DSC_6659
3 октября 2022 г.

Ankara’da, I. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu düzenlendi

3 октября 2022 г.

Ankara’da, I. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu düzenlendi

Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE) öncülüğünde TÜRKSOY, Türk Dil Kurumu (TDK) ve Keçiören Belediyesi’nin katkılarıyla 03 – 05 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen  “I. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu” çerçevesinde TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Kültür Başkentleri” fotoğraf sergisi açıldı. 

Keçiören Belediyesi Yunus Emre kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Türk Dünyası çeşitli bölgelerinden bilim insanları ve akademisyenler katıldı.

Sempozyum öncesinde Yunus Emre Kültür Merkezi fuaye alanında yer alan TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Kültür Başkentleri” fotoğraf sergisinin açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Sergi açılışının ardından sempozyumun açış konuşmalarını TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, TKAE Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamal Abdullayev yaptı.

Konuşmasında, 03 Ekim “Türk Devletleri İşbirliği Günü” vesilesiyle katılımcıları kutlayan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı,  bu tarihi günde Keçiören’de Merkezi Asya’dan Avrupa’ya Türk kültürünü ele alacak olan sempozyumun seçkin katılımcılarıyla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TÜRKSOY olarak sempozyuma Türk coğrafyasının kadim şehirlerinin fotoğraflarının yer aldığı Türk Dünyası Kültür Başkentleri sergisi ile katkı sağladıklarını vurgulayan Çakıcı, Keçiören Belediyesi’nin her zaman her vesile ile Türk Dünyası’nın yanında ve “Türk Dünyası’nın Manevi Kültür Başkenti” gibi destekçisi olduğunu kaydetti.

Türk coğrafyasının ilk iş birliği teşkilatı olan TÜRKSOY’un özünde Türk halklarının kültürünü, dilini, sanatını tanıtma misyonunun olduğuna dikkati çeken Çakıcı, Türk Kültürü Sempozyumunun Teşkilatın misyonuyla bire bir örtüşen bir etkinlik olduğunu belirtti. Bilal Çakıcı, sempozyum katılımcıları arasında da yer alan bazı duayen akademisyenlere Türk kültürüne hizmetlerinden ötürü TÜRKSOY tarafından çeşitli ödüllerin verileceğini dile getirdi.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok yaptığı konuşmada, “Tarihimize, geçmişimize, kültürümüze, geleceğimize ve varlığımıza yapmış olduğu desteklerden dolayı değerli hocamız Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Devletlerin kültürleri, gelenekleri, örf ve adetleri vardır. Zengin, engin ve derin bir milletin, medeniyetin ve tarihin evladı olmaktan şeref ve bahtiyarlık duyuyoruz. Değerli hocalarımız sempozyumda kültürümüzü, bizi biz yapan değerlerimizi üç gün boyunca anlatacak, yürek sözlerini çatacak ve değerli fikirlerini dile getirecekler. Sempozyuma katkı veren, uzaktan yakından gelen tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Açış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Madalya Takdim Töreni’ne geçildi. TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’a Azerbaycan’ın İstiklal  Şairi Ahmed Cevad’ın doğumunun 130. yılına ithafen hazırlanan “Ahmed Cevad Madalyası” nı takdim etti.

Ayrıca Türk kültürüne yaptıkları katkılardan ötürü bilim insanları Prof. Dr. Henryk Jankowski (Polonya), Prof. Dr. Hendrik Boeschoten (Hollanda), Prof. Dr.  Osman Fikri Sertkaya’ya (Türkiye) Gyula Nemeth Madalyası , Prof. Dr. Dursun Yıldırım (Türkiye) “Cengiz Aytmatov Madalyası”, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu (Türkiye) “Âşık Veysel Madalyası”, Prof. Dr. Fikret Türkmen (Türkiye) “Mahtumkulu Firaki Madalyası”, Prof. Dr. Kazım Yaşar Kopraman “Ahmed Cavad Madalyası” takdim edildi.

Medya Galerisi

DSC_6659
DSC_6793
DSC_6788
DSC_6762
DSC_6751
DSC_6740
DSC_6745
DSC_6733
DSC_6721
DSC_6710
DSC_6705
DSC_6697
DSC_6684
DSC_6692
DSC_6681
DSC_6666
DSC_6648

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır