― 5 октября 2023 г.
“İpek Yolunun İncisi” Film Festivali’nde “TÜRKSOY Onur Nişanı” sahiplerini buldu
Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajansı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde 28 Eylül – 3 Ekim 2023 tarihleri arasında “İpek Yolunun İncisi” XV. Uluslararası Taşkent Film Festivali düzenlendi.
Taşkent, Urgenç ve Semerkant şehirlerinde düzenlenen Festival kapsamında ilk Özbek görüntü yönetmeni ve Özbek sinemasının kurucusu Hudaybergen Devanov Tiyatrosu’nun açılış töreni, Türk Dünyası Sinemacılar Forumu, tanınmış Kırgız oyuncu Baken Kıdıkeyeva’nın doğumunun 100. yılına ithafen anma etkinliği, TÜRKSOY Ödül Töreni, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Kutlamaları, sinema günleri, fotoğraf sergileri, Ustalık Sınıfı eğitimleri, çeşitli konser ve gezi programları gerçekleştirildi.
“İpek Yolunun İncisi” XV. Uluslararası Taşkent Film Festivali kapsamında 30 Eylül 2023 tarihinde Türk Dünyası’nın birbirinden güzel filmleri gün boyu Taşkent’te seyircilerle buluşturuldu.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistanlı sinema yıldızlarının kırmızı halı geçidinin ardından TÜRKSOY Ödül Töreni ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na ithafen konser programı düzenlendi.
Törenin açılışını Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu gerçekleştirdi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev açılışta yaptığı konuşmada, “2023 yılı Türkiye için, Türk Dünyası için ve Türk kültürü için tarihi bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu sene Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı. TÜRKSOY Teşkilatı ve Türk Dünyası’nın tüm sanatçıları adına Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kutlu olsun diyorum! Bir milletin en önemli değeri kültürdür. Kültürümüzü ise en iyi ve en hızlı şekilde sinemalarımız aracıyla dünyaya tanıtırız, yaşatırız ve gelecek kuşaklarımıza aktarırız. Son dönemlerde Türk halkları arasında sinema alanında birçok ortak çalışmaların yürütülüyor olması bizleri son derece mutlu ediyor. Bu sebeple TÜRKSOY olarak böyle bir önemli günde Türk Dünyası’nın sinemasının gelişmesine katkı sağlayan sinema ustalarına “Türksoy Onur Nişanı”nı takdim etmek istiyoruz.” diyerek üstün ev sahipliğinden dolayı Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov başta olmak üzere, Özbekistan Sinematografi Ajansı Başkanı Firdavs Abduhalikov ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Taşkent Büyükelçisi Olgun Bekar’a teşekkürlerini iletti.
Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov konuşmasında, “Bugün tarihi bir güne sizlerle birlikte şahitlik ediyoruz. Çünkü ilk defa Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümünü bu kadar geniş kapsamlı olarak Taşkent’te kutluyoruz. Biz bu günleri çok bekledik.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu “Cumhuriyetimizin 100. yılını Taşkent’te Türk Dünyası’yla bir arada kutlamaktan son derece mutluyuz.” diyerek Festivalin hayırlara vesile olmasını diledi.
Açılış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan’dan senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni Elçin Guliyev, Kazakistan’dan yönetmen, tiyatro ve sinema oyuncusu Tungışbay Camankulov, Kırgızistan’dan yönetmen, senarist ve oyuncu Artıkpay Suyundukov, Özbekistan’dan oyuncu Gulçehra Camilova, Türkmenistan’dan oyuncu ve senarist Maya Aymedova ile Türkiye’den yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu’na “Türksoy Onur Nişanı”nı takdim etti.
Ödül töreninin ardından Ayla Çelik, Oğuzhan Koç ve Türk Dünyası’nın birbirinden değerli ses sanatçılarının muhteşem konserleri seyircilere unutulmaz bir akşam yaşattı.