21 сентября 2026 г.

Karabağ’da Türk Dünyası Kadın Ressamlar Sergisi açıldı

21 сентября 2026 г.

Karabağ’da Türk Dünyası Kadın Ressamlar Sergisi açıldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un öncülüğünde düzenlenen Türk Dünyası Kadın Ressamlar Sergisi’nin dördüncüsü, Azerbaycan’ın tarihî ve kadim toprağı Karabağ’da gerçekleştirildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının ortak organizasyonuyla Şuşa ve Hankendi şehirlerinde gerçekleştirilen etkinlikler, Hankendi Şehri Günü kapsamında 20 Eylül 2026 tarihinde açılan sergiyle taçlandı.

Hankendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen serginin açılış törenine TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Hankendi şehrinde, Ağdere ve Hocalı rayonlarında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Özel Temsilcisinin Yardımcısı Sabuhi Kahramanov, Kültür Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Farruh Cumayev, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ile sanatseverler katıldı.

Açılış töreninde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, 20 Eylül’ün Azerbaycan’ın yakın tarihinde özel bir yere sahip olduğunu belirterek bu günün, ülkenin egemenliğinin tam anlamıyla tesis edilmesini simgeleyen önemli bir tarih olduğunu ifade etti.

Bu anlamlı günde Türk Dünyası’nın 15 yetenekli kadın ressamının Karabağ’da bir araya gelmesinin de ayrı bir anlam taşıdığını kaydeden Raev, sanatın farklı kültürleri buluşturan ve ortak hafızayı görünür kılan eşsiz gücüne dikkat çekti.

Raev konuşmasında şunları söyledi:

“Bu sergiye baktığımızda yalnızca sanat eserleri görmüyoruz. Aynı zamanda farklı ülkelerin renklerini, farklı hayat tecrübelerini, farklı sanat anlayışlarını ve bütün bu çeşitliliğin içinde bizi birbirimize bağlayan ortak kültürel hafızayı görüyoruz. Sanatın en güçlü taraflarından biri de budur. Bazen uzun cümlelerle anlatamadığımız bir duyguyu, bir ressam tek bir renkle, tek bir çizgiyle ya da tek bir kompozisyonla anlatabilir. Bir tablo bize bir şehri, bir hatırayı, bir duyguyu, hatta bir halkın hafızasını yeniden gösterebilir. Bu etkinliğin Şuşa’dan Hankendi’ye uzanan bir program çerçevesinde düzenlenmesini de son derece anlamlı buluyorum.”

Diğer konuşmalarda da projenin önemine vurgu yapılırken, etkinliğin Türk halkları arasındaki kültürel bağları güçlendirmek, kadın ressamların yaratıcı dünyalarını tanıtmak ve şanlı Zafer’in ardından yeniden hayat bulan Karabağ’ın zengin kültürel dokusunu dünyaya göstermek amacı taşıdığı belirtildi.

Türk Dünyası’nın kültür beşikleri olan Şuşa ve Hankendi şehirlerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen serinin dördüncü etkinliğine Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’den 15 yetenekli kadın ressam katıldı. Daha önce Bişkek (Kırgızistan), Taşkent (Özbekistan) ve Marmara’da (Türkiye) başarıyla gerçekleştirilen sergi, bu kez Karabağ’ın tarihî ve kültürel atmosferinde sanatseverlerle buluştu.

Şuşa ve Hankendi’de gerçekleştirilen etkinlikler boyunca sanatçılar, Karabağ’ın zengin tarihî ve kültürel mirasından ilham alarak eserlerini ortaya koyarken, sanatın evrensel dili aracılığıyla Türk Dünyası’nın ortak kültürel hafızasını ve kardeşlik duygusunu bir kez daha görünür kıldılar.

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır