büyük yazarının Azerbaycan okurları tarafından sevileceğine ve bu projenin sürdürülebilir olacağına inandığını söyledi. 

Edebiyat Fonu Başkanı Varis Yolçiyev, romanın büyülü gerçekçilik türünün en önemli örneklerinden biri olduğunu, İngilizce, Rusça, Türkçe ve Macarca dillerinde yayınlanarak geniş bir okur kitlesi topladığını vurguladı. Eserin Azerbaycan Türkçesine aktarımının aslına daha yakın olduğunu kaydeden Yolçiyev, romanın ana mesajını da hatırlattı, “Dünyada hiçbir şey iz bırakmadan gitmez, her kötülük bir bumerang gibi geri döner.”. 

Hedef Şirketler Grubu Başkanı, Azerbaycan Yayıncılar Birliği kurucu ortağı ve yöneticisi Şamil Sadik, eserin özelliklerinden bahsetti. Kitabın çevirmeninin Aysel Oğuz, editörlerinin ise Yunus Oğuz ve Cavid Gedir olduğunu belirten Sadik, romanın yüzlerce yıl önce ölen tarihi şahsiyetlerin ruhlarını taşıyan yedi kişinin başına gelen hikayeleri anlattığını aktardı. 

Azerbaycan milletvekili, Atatürk Merkezi Başkanı, Prof. Dr. Nizami Ceferov ise bu tür eserlerin tercüme edilmesinin ortak Türk edebiyatı ve kültürünün gelişimi açısından öneminden bahsetti. Bu projenin sürdürülebilir olacağına inandığını söyleyen akademisyen, Sultan Raev'in diğer eserlerinin de Azerbaycan Türkçesine aktarılmasının önemine değindi. 

Yayının editörlüğünü üstlenen roman yazarı Yunus Oğuz, çeviri ve redaksiyon sürecinin özelliklerinden bahsederek kitabın okuyucular tarafından beğeniyle karşılanacağına inandığını ifade etti. 

Ünlü sinema yönetmeni Halk Sanatçısı Vagif Mustafayev, Sultan Raev'in "Sel" adlı romanını okuduğunu belirterek, bu romanı son yıllarda okuduğu en mükemmel roman olarak nitelendirerek, “Delihana” kitabının da çok okunan eserler arasında olduğuna inandığını ifade etti.

Azerbaycan'ın TÜRKSOY Ülke Temsilcisi Elçin Gafarli, TÜRKSOY'un Sultan Raev önderliğinde yürüttüğü önemli projelerden bahsederek, bugünlerde Azerbaycan'ın bu önemli projelerden birine ev sahipliği yaptığını söyledi. Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 20-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenen TÜRKSOY 2. Türk Dünyası Öğrenci Tiyatro Festivali hakkında konuşan E. Gafarli, bu tür projelerin genç sanatçıların gelişiminde önemli rol oynadığını söyledi. Gafarlı, Raev'in Azerbaycan'da ilk kez yayınlanan eserinin geniş bir okuyucu kitlesine ulaşacağına inandığını belirterek, projede emeği geçen herkese başarılar diledi. 

Etkinlikte Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Ceyran Mahmudova, Dilbilimci Doç. Dr. Şeref Celilli, Azerbaycan Yazarlar Birliği Sekreteri Elçin Hüseynbeyli, Milli Meclis Kültür Komitesi Üyesi şair Ekber Goşalı, Sumgayıt Şiir Evi Müdürü şair İbrahim İlyaslı, kitabın editörü Cavid Gedir ve diğerleri Sultan Raev'in yaratıcılığından bahsederek, çalışma vesilesiyle kendisini tebrik ettiler.

Etkinlik sonunda söz alan Sultan Raev, herkese şükranlarını sunarak, kitabının Azerbaycan'da ilk kez yayınlanmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Etkinliğin sonunda Raev, katılımcılara kitabını imzaladı.

Medya Galerisi

DSC_8739
DSC_8751
DSC_8730
DSC_8727
DSC_8723
DSC_8718
DSC_8717
DSC_8706
DSC_8703
DSC_8694
DSC_8683
DSC_8692
DSC_8663
DSC_8677
DSC_8657
DSC_8659
DSC_8653
DSC_8656
DSC_8651
DSC_8645
DSC_8636
DSC_8638
DSC_8634
DSC_8625

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır