DSC_7340 1.JPG
11 июля 2023 г.

Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı

11 июля 2023 г.

Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı

Doğunun Büyük Düşünürü ve Bilge Şairi Mahtumkulu Firâki'nin doğumunun 300. yılına ithafen Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı TÜRKSOY'da düzenlendi.

 

11 Temmuz 2023 tarihindeki konferansın açış konuşmalarını TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekan Işankuliev ve Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Müdürü Davut Orazsahedov yaptı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Türkmenistan-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Abdurrahman Güzel yürüttü. 

 

Konferansa Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Türk Dünyası Mimarlar Mühendisler Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans bölümünde Ankara Üniversitesi  Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Erdem, Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Alan Uzmanı Gızılgül Tagandurdıyeva, Prof. Dr. Erkin Emet, Prof. Dr. Gülzura Jumakun, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Yılmaz, Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Alan Uzmanı Bayrambike Toylıyeva, genç araştırmacı Tuğba Doğan ve Ankara Üniversitesi  Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berdi Sarıyev konuşmacı olarak yer aldı.

 

Genel Sekreter Sultan Raev: ‘’Dillerimiz Mahtumkulu söyleyecek, ellerimiz birbirimize sıkı sıkı tutunacak. Allah’ın izniyle de bu yolda hep birlikte muvaffak olacağız!’’

 

‘’Bizi biz yapan ve gurur duyduğumuz kültürel zenginliğimizin kök salarak bugünlere gelmesini sağlayan değerlerimizin yaşatılması ve gelecek kuşaklara miras bırakılması varlığımızı sürdürmemizin en önemli dayanağıdır.’’ diyerek konuşmasına başlayan Genel Sekreter Sultan Raev, Mahtumkulu Firaki’nin Türk Dünyası için çok önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Raev: ‘’Sadece Türkmenistan’ın değil tüm Türk Dünyası’nın gururu Mahtumkulu Firaki’yi ona duyduğumuz saygının gereği olarak bir kez daha yad ediyoruz. Onun bizlere miras bıraktığı eşsiz şiirleri ve felsefesi, günümüzde de kültür insanlarımıza yol göstermeye, ilham vermeye devam ediyor. Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290. yıl dönümü dolayısıyla 2014 yılı ve doğumunun 300. yıl dönümü dolayısıyla 2024 yılı TÜRKSOY Daimî Konseyi tarafından "Mahtumkulu Yılı" olarak ilan edilmiştir. Ayrıca 2024 yılında Anev şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına layık görülmüştür. Teşkilatımız ve Türkmenistan için gelecek yıl çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu kapsamda Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Serdar Berdimuhammedov ve Türkmen Halkının Millî Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhammedov’un himayelerinde düzenlenecek faaliyetlerin şimdiden hayırlı ve bereketli olmasını yüce Allahtan dua ederim. Bizler atalarımızın bize yüklediği tarihî sorumluluğu omuzumuzda taşıyoruz. Emanetimizi gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bunun için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Dillerimiz Mahtumkulu söyleyecek, ellerimiz birbirimize sıkı sıkı tutunacak. Allah’ın izniyle de bu yolda hep birlikte muvaffak olacağız!’’ ifadelerini kullandı.

 

Büyükelçi Işankuliyev: ‘’Mahtumkulu Firâki’nin şiirleri sadece Türkmen halkının değil tüm insanlığın manevi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.’’

 

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan Işankuliyev konuşmasında Mahtumkulu Firaki’nin evrensel niteliğine dikkat çekerek ‘’ ‘’Mahtumkulu Firâki’nin şiirleri sadece Türkmen halkının değil tüm insanlığın manevi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.’’ dedi.

 

Mahtumkulu Firaki’nin  Türkmen halkının her zaman barış ve huzur içerisinde yaşamasını hayal ettiğini ifade eden Büyükelçi Işankuliyev: ‘’Mahtumkulu Firaki’nin Türkmen halkı nezdindeki en büyük değeri, Türkmenlerin birliği için verdiği mücadeledir. Uzun zamandır Türkmen halkının bir çok nesli onun birlik dersiyle eğitilmiş ve eğitimektedir. Günümüzde, Devlet Başkanımız Serdar Berdimuhamedov ve Türkmen halkının Milli Lideri Ardağ Gurbangulıu Berdimuhamedov’un bilgi liderliğinde Mahtumkulunun fikirleri ve hayalleri gerçeğe dönüşmüştür.’’ ifadelerini kullandı.

 

2024 yılının Mahtumkulu Firaki’ni ndoğumunun 300. Yılı olarak tüm dünyada kutlanacağını da belirten Büyükelçi İşankuliyev etkinlik için TÜRKSOY’a ve Genel Sekreter Sultan Raev’e teşkkür etti.

 

Etkinliğin sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından bilimsel konferans katılımcılarına sertifikaları, Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Müdürü Davut Orazsahedov'a ise TÜRKSOY 30. Yıl Madalyası takdim edil.  Törenin ardından tüm konferans katılımcılarına geleneksel Türkmen pilavı ikram edildi.

 

 

 

 

 

Medya Galerisi

DSC_7274 1.JPG
DSC_7560 1.JPG
DSC_7282.JPG
DSC_7283 1.JPG
DSC_7284 1.JPG
DSC_7289.JPG
DSC_7300 1.JPG
DSC_7302 1.JPG
DSC_7314 1.JPG
DSC_7335 1.JPG
DSC_7351 1.JPG
DSC_7358 1.JPG
DSC_7369 1.JPG
DSC_7383 1.JPG
DSC_7386 1.JPG
DSC_7415 1.JPG
DSC_7462 1.JPG
DSC_7487 1.JPG
DSC_7493 1.JPG
DSC_7498 1.JPG
DSC_7509 1.JPG
DSC_7519 1.JPG
DSC_7528 1.JPG
DSC_7534 1.JPG
DSC_7538 1.JPG
DSC_7553 1.JPG
DSC_7548 1.JPG

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır