― 28 июня 2025 г.
“Bozkırın Sesi Ata Sanatı”: Aktau’da uluslararası el sanatları ustaları festivali başladı
“2025 Aktau – Türk Dünyası Kültür Başkenti” programı çerçevesinde, “Bozkırın Sesi Ata Sanatı” başlıklı Uluslararası El Sanatları Festivali kapsamındaki zanaatkârlar fuarı Aktau’da başladı. Bölge tarihinde ilk kez düzenlenen bu nitelikteki festival, Türk Dünyası’ndan ve akraba topluluklardan çok sayıda sanatçıyı bir araya getirdi.
Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan, Türkiye, Başkurdistan, Moğolistan, Kalmukya, Tuva ve Çuvaşistan’dan gelen 45 el sanatları ustası, hem geleneksel zanaat örneklerini sergiliyor hem de ziyaretçilere yönelik atölye çalışmaları ve ustalık dersleri düzenliyor.
Festival kapsamında geleneksel süsleme sanatları ile çağdaş yaratıcı endüstrileri buluşturan etkinlikte, katılımcılar birbirleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunma fırsatı da buldu.
Mangistau Bölgesel Bilimsel-Metodolojik Kültür Merkezi Müdürü Akmaral Zeyilova, festivalde yer alan sanatçıların kendi ülkelerinin ve bölgelerinin karakteristik motiflerini taşıyan, kıymetli ve yarı kıymetli taşlarla bezeli eserler getirdiğini belirtti. Zeyilova konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Uluslararası El Sanatları Festivali, Aktau’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla bölgemizde ilk kez gerçekleştiriliyor. Etkinliğe 15 yabancı ve 30 Kazakistanlı sanatçı katılıyor. Festivalin temel amacı, etnoturizmi geliştirmek, millî el sanatlarını desteklemek ve yaratıcı ekonomi alanında iş birliklerini genişletmektir. Ustalar, eserlerini sergilemenin yanı sıra üretim süreçlerini de izleyicilere birebir gösterme imkânı buldu.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, festivalin açılışı vesilesiyle gönderdiği kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Ata yadigârı el sanatlarımız, bizleri geçmişimize bağlayan ve kültürel kimliğimizi yaşatan en kıymetli değerlerimizdendir. Aktau’da düzenlenen bu güzel festival, Türk halklarının müşterek mirasını görünür kılmakla kalmıyor; aynı zamanda usta ellerin emeğini, ortak gönül dilimizi tüm dünyaya duyuruyor. TÜRKSOY olarak, somut olmayan kültürel mirasımızı yaşatma, yaşatırken de gelecek nesillere ilham olma yolundaki çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.”
TÜRKSOY, Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında sene boyunca Aktau'da birçok etkinlik düzenlemeyi planlıyor.