― 31 октября 2025 г.
Genel Sekreter Raev Amsterdam’daki “Geleneklerin Sürekliliği: Atalar Mirası” sergisinin açılışına katıldı
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, 29 Ekim 2025 tarihinde Amsterdamdaki Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen “Geleneklerin Sürekliliği: Atalar Mirası” adlı serginin özel açılış programına katıldı.
Almatı Müzeleri Birliği tarafından hazırlanan sergi; Almatı Belediyesinin destekleriyle, Hollanda’daki Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerinin iş birliği ve Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde düzenlendi.
Sergi, Türk Dünyası’nın zanaat geleneğini, kültürel hafızasını ve estetik mirasını günümüz müzecilik anlayışıyla ziyaretçilere sunuyor. Almatı Müzeleri Birliği koleksiyonlarından seçilen 70’ten fazla özgün eser, Türk halklarının yaşam kültürü, gündelik hayat pratiği ve sanat dili üzerinden kurgulanan tematik bölümlerde ziyaretçilere aktarılıyor.
Serginin dikkat çeken bölümlerinden biri, Türk halklarına ait müzik enstrümanları köşesi oldu. Bu bölümde dombra, komuz, saz (bağlama), kopuz ve dutar gibi ata yadigârı çalgıların tarihsel yolculuğu ve kültürel sembol değeri ziyaretçilere anlatıldı. Sunumlarda Türk müziğinin bozkırın sesi, hareketi ve kolektif hafızasıyla kurduğu bağ öne çıkarıldı.
Sergi, daha önce Seul, İstanbul, Napoli, Viyana, Prag, Karcag ve Belgrad gibi şehirlerde sanatseverlerle buluşmuş; Haziran 2025’te UNESCO Paris Merkezinde geniş uluslararası katılımla beğeni toplamıştı. Amsterdam, serginin Avrupa’daki yeni durağı oldu.
Nurgisa Tilendiyev Anma Yılı 2025
TÜRKSOY’un 2025’i “Nurgisa Tilendiyev Anma Yılı” ilan ettiği büyük Kazak besteciye duyulan saygının ifadesi olarak sergide onun eserlerine özel bir bölüm ayrıldı. Açılış kapsamında Kazak sanatçılar tarafından dombra eşliğinde Tilendiyev’in eserlerinin icra edilmesi, salonu ortak kültürel duygunun taşıyıcı melodileriyle doldurdu ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev basına yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:
“Bu sergide gördüğümüz her bir obje, her bir çalgı ve her bir motif; tarihin içinden süzülerek bize ulaşmış yaşayan bir kimlik mirasıdır. Nurgisa Tilendiyev’in melodilerinde olduğu gibi, Türk Dünyası’nın ruhu da çağlar boyunca aynı duygu bütünlüğüyle yaşamaya devam etmektedir. Görevimiz, bu kültürel hafızayı koruyarak gelecek kuşaklara aktarmaktır.
Sergi, Hollandalı sanatseverlerin yanı sıra Hollanda’da yaşayan Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile diplomatik misyon temsilcilerinin yoğun ilgisini gördü. “Geleneklerin Sürekliliği: Atalar Mirası” sergisi, 14 Kasım 2025 tarihine kadar hafta içi 11.00–16.00 saatleri arasında Yunus Emre Enstitüsü’nde ziyaret edilebilecek.
Adres:
Yunus Emre Enstitüsü
Johannes Vermeerstraat 18
Amsterdam, Hollanda