HG_16369
24 мая 2023 г.

“Büyük Türkiye Vizyonu” Paneli Ankara'da yapıldı

24 мая 2023 г.

“Büyük Türkiye Vizyonu” Paneli Ankara'da yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ev sahipliğinde “Büyük Türkiye Vizyonu” Paneli düzenlendi.

Türk Devletleri arasında ortak tarih, dil ve değerler temelinde birlikteliği teşvik etmek, her alanda iş birliği ve ticaret potansiyelini arttırmak, diplomatik ve siyasi bağları güçlendirmek, Türk Devletlerinin uluslararası platformlarda birlikte hareket etmelerini sağlamak ve ülkeler arasında birlik ve dayanışma ruhunu pekiştirmek amacıyla İletişim Başkanlığı Merkez Teşkilatı Binası Konferans Salonunda düzenlenen “Büyük Türkiye Vizyonu” Paneli’nin açış konuşmaları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubaniçbek Ömüraliyev ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından yapıldı.

Panelde yaptığı açış konuşmasında, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu ile ilerleyen, yılları sürdürülebilirliğin, başarının, güvenin, istikrarın, üretimin, verimliliğin, gücün, dijitalin, iletişimin, bilimin, kalkınmanın, barışın, değerlerin, haklının, şefkatin, istiklalin, istikbalin ve gençlerin yüzyılı yapma gayreti içinde olduklarını vurgulayan Fahrettin Altun, "Bu yeni yüzyılı geçmişin deneyimlerini bugünün imkan ve kabiliyetleriyle birleştirdiğimiz, geleceğin fırsat ve meydan okumalarını öngörerek ilerlediğimiz bir yeni şahlanış ve yükseliş yüzyılı olarak görüyoruz. 2023 yılıyla birlikte ivme kazanacak olan 'Büyük Türkiye' vizyonumuz, Cumhurbaşkanımızın da defaatle ifade ettiği üzere Türkiye'nin 2053 ve 2071 vizyonlarının inşasına giden yolun başlangıcını oluşturmaktadır. Bu bakımından da özel bir öneme haizdir." dedi. 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev yaptığı konuşmada, Türk Devletleri’nden gelen bilim ve kültür insanlarının görüş ve düşüncelerini paylaşacakları ve son derece kıymetli bu uluslararası fikir platformunun, TÜRKSOY’un kurucu ve ev sahibi ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü ve ilk Türk iş birliği teşkilatı olan TÜRKSOY’un 30’uncu kuruluş yıl dönümünde düzenlenmesi son derece önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

“Her geçen gün güçlenen ve birbirine daha sıkı sarılan ailemizin her bir bireyi, liderlerimizin öncülüğünde atılan adımların sadece kendi ülkeleri için değil tüm Türk Dünyası için önemli olduğunun farkındadır! İşte tam da bu nedenle, koşullar ne olursa olsun, zaman ve mekân farketmeksizin “Biz Birlikteyiz” cümlesini her geçen gün daha gür bir şekilde dile getiriyoruz.” şeklinde konuşan Sultan Raev, “Bu bağlamda günümüzde Türk Dünyası’nda kültürel ve beşerî düzeyde etkin bir biçimde cereyan eden entegrasyon sürecini yarınlara taşımada bu tarz etkinlikler üzerinden “Büyük Türkiye Vizyonu”nun fikirsel altyapısının hazırlanması ve yaşama geçirilmesi hayati bir önem taşıyor, çünkü güçlü Türkiye varsa, güçlü Türk Dünyası var demektir!” ifadelerini kullandı.

Raev konuşmasına şöyle devam etti;

“Şimdi artık yeni eserlerle, zaferlerimizi taçlandırıyoruz. Kavuşmanın güzelliklerini resmediyoruz.

Yeni daha güçlü bir gelecek oluşturuyoruz.

21. asır Türkün asrı olacak!

Bu bağlamda, Birliğimizi teşvik edecek, Her alanda iş birliğimizi ve ticaretimizi arttıracak, 

Diplomatik ve siyasi bağlarımızı daha da güçlendireceğiz!

Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu “Büyük Türkiye Vizyonu”nu destekliyor ve bu doğrultuda kültür ve sanat alanında çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum.

Sözlerimi bitirmeden önce sizlere 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da okuduğum ve herkesi duygulandıran bir şiiri paylaşmak istiyorum. 

Ünlü Kazak şairi Ulugbek Esdaulet yürek sözlerini o kadar güzel ifade etmiş ki,

Yüce Allah’tan kalplerimize nur dileriz,

Gökyüzüne hep birlikte yükseliriz.

Türkün bayrağı gökyüzünde dalgalandıkça, 

Hiçbir düşman önünde diz çökmeyiz.

Biz Türkleriz!

Biz Türkleriz!

Biz Türkleriz!”

 

TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev konuşmasında, Türk Dünyası içinde dayanışmanın artırılmasının ve birlikte hareket edilmesinin öneminin altını çizdi. Ömüraliyev ayrıca “Büyük Türk Dünyası Vizyonu” ile “Büyük Türkiye Vizyonu”nun birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu ve Üye ve Gözlemci Devletler arasında iş birliğinin artırılması için büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Açış konuşmalarının ardından Panel,  Türk Dünyası bilim insanlarının bildirilerinin sunulduğu“Türk Dünyası’nın 2040 Vizyonu: Ortak Gelecek, Ortak Ülkü” ve “Ortak Gelecek İnşasında Kadim Geçmişin Kültürel Mirası” başlıklı oturumlarla devam etti.

Medya Galerisi

tdt-genel-sekreteri-buyuk-turkiye-vizyonu-panelinde-acilis-konusmacisi-olarak-yer-aldi-646dd50203eee-lg
HG_16369
HG_26879
HG_26791
HG_26746
HG_26789
HG_16703
HG_16515
HG_16498
HG_16008

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır