― 14 марта 2013 г.
Hoş Geldin Sultan Nevruz
TÜRKSOY’un çalışmalarıyla, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra, 2010 yılında Paris, UNESCO Merkezi’nde ve Strazburg’da, 2011 yılında ise New York, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Salonu ve Washington’da gerçekleştirilen tarihi Nevruz kutlamalarının ardından, her geçen yıl genişleyerek daha geniş kitlelere ulaşan Nevruz bayramının coşkusu, Türkiye’nin yanı sıra bu yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşanacak.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Altay(RF), Başkurdistan(RF), Gagavuz Yeri(Moldova), Hakas(RF), Saha-Yakut(RF), Tataristan(RF), Tıva(RF), Kırım(Ukrayna), Irak Kerkük Türkmenleri ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi(Çin)’nden kutlamalara katılacak olan 250’ye yakın sanatçı, geleneksel kıyafetleri, muhteşem performanslarıyla izleyenleri bir kez daha büyüleyecek.
TÜRKSOY’UN 20. YILINDA 20 KONSER
Türk Dünyasına hizmette 20. Yılını kutlayan, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), kuruluşunun 20. Yılında gerçekleştireceği 20 konserle, 2013 yılı Nevruz kutlamalarını unutulmaz kılacak.
17 Mart 2013 tarihinde İstanbul’da yakılacak olan Nevruz ateşi ile başlayacak olan kutlamalar, Eskişehir, Ankara, Manisa, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Amasya, Denizli, Develi, Balıkesir, Talas, Karaman, Kahramanmaraş ve Nevşehir’de gerçekleştirilecek şölenlerle devam edecek.
Tüm sanatçıların bir arada olacağı, 2013 yılı Nevruz kutlamalarının kapanış etkinliği ise, 30 Mart 2013 tarihinde Adana’da yapılacak.
NEVRUZ ATEŞİ BU KEZ LONDRA’YI ISITACAK.
Türkiye’nin 15 şehrinde yapılacak olan kutlamalara ek olarak İngiltere’nin başkenti Londra, 2013 yılı Nevruz Kutlamaları programı dahilinde, Türk dünyası sanatçılarına ev sahipliği yapacak.
26 Mart 2013 tarihinde Cambridge Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan ‘TÜRKSOY Nevruz Şenlikleri’nin ardından, 27 Mart Çarşamba günü, tarihi Westminster Central Hall’de binlerce Londralı, Türk dünyasının kendine has renklerini görme fırsatı yakalayacak.
21 MART – ULUSLARARASI NEVRUZ GÜNÜ
2009 yılında, UNESCO nezdinde Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edilen Nevruz, Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanınmaktadır. BM Genel Kurulu’nun 2 Aralık 2009 tarihli oturumunda 21 Mart tarihi "Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilan edilmiştir. Genel Kurul bu kararında Nevruz kutlayan ülkeleri, başta UNESCO olmak üzere diğer hükümetler arası örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını Nevruz’un tanıtılması ve kutlanması konusunda işbirliği yapmaya davet etmektedir.
TÜRKSOY: TÜRK DÜNYASININ KÜLTÜR KÖPRÜSÜ
Türk kültürünün araştırılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı doğrultusunda kurulmuş çok taraflı bir kültürel işbirliği örgütü olan TÜRKSOY, Nevruz Bayramını 1995 yılından itibaren çeşitli etkinlikler düzenleyerek her yıl kutlamaktadır.
UNESCO ile aynı ilke ve hedefleri paylaşan ve faaliyetleri sadece üye ülkelerle sınırlı olmayan bir uluslararası örgüt olan TÜRKSOY, kültürlerarası yakınlaşma ve medeniyetler arası diyalog sürecini desteklemek adına Nevruz Bayramını 2010 yılında 8 ülkeden 100’ün üzerinde sanatçının katılımı ile, Paris, UNESCO Merkezi’nde ve Strazburg’da, 2011 yılında ise ABD’de bulunan BM Genel Kurulu’nda ve Washington’da gerçekleştirdiği etkinlikler ile kutlamıştır. TÜRKSOY Nevruz kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ile hem zengin Türk kültürü tanıtılmış, hem de kültür ve sanatın evrensel dili ile kültürlerarası yeni köprülerin inşa edilmesinde katkıda bulunulmuştur.
2013 yılı Nevruz kutlamaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği başta olmak üzere birçok belediye ve üniversitenin ortaklığında gerçekleştirilecektir.
NEVRUZ NEDİR?
Avrasya’nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve "Yeni Gün” olarak bilinen Nevruz, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, barışı ve dostluğu simgelemektedir. Nevruz, Toprak Ana’nın tekrar nefes alarak yeşerdiği ve dirilişin tekrar başladığı gündür. Tarihi beş bin yıla uzanan Nevruz, Türk dünyasında da en ulu gün olarak bilinmekte ve Navrız, Yeni Gün, Ulu Kün, Mart Dokuzu, Çıl Pazı, Çanı Kün, Şagaa, Isıah, Yengi Kün gibi adlarla en canlı ve en sıcak biçimde kutlanmaktadır.
Kültürel miras yoluyla günümüze kadar ulaşan ve Türk dünyasının millet bağını güçlendiren, yüreklerde hissedilen en önemli bayramlardan biridir, Nevruz. Yeni bir yılın başlangıcı olarak yeniden doğuşu simgeleyen bu bayram, geleceğe dair umut, arzu ve temennileri de içinde barındırmaktadır. Belki de bu yönüyle dünyada tektir ve özgündür. Nevruz ile yeniden doğan ve coşkuyla yenilenen sadece doğa ve tabiat değildir. İnsan da bedenen ve ruhen kendini temizler ve yeniler. Yeni bir yılın başlangıcıyla birlikte duygular ve fikirler de yenilenir. Bu yüzden Nevruz, doğadaki dirilişle birlikte bir bayram sevincini ve coşkusunu yaşatmanın yanı sıra, insana dair umudu ve en güzel dilekleri de temsil etmektedir.
Tüm Türk Devletleri gücünü, sağlam ve tarihi devamlılığı olan bir topluma, bu toplum içinde yaşayan geçmişin mirasına, dayanışma, hoşgörü, insanlık ve kardeşlik kültürüne borçludur.
Eski Türklerle İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri gün, Farsça ‘‘Nevruz’’ olarak adlandırılmıştır. Nevruz; ‘‘yeni gün’’ anlamına gelmektedir. Güneşin koç burcuna girdiği, gece ile gündüzün eşitlendiği bugün miladi takvime göre 21 Mart’a rastlamaktadır.
Türkçe konuşan halklar, Nevruz’da, yenilik, canlılık, dirilik olacağına, doğanın canlandığına, insanın ruhunun da yenileneceğine inanırdı. Nevruz geleneği; başta Türkler’ in ilk takvimi olan On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nde görüldüğü üzere çok eskiden beri bilinmekte ve tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de törenlerle kutlanmaktadır. Selçuklu Sultanı Melikşah için hazırlanan Celali Takvimi’ne göre; güneşin koç burcuna girdiği gün yeni yıl olarak kabul edilmiştir. Selçuklu hükümdarlarının Mart Ayı’nda tahta çıktığı ve Nevruz’u halkla birlikte kutladığı bilinmektedir.
İyiyi, güzeli, doğruyu, mutluluğu ve barışı sembolize eden bahar bayramı Nevruz, geniş bir coğrafyada kutlanıla gelmiştir. Tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bugün Çin’den Balkanlar’a kadar uzanan coğrafyada farklı adlarla anılan Nevruz benzer biçimlerde kutlanmaktadır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan bağımsızlıklarından sonra 21 Mart’ı resmi tatil ilan etmiştir.