― 3 мая 2023 г.
Astana’da "Haydar Aliyev ve Türk Dünyası" konferansı yapıldı
Kazakistan Cumhuriyeti Millî Akademik Kütüphanesi’nde 3 Mayıs 2023 tarihinde, Azerbaycan’ın Millî Lideri Haydar Aliyev'in 100. yıl dönümüne ithafen uluslararası "Haydar Aliyev ve Türk Dünyası" konferansı düzenlendi.
Uluslararası Türk Akademisi ile Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kıdırali, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Hikmet Babaoğlu, TDT Aksakallar Konseyi eski üyesi, Büyükelçi Mırzatay Joldasbekov, TDT üyesi ülkelerin Kazakistan'daki diplomatik misyon temsilcileri, Kazakistan Cumhuriyeti parlamenterleri ve akademisyenler katıldı.
Etkinlik merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in hayatı ve çalışmaları hakkındaki belgesel film gösterimiyle başladı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Şahin Mustafayev, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ülkesi ve halkının gelişimi için geniş fırsatlar açan parlak bir lider olduğunu ve kardeş ülkelerin entegrasyonuna hizmet eden Türk iş birliği kuruluşlarının oluşturulmasına önemli katkı sağladığını kaydetti.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise konuşmasında, Azerbaycan halkının milli lideri ve Türk Dünyası'nın önemli ve değerli şahsiyetlerinden Haydar Aliyev’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Türk devletleri ve halkları arasında tüm alanlarda olduğu gibi kültür sanat alanında da münasebetlerin inkişafına büyük dikkat verdiğini belirtti. Merhum Haydar Aliyev’in sadece millî bir lider değil, Türk Dünyası’nın ortak lideri olduğunu belirten Raev, “Onu, Türk birliğinin kökeninde duran, Türk Dünyası’nın bir mimarı olarak görüyorum, o gerçekten Türklerin tarihini değiştiren bir şahsiyet.” ifadelerini kullandı.
Sultan Raev sözlerine şöyle devam etti:
“Haydar Aliyev üç kez TÜRKSOY’un Kültür Bakanları Daimî Konseyinin üyelerini kabul etmiş ve görüş zamanı kendi değerli tavsiyelerini vermiştir. Ben de Kırgızistan Kültür Bakanı iken bu görüşlerin birinin katılımcısı olarak Haydar Aliyev ile görüşme ve onu canlı olarak dinleme şerefine nail oldum.
Bu görüşte Haydar Aliyev Türk teşkilatları arasında TÜRKSOY-un en önde gelen kurumlardan biri olduğunun, TÜRKSOY-un herkesi birleştirdiğinin ve Türk halkları arasında ilk önce kültürel ilişkilerin ve dilin geliştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.”