DSC02842.JPG
21 сентября 2022 г.

4. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Bursa'da "Manas Haftası" etkinlikleri düzenlendi

21 сентября 2022 г.

4. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Bursa'da "Manas Haftası" etkinlikleri düzenlendi

Kırgız sözlü edebiyatında önemli yere sahip,  Türk Dünyası’nın eşsiz edebi ve kültürel hazinelerinden biri olarak kabul edilen Manas Destanı’nın tanıtım çalışmaları 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’nde başladı. 

Manas kültürünün Türkiye topraklarında bir hafta boyunca yankılanacağı “Manas Etkinlikleri Haftası” Bursa’nın Merinos Parkında düzenlenen açılış etkinliği ile Bursalılar ile buluştu.

Etkinliğe Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye’den ünlü Manasçılar katıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptığı konuşmada, “Bugün Kırgız halkı ve tüm Türk Dünyası için büyük bir değeri, Kırgız halkının manevi hazinesi, sözlü halk sanatının eşsiz bir incisi olan Manas Destanını, kardeş Türkiye’nin kadim şehri ve Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti Bursa’da yaşatmak ve tanıtmak için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Manas Destanı’nın Türk yazılı ve sözlü tarihi için değeri, yüzyıllardır değişmeyen ve süregelen bir kültürel hazine olarak günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Bu kapsamda Eylül ayının sonunda gerçekleşecek 4. Dünya Göçebe Oyunlarının öncesinde bu önemli etkinliği Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve birçok değerli kurum ve kuruluşun desteği ile gerçekleştirmekteyiz. Etkinliğimizde Kırgızistan’dan, Kazakistan’dan ve Türkiye’den birçok değerli Manasçı aramızdalar, kendileri de bizlere Manas Destanı’ndan örnekler sunacaklar.” dedi.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Merinos Parkı'ndaki açılış programında yaptığı konuşmada ise, Manas Destanı'nın yüzyıllar boyu sözlü olarak icra edilmiş, Kırgız halkının manevi dayanağı ve ilham kaynağı haline gelmiş bir kahramanlık destanı olduğunu vurguladı.

Ömüraliyev, Manas'ın dünyaca ünlü destanlardan sadece uzunluğu açısından değil, aynı zamanda sanatsal içeriğin derinliği ve özgünlüğü bakımından da farklı olduğunu belirterek, "Destan sadece Kırgızların veya diğer Türk halklarının hayatını yansıtmakla sınırlı kalmaksızın geçmiş dönemlerde yan yana yaşamış ve etno-kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkilerde bulunmuş yabancı millet ve ülkelerin tarihi, kültürü ve coğrafyası hakkında da ilginç bilgiler içermektedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da bu organizasyonun Türk Dünyası için önemine işaret etti. Etkinliğe katkı sağlayan herkesi kutlayan Topçu, "Kırgız kardeşlerimizin ve bizim Türk Dünyası’nın mazisi destansı. Şan ve şerefle dolu ortak bir tarihimiz var. Kırgızistan ve Türk halkı aynı kandan, aynı candan, aynı kültürden olan fakat ayrı beşiklerde büyümüş, öp öz kardeşlerdir. Bu bir hakikattir. Bu hem yaratılış hakikatimizdir hem de bütün dünya bilmeli ki biz öp öz kardeşiz." ifadesini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise tarihin eski devirlerinde teşekkül etmiş kahramanlık anlatılarının sözlü gelenek içinde destanlar yoluyla günümüze ulaştığını anlattı.

Aktaş, Türk milletinin binlerce yıllık tarihiyle dünya kültürüne birçok destanı hediye ettiğini dile getirerek, "Destanlar toplum vicdanının sesi olduklarından milli şuuru güçlendiren ve milli dayanışmayı sağlayan çok önemli eserlerdir. Ortak şuurla teşekkül eden ülkü ve gelenek gibi toplumu canlı tutan unsurlar destanlarda bir hayat görüşü ve felsefesi olarak dile getiriliyor. Bu yönüyle destanlar, milletlerin özellikleri, sosyal yapıları, ülküleri, milli değerleri, gelenek ve görenekleri öğrenmek için kaynak eserdir." diye konuştu.

En uzun Manas okuması rekor denemesi

Kırgız sanatçıların, ülkelerinin ünlü Manas Destanı'ndan kesitler okuması ve halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle devam eden programda, Guinness Rekorlar Kitabı için 8 gün sürecek en uzun Manas okuması rekor denemesi de başlatıldı.

Manas Haftası etkinlikleri, Merinos Parkı'nda oluşturulan otağ çadırlarında bir hafta boyunca devam edecek ve tüm katılımcılara açık olacaktır. 

Medya Galerisi

DSC02816.JPG
TFN_6355.JPG
TFN_6369.JPG
TFN_6389.JPG
TFN_6378.JPG
TFN_6373.JPG
TFN_6396.JPG
TFN_6415.JPG
TFN_6404.JPG
TFN_6485
TFN_6436.JPG
TFN_6427.JPG
TFN_6454.JPG
TFN_6492.JPG
TFN_6524.JPG
TFN_6550.JPG
TFN_6583.JPG
TFN_6600.JPG

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır