WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.13
6 июня 2024 г.

Barpı Alıkulov’un 140. doğum yılına ithaf edilen uluslararası konferans TÜRKSOY himayesinde Kırgızistan’da başladı

6 июня 2024 г.

Barpı Alıkulov’un 140. doğum yılına ithaf edilen uluslararası konferans TÜRKSOY himayesinde Kırgızistan’da başladı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un himayelerinde Kırgızistan’ın Calal-Abad eyaletinde 3 Haziran 2024 tarihinde açılışı yapılan konferansa paydaş olarak Calal-Abad Devlet Üniversitesi, Cengiz Aytmatov Enstitüsü, Kırgız Cumhuriyeti Bilim Akademisi katıldı. “Barpı Alıkulov’un sanatının özellikleri ve irticalen söylenen şiir sanatı” konulu uluslararası konferansa birçok bilim adamı katıldı.
Konferansın açılış törenine TÜRSKOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Calal-Abad eyaleti tam yetkili temsilcisi Absattar Sırgabaev, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Aynura Askarova, TÜRKSOY Kırgızistan temsilcisi Prof. Dr. Kanat Mambataliev ve bilim adamları katıldı. 
Konferansa ayrıca Uluslararası İ. Arabaev Üniversitesi, Kırgız-Özbek Üniversitesi, Uluslararası Avrasya Üniversitesi, Calal-Abad eyaleti kültür dairesi yetkilileri ilmî düzenleme kurulunda paydaş olarak destek verdi. 
Konferansın açış konuşmasını yapan Calal-Abad Eyalet Valisi Absattar Sırgabaev konuşmasında Barpı Alıkulov’un sanatçı kişiliği ve ortaya koyduğu sanatın hayatı anlama perspektifi üzerinde durdu. Sırgabaev konuşmasının devamında Barpı Alıkulov’un sanatını insan yaşamının felsefi özünü tanımlarken ileri görüşlülüğü ile hem evrensele hem de günümüze ışık tuttuğunu belirtti. Sırgabaev, bu tür ilmî çalışmaların Barpı Alıkulov gibi örnek şahsiyetlerin gençler arasında tanınması ve rol model alınması açısından önemine dikkat çekti. 
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptığı konuşmada, TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimî Konseyinin aldığı kararla 2024 yılının Barpı Alıkulov yılı ilan edildiğini TÜRKSOY’un 2024 yılı faaliyet planlamasında Barpı Alıkulov’un doğumunun 140. yılı münasebetiyle hayatı ve sanatı üzerine birçok ilmi konferans ve panel yer aldığının altını çizerek bu çalışmaların yıl sonuna kadar devam edeceğini belirtti. TÜRKSOY’un Kırgız halkının en büyük şairlerinden birinin eserleri ve hayatı üzerine yapılacak olan çalışmalarda başı çekerek Alıkulov’un adını Türk Dünyası'nın her tarafından duyurmayı amaçladığını belirten Raev “Bu yıl şairin onuruna Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye'de etkinlikler düzenlendi, Türk Halklarının dillerine aktarılan şiirleri yayına hazırlanıyor, Barpı Alıkulov hakkında bir belgesel filmin çekimi tamamlanmak üzere, ayrıca yakın zamanda şairin büstünün açılış töreni de gerçekleşecek.” dedi. 
Raev konuşmasının sonunda Türk Dünyası kültür ve sanatına emeği geçen sanatçı, fikir adamları ve devlet adamlarına TÜRSKOY madalyası ve çeşitli hediyeler takdim etti. 
Konferansta Barpı Alıkulov’un nadir bulunan yeteneği ve ortaya koyduğu sanatın özelliklerini ifade eden ilmî çalışmalar tanıtıldı. Şairin felsefi yönü, sanatındaki çok yönlü perspektif, şiirlerindeki ritim, irticalen şiir söyleme sanatını taşıdığı zirve, geleneksel müziğin ve söz sanatlarının gelişimindeki rolü gibi konular sunumu yapılan bilimsel çalışmaların konuları arasında yer aldı.
 

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.13 (1)
WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.13 (2)
WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.14 (1)
WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.14
WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.14 (2)
WhatsApp Image 2024-06-06 at 13.10.15

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır