Screenshot 2024-10-28 at 12.26.25
28 октября 2024 г.

Özbekistan'da Kültür Haftası Kapsamında Doğu Rönesansı Fenomeni: Devletler, Dinler, Şahsiyetler ve Medeniyetler İsimli Uluslararası Konferans Düzenlendi

28 октября 2024 г.

Özbekistan'da Kültür Haftası Kapsamında Doğu Rönesansı Fenomeni: Devletler, Dinler, Şahsiyetler ve Medeniyetler İsimli Uluslararası Konferans Düzenlendi

“Doğu Rönesansı Fenomeni: Devletler, Dinler, Şahsiyetler ve Medeniyetler” başlıklı Özbekistan Kültürel Miras Haftası'nın genel oturumu Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in inisiyatifi ile kurulan İslam Medeniyeti Merkezinde düzenlendi.

 

Etkinlik kapsamında, Koordinasyon Kurulu, Uluslararası Uzmanlar Konseyi ve Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi'nin genişletilmiş Bilim Kurulu'nun genel toplantısı yapıldı. Toplantıda Taşkent’in tarihi merkezinde inşa edilen İslam Medeniyeti Merkezi’nin bilim, İslam öğretileri, tarih, manevi ve kültür alanında merkezde yer alacak projelerin sunumu gerçekleştirildi. Konferansa tüm dünyadan önde gelen tarihçiler, arkeologlar, uzmanlar, müzeciler, restoratörler, din adamları, hattatlar, modern dijital teknoloji uzmanları, yazarlar ve sanatçılar katıldı. Etkinliği açış konuşmasını yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, Özbekistan’da gerçekleşen hızlı yenilenme sürecinin eğitim ve kültürel alanlarda köklü pozitif değişimlerle uyumlu olduğunu vurguladı.

 

Hayriddin Sultanov konuşmasında ‘’Yeni Özbekistan’ın parlak ve yüksek manevi sembolü olan İslam Medeniyeti Merkezi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in girişimiyle inşa ediliyor ve bu tür kültürel miras haftalarının yüksek düzeyde düzenlenmesi, ülkemizin yeniden bilim ve kültür merkezi, Üçüncü Rönesans'ın yuvası haline geldiğinin bir göstergesidir. Bugün kadim ve eşsiz diyarımızda, yaşamları ve çalışmalarıyla bilim dünyasını aydınlatan büyük düşünürlerin meşalesi yeniden parlıyor desek abartı olmaz. Bu yöndeki çabalar, devlet başkanımızın girişimiyle kurulan İslam Medeniyeti Merkezi’nde kültürel, sosyal ve insani alanlarda yürütülen büyük bir projedir. Bu merkez, aynı zamanda devletimizin tarihini, geleneklerini ve değerlerini yansıtmakla birlikte, ülkemizin modern ve gelecekteki hedeflerini içeren Kalkınma Stratejisi'nin amaç ve görevlerini de içermesi açısından önemlidir. Hepimiz iyi biliyoruz ki, sadece geçmişle ve büyük atalarla övünmekle yetinmek bizi ileriye götürmez. Atalarımızın ulaştığı yüksek seviyelere dayanarak, yeni bir düşünce yapısıyla yeni bir hayat, yeni bir toplum ve yeni bir medeniyet kurmaya, günümüz küresel dünyasında hak ettiğimiz yeri almaya kararlıyız. Bu anlamda, Özbekistan'daki İslam Medeniyeti Merkezi, özgür ve bağımsız düşünen, modern bilgi ve teknolojilere hakim gençleri – yeni medeniyetin mimarlarını – yetiştirmeye hizmet etmelidir.’’ ifadelerini kullandı.

 

Genel Sekreter Sultan Raev: ‘’Özbekistan’ın sahip olduğu kültürel miras tüm Türk Dünyası için çok değerli.’’

 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev, konferansta yaptığı konuşmada kadim Özbekistan topraklarının, eski bilim, kültür ve sanatın eşsiz beşiği olmasının yanı sıra, bu bilimsel mirasın Türk halkları ve genel olarak insanlık için son derece değerli olduğunu vurguladı. Genel Sekreter Sultan Raev: ‘’Eğitim alanında yürütülen yeniliklerin parlak sonuçları, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in girişimi, ileri görüşlü, insancıl, aydınlanmacı ve barış yanlısı politikalarının somut bir sonucudur. Bugün Özbekistan, manevi ve entelektüel mirası koruma, yeniden canlandırma ve tanıtma konusunda muazzam başarılara imza atmaktadır. Bu alandaki hayırlı ve geniş kapsamlı çabalar son derece örnek niteliğindedir.’’ Ifadelerini kullandı. 

 

Konferans kapsamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Muzaffar Komilov, IRCICA Direktörü, Profesör Mahmud Erol Kılıç, İslam Medeniyeti Merkezi Direktörü ve Özbekistan Kültürel Mirası Araştırma, Koruma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Firdevs Abduhalikov’da konuşmalar gerçekleştirdi.

 

İslam Medeniyeti Merkezi Başkanı Firdevs Abduhalikov: ‘’Cumhurbaşkanımızın girişimiyle kurulan Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi, yakın gelecekte bilim, tarih, kültür, eğitim ve en ileri teknolojileri bir araya getiren aydınlık, görkemli ve etkileyici bir mekâna dönüşecek.’’

 

İslam Medeniyeti Merkezi'nin direktörü ve Özbekistan Kültürel Mirasını Araştırma, Koruma ve Yaygınlaştırma Dünya Derneği Başkanı Firdevs Abduhalikov konferans sırasında yaptığı konuşmada merkez hakkında bilgiler paylaştı. Merkezin çalışmalarının 7 yıl öncesine dayandığını bildiren Başkan Abduhalikov: ‘’yedi yıl önce Cumhurbaşkanımızın BM kürsüsünde İslam'ın gerçek hümanist özünü dünya kamuoyuna tanıtmanın en önemli görevlerden biri olduğunu vurguladı. 23 Haziran 2017'de Cumhurbaşkanımızın "Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu nezdinde Özbekistan'da İslam Medeniyeti Merkezi'nin Kurulması Tedbirleri Hakkında" kararı kabul edildi. Bu tarihten sonra Özbekistan'da İslam Medeniyeti Merkezi'nin kurulması için geniş kapsamlı çalışmalar başladı. Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı, merkezin temel taşını şahsen koydu ve “Bu merkezin inşa edilmesinin amacı, İslam medeniyetini incelemek, büyük atalarımızın mirasını halkımıza ve dünya kamuoyuna tanıtmaktır. Bugüne kadar Cumhurbaşkanımız merkeze defalarca ziyarette bulundu ve proje ile inşaat sürecini bizzat inceledi.Özellikle merkezin faaliyetlerini iyileştirmek amacıyla yaklaşık on kararname, karar ve diğer yasal düzenlemeler kabul edildi. Geçen yedi yıl içinde büyük işler gerçekleştirildi. Ancak bu büyük mega projeyi hayata geçirmek için yerel ve uluslararası düzeydeki bilim insanlarının, uzmanların ve danışmanların tecrübelerine ihtiyaç duyulmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.

 

Toplantı sırasında ayrıca Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi'nin gelecekteki faaliyetleri, yapısı ve merkezde yer alacak çeşitli projelerin tanıtımı katılımcılara sunuldu.

Medya Galerisi

EPTXMTgthwLlw3JkLkxqI9cKbQSAYSzG_front
8HRQkx2WeDcjbQ8UyYyXPSsNmbWcFUgv_front
7Ptt4rQw6yq8H1VnFnOY0d6TSp3ne7MB_front
image_MCGJCNg_1
JV1jvmNNU7QiZIaNj5lQirbrhVSatdeN_front

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır