WhatsApp Image 2024-08-11 at 13.20.58
11 августа 2024 г.

Hun Türk Kurultayı bilimsel forumu başarıyla tamamlandı

11 августа 2024 г.

Hun Türk Kurultayı bilimsel forumu başarıyla tamamlandı

Macaristan’da düzenlenen 9. Büyük Hun Türk Kurultayı kapsamında Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. András Bíró’nun oturum başkanlığında düzenlenen forum, Türk Dünyası’ndan önemli isimleri bir araya getirdi.

Forum, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Kültürden Sorumlu Bakanlık Komiseri Péter Hoppál ve Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Yusufjon Usmanov gibi üst düzey katılımcılar ile bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Forumda konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Macaristan’ın Türk kültürüne ve Türkoloji alanına yaptığı katkılara dikkat çekti. Raev, Macaristan’ın Türk kültürünün dünyaya tanıtılması misyonu çerçevesinde önemli bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti. 2019 yılında TÜRKSOY ve Macaristan arasında imzalanan “Mutabakat Anlaşması”nın önemine vurgu yaparak, bu anlaşmanın ardından gerçekleştirilen ortak projelerden bahsetti. Özellikle 2022 yılında yayımlanan “Macar Türkologlar Küçük Biyografik Ansiklopedisi’nin Türk-Macar ilişkilerinin bilimsel boyutuna yaptığı katkılara dikkat çekti.

Raev, ayrıca TÜRKSOY ve Lakitelek Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen Sándor Petőfi’nin doğumunun 200. yıl dönümüne ithafen düzenlenen iki önemli projeye de değindi. Bu projelerden biri, üye ülkelerden 100’ün üzerinde şair ve çevirmenin katıldığı Uluslararası Sándor Petőfi Şiir Tercüme Yarışması; diğeri ise Türk Dünyası ressamlarının katılımıyla düzenlenen Petőfi temalı ressamlar buluşması oldu. Bu projelerde yer alan sanatçıların eserlerinin bugün Hungarikum Liget’te sergilendiğini belirten Raev, projelerde katkı sunan Lakitelek Vakfı yöneticileri ve gönüllülerine teşekkürlerini iletti.

Konuşmasında ayrıca geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Prof. Dr. Janos Hovari’nin, akademik ve diplomatik alanlardaki tecrübeleriyle Türk-Macar ilişkilerine olan katkılarını da anarak, bu ilişkilerin gelecekte daha da güçleneceğine olan inancını dile getirdi.

Forumda, Türk Dünyası’nın bilimsel ve kültürel iş birliğinin artırılması, arkeoloji ve arkeogenetik gibi alanlarda ortak çalışmalar yapılması ve geleneksel sporların, özellikle Dünya Göçebe Oyunları gibi etkinliklerin daha geniş kitlelere tanıtılması gibi konular ele alındı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Dünyası’nın kültürel mirasını koruma ve bu mirası gelecek nesillere aktarma konusunda TÜRKSOY’un kararlılığını bir kez daha vurguladı. Türk Dünyası’nın kültürel zenginliklerini, ortak tarih ve değerlerini tanıtmada bilimsel iş birliğinin önemine değinen Raev, arkeoloji ve arkeogenetik alanlarında yapılacak ortak çalışmaların, Türk halklarının kökenlerini ve tarihini daha iyi anlamaya yönelik önemli adımlar olacağını ifade etti.

Forumda, Türk Dünyası’nın geleneksel sporlar konusundaki iş birliği ve bu sporların uluslararası platformlarda tanıtılması da geniş yer buldu. Dünya Göçebe Oyunları gibi büyük etkinliklerin, Türk halklarının kültürel kimliğini ve geleneksel yaşam biçimlerini dünya sahnesine taşıma açısından kritik bir rol oynadığı belirtildi. Sultan Raev, bu tür etkinliklerin sadece Türk Dünyası’nda değil, küresel ölçekte de ilgi çektiğini ve bu ilgiyi daha da artırmak için iş birliğinin ve ortak projelerin önemine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ise, Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür etkinliklerin, farklı coğrafyalardaki Türk halkları arasında bir köprü görevi gördüğünü belirterek, Macaristan’ın bu konuda önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Forumda söz alan diğer konuşmacılar da, Türk Dünyası’nın kültürel ve bilimsel alanlardaki iş birliğinin derinleştirilmesinin gerekliliğine dikkat çektiler. Özellikle Macaristan gibi Türk kültürüne yakınlık gösteren ülkelerle iş birliğinin, Türk halklarının dünya çapında daha iyi tanıtılması ve anlaşılması açısından büyük bir fırsat sunduğu belirtildi.

Forum, katılımcıların karşılıklı iş birliği ve ortak projelerle ilgili olumlu görüşmeler gerçekleştirmesi ile sona erdi. Büyük Hun Türk Kurultayı kapsamında düzenlenen bu tür etkinliklerin, Türk Dünyası’nın kültürel ve bilimsel alanda bir araya gelmesine önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.

Sonuç olarak, bu forum Türk Dünyası’nın birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe emin adımlarla ilerlemesi için atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bu forumda ele alınan konuların, Türk Dünyası’nın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması açısından gelecekteki projelere yön vereceği öngörülüyor.

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2024-08-11 at 13.20.58 (1)
WhatsApp Image 2024-08-11 at 13.20.57

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır