― 12 октября 2025 г.
Sokak Tiyatrosu Sanatı Uluslararası Tiyatro Atölyesi Bişkek’te gerçekleştirilecek
Bişkek’te 21–22 Ekim 2025 tarihleri arasında “Sokak Tiyatrosu Sanatı” başlıklı uluslararası tiyatro atölyesi düzenleniyor. Genç yetenekleri desteklemeyi, ulusal kültür ve sanatı geliştirmeyi amaçlayan “Akayın” Genç Yetenekleri Destekleme ve Ulusal Kültür ile Sanatı Geliştirme Vakfı tarafından organize edilen etkinlik, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Atölye, Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı, Adam Mickiewicz Enstitüsü ve “Ku Teatrowi” (Tiyatroya Doğru) Genç Sanatçılar Derneği (Poznan, Polonya) tarafından destekleniyor.
Usta Sanatçılarla Sokak Tiyatrosunun Derinliklerine Yolculuk
Etkinlik, Polonya’nın dünyaca tanınan alternatif tiyatrolarından “Teatr Ósmego Dnia” (Sekizinci Gün Tiyatrosu)’nun kurucularından, usta oyuncu Adam Borovski ile kültür kuramcısı, senarist ve yönetmen Jolanta Kilian tarafından yürütülüyor.
Yarım yüzyılı aşkın tiyatro deneyimine sahip olan Adam Borovski, atölye süresince katılımcılarla sokak tiyatrosunun yapısal unsurları, tema oluşturma teknikleri, mekân ve sahne düzeni ile aktörün hem oyuncu hem de sahne kurucusu olarak üstlendiği rol üzerine uygulamalı çalışmalar gerçekleştiriyor.
Program kapsamında ayrıca Teatr Ósmego Dnia’nın dünyaca tanınan “Arka (Ark)” adlı sokak gösterisinden örnekler sunulacak ve tiyatronun toplumsal farkındalık oluşturmada üstlendiği rol değerlendirilecek.
Etkinlik Programı
21 Ekim 2025, 11:00–13:00 A. Osmonov Kütüphanesi – Cengiz Aytmatov Salonu
“Göç Zamanında Sanatçılar” başlıklı söyleşi – Adam Borovski ve Jolanta Kilian ile buluşma.
Ardından Andrzej Titkov’un “Yol (Droga)” adlı belgesel filminin gösterimi.
22 Ekim 2025, 11:00–13:00 A. Osmonov Kütüphanesi – Cengiz Aytmatov Salonu
“Sokak Tiyatrosu Sanatı” – Adam Borovski’nin tiyatro atölyesi (yardımcı yönetici: Jolanta Kilian).
Kültürlerarası Diyalogun Devamı
Kültür kuramcısı Jolanta Kilian, 1990’lı yıllardan bu yana Orta Asya’da kültürlerarası projeler yürüten ve tiyatro ile belgesel alanlarında çalışmalar yapan bir sanatçı. 2005 yılında Bişkek’e “Tarihten Ayrılmayan Tiyatro” başlıklı konferans dizisiyle gelen Kilian, 2007’de düzenlenen I. Uluslararası Orta Asya Sokak Tiyatroları Festivali’nin ortak yapımcılığında görev aldı.
Polonya ile Kırgızistan arasında yürütülen kültürel iş birliklerinin gelişmesinde etkin rol oynayan Kilian, Kırgız tiyatro sanatçısı Cıparisa Koçorbaeva ve birçok genç oyuncunun Polonya’daki uluslararası festivallere katılımını sağlayarak iki ülke arasındaki kültürel diyaloğun güçlenmesine katkıda bulundu.
Sanat Yoluyla Toplumsal Dayanışma
Bişkek’te gerçekleştirilen “Sokak Tiyatrosu Sanatı” atölyesi, tiyatroyu yalnızca bir sahne sanatı değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın ve iletişimin bir aracı olarak ele alıyor.
Etkinlik, Kırgızistanlı sanatçılar ile Polonyalı tiyatro ustalarını bir araya getirerek kalıcı bir kültürel iş birliği zemini oluşturmayı hedefliyor.