c86bf7b5-45bd-4e25-98a1-d8464f68785d
12 августа 2022 г.

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Macaristan’da tanıtıldı

12 августа 2022 г.

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Macaristan’da tanıtıldı

Macaristan'da, “Ataları Anma Günü” sloganıyla her yıl düzenlenen Büyük Hun-Türk Kurultayı öncesinde, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’nın tanıtımının yapıldığı “Budapeşte Bursa Kültür Günü” programını düzenlendi.

TÜRKSOY tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’nın, başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında düzenlenen tanıtım etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Macaristan'ın tarihî Bugaç Yaylası'nda 11-14 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen “7. Büyük Hun- Türk Kurultayı”nın öncesinde TÜRKSOY, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen “Budapeşte Bursa Günleri”, 2022 -Türk Dünyası Kültür Başkentini Macar kültür insanlarıyla buluşturdu. 

Programa TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Emekli Büyükelçi Düsen Kaseinov, Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Büyükelçi Janos Hovari ve Türk Dünyası ülkelerinin Budapeşte büyükelçiliklerinin temsilcileri katıldı.

Programda yaptığı konuşmada TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, 2012 yılında başlatılan proje kapsamında günümüze kadar, Türk halklarının yaşadığı 7 ülkeden kültürü, tarihî, mimarisi, doğası itibarıyla öne çıkan 9 şehirde dalgalanan Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağının, 2022 yılında Türkiye’nin güzide şehirlerinden biri olan Bursa’da dalgalandığını belirtti.

Türk Dünyası Kültür Başkentleri ile Avrupa Kültür Başkentleri arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla Teşkilatın son beş yılda önemli çalışmalara imza attığını da dile getiren Raev, “Yılardır verdiğimiz gayretler geçtiğimiz yıl içerisinde olumlu sonuçlar vermiş, 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hiva ve 2020 Avrupa Kültür Başkenti Rijeka arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile iş birliğimiz en üst düzeye çıkmıştır.  Bu sayede ülkelerimiz ve bölgelerimiz arasında şehir diplomasisinin ivme kazanmasından dolayı çok memnunuz. İnanıyoruz ki bu süreç 2023 yılında Kültür Başkentleri seçilen Macaristan’ın Veszprem ve Azerbaycan’ın Şuşa şehirleri arasında daha yüksek düzeyli devam edecektir.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden olan Bursa ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi bir araya getiren organizasyonun hayırlı olmasını diledi. 634 yıl dünyaya yön veren büyük cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’dan selam getirdiklerini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, onur konuğu olarak davet edildikleri “7. Büyük Hun-Türk Kurultayı”na katılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Karagöz Halk Dansları ekipleri tarafından mini konser verildi. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa ve İznik 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım filmlerini izleyen konuklar, daha sonra şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini gösteren fotoğraf sergisi ile geleneksel el sanatları atölyelerini gezdi. Bursa yöresi tatlı ve yiyeceklerinin de ikram edildiği programda, halk dansları gösterisi sergilendi.

 

Medya Galerisi

c86bf7b5-45bd-4e25-98a1-d8464f68785d
31902_MTYyZjVkZW_1
31902_MTYyZjVkZW_4
2faaef8d-eee8-4686-9ed9-5b40afd91981

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır