― 6 декабря 2024 г.
"Okuyan Bir Ulusun Yeniden Canlanması” Temalı VI Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Konferans Almatı’da gerçekleştirildi
Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, UNESCO himayesindeki Uluslararası Kültürlerin Yakınlaşması Merkezi, TÜRKSOY Yazarlar Birliği ve M.O. Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen VI Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Konferans, Almatı’da gerçekleştirildi.
Konferansın ana teması, “Okuyan Bir Ulusun Yeniden Canlanması” olarak belirlenirken, etkinlik dünya kültürleri arasında diyaloğu güçlendirme, ulusal edebiyatların gelişim faktörlerini inceleme ve 21. yüzyılda okuma kültürünün yeniden canlanmasını destekleyen unsurları araştırma amacını taşıdı. Aynı zamanda, bu süreci engelleyen küresel zorluklarla yüzleşme hedefi de ön plandaydı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev adına TÜRKSOY Temsilcisi Murat Kahraman konferansta yaptığı konuşmada edebiyatın ulusal ve kültürel kimliklerin oluşumundaki rolüne vurgu yaptı. Raev, Kahraman tarafından okunan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Edebiyat, milletlerin sadece geçmişini değil, geleceğini de inşa eden bir köprüdür. Okuma alışkanlığını yeniden canlandırmak, 21. yüzyılın modern insanını manevi ve entelektüel anlamda zenginleştirmek için hayati bir adımdır. TÜRKSOY olarak bu tür platformlarda edebiyat ve kültürel diyalogun gelişmesine katkı sunmaktan gurur duyuyoruz.”
Etkinlik, okuma kültürünün ulusal kimliklerin oluşumundaki etkisini ve edebiyatın bu süreçteki kilit rolünü tartışmak üzere tanınmış yazarlar, akademisyenler ve bilim insanlarını bir araya getirdi.
Konferansın öne çıkan konularından biri, 20. yüzyılda önemli bir sosyal fenomen olarak ortaya çıkan “büyük okur” olgusu oldu. Oturumlar sırasında katılımcılar; ünlü Kazak şair ve düşünür Oljas Suleymanov'un mirası, tarihi edebiyatın ulusal kimlikteki rolü ve 21. yüzyılda kitap kültürünün yeniden canlanmasını sağlayan unsurlar üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Etkinlik, dünya edebiyat geleneğinin gelişiminde kültürlerin yakınlaşması ve bilimsel diyaloğun önemine dikkat çekerken, toplumların kitaba ve okumaya yönelmesinin gerekliliğini bir kez daha vurguladı. Raev mesajında “Okuyan bir ulus, düşünen bir ulustur. Düşünen bir ulus, geleceği şekillendirir. Kitapların dünyasına dönmek hem bireysel hem toplumsal düzeyde gelişimin anahtarıdır.” sözleriyle okumanın önemine değindi.
Konferans, kültür ve bilim alanlarında uluslararası iş birliğinin edebiyat yoluyla toplumlara katkı sağlamadaki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.