TÜRKSOY
15 Ekim 2026

Bişkek'te "Türk Dünyası’nda Azerbaycan Dili ve Edebiyatı" sempozyumu düzenlendi

WhatsApp Image 2026-10-13 at 15.14.42

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) desteğiyle "Türk Dünyasında Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Araştırmaları" uluslararası bilimsel sempozyumu yapıldı.

Azerbaycan Hazar Üniversitesi ile Yusuf Balasagun Kırgız Millî Üniversitesi organizasyonunda 8-9 Ekim'de düzenlenen etkinlik, Kırgız Millî Üniversitesi ve 1. Bakü Türkoloji Kurultayı'nın 100. yıl dönümüne ithaf edildi.

Sempozyumun açılış törenine; Kırgız Millî Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dogdurbek Çontoyev, Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov, Hazar Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Hamlet İsahanlı ve TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Vugar Mammadov katıldı.

- "Dilin geleceği yapay zekâda ve dijital platformlardadır"

Törende, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in sempozyum için kaleme aldığı mesajı okuyan Vugar Mammadov, konuşmasına Raev'in katılımcılara yönelik selam ve iyi dileklerini ileterek başladı.

Mammadov'un aktardığı mesajda Raev, dilin yalnızca sözcüklerden ibaret olmadığını; aynı zamanda bir halkın hafızası, kimliği ve geçmişinden geleceğine uzanan kültürel yolu olduğunu vurguladı.

Konuşma metninde, Azerbaycan'ın dil ve kültür projeksiyonuna dair önemli mesajlar veren Raev, şu ifadeleri kullandı:

"Azerbaycan'da onaylanarak uygulamaya konulan 'Azerbaycan Kültürü – 2040' konsepti, önemli bir stratejik vizyon ortaya koymaktadır. Biz dilimizi yalnızca korumak istemiyoruz. Onun geleceğini de inşa etmek istiyoruz. Azerbaycan dilinin geleceği yalnızca okulda, üniversitede ve kitaplarda değildir. Onun geleceği dijital platformlarda, elektronik kütüphanelerde, bilimsel derlemlerde, çeviri teknolojilerinde ve yapay zekâ sistemlerindedir."

Raev'in mesajı, "Dilerim bilimimiz derin, kültürümüz zengin, Türk Dünyası'nın birliği daim olsun" temennisiyle son buldu.

- Ortak araştırma projeleri hayata geçirilecek

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Fransa başta olmak üzere çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katıldığı programda, Türk halklarının ortak edebî mirası ile Azerbaycan dilinin yurt dışında öğretimi konuları ele alındı.

Sempozyum, Türkoloji alanında uluslararası iş birliğinin genişletilmesi, genç bilim insanlarının desteklenmesi ve Türk Dünyası'nda ortak akademik projelerin hayata geçirilmesi kararıyla sona erdi.

Medya Galerisi

(2)

Bizi Takip Edin

Twitter / XYouTubeFacebookLinkedInInstagram
Bize Ulaşın

Ferit Recai Ertuğrul Caddesi No: 8
Or-An ANKARA/TÜRKİYE

Telefon ve Faks Numaramız
T: +90 (312) 491 01 00 (pbx)
F: +90 (312) 491 01 11

E-Posta Adresimiz
turksoy@turksoy.org

© 2026 TÜRKSOY — Her hakkı saklıdır