4919be04-a665-43aa-a1ae-f6571051365f
19 июля 2022 г.

Kazak aydını Ahmet Baytursınulı’nun 150. yıl dönümüne ithafen "Uluslararası Türk Dünyası Tarih ve Kültür Sempozyumu" düzenlendi

19 июля 2022 г.

Kazak aydını Ahmet Baytursınulı’nun 150. yıl dönümüne ithafen "Uluslararası Türk Dünyası Tarih ve Kültür Sempozyumu" düzenlendi

TÜRKSOY'un da  birçok kurumla beraber paydaş olduğu, İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Türk Dünyası Tarih ve Kültür Sempozyumu ünlü Kazak dilbilimci Ahmet Baytursınulı’nun 150. yıl dönümüne ithaf edildi.

“Türk Yazı Tarihi” konusuyla düzenlenen sempozyumda TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Mahmut Ak, Kazakistan Al Farabi Kazak Millî Üniversitesi Rektörü Janseyit Tuymebayev, İ.Ü. Famer Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, İ.Ü. Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı, Al Farabi Kazak Millî Üniversitesi Filoloji Fak. Kazak Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anar Salkynbay, İngiltere Cengiz Aytmatov Akademi Başkanı Rahima Abduvalieva da birer açış konuşması yaptı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Çakıcı, yaptığı konuşmada Türk Dünyası’nın aydını, Kazak çağdaş dil biliminin kurucusu Ahmet Baytursınulı’nın çalışmalarıyla Kazak diline ve Türk dilinin gelişimine yaptığı önemli katkılara değindi. Çakıcı, yazdığı eserlerin Kazak dil bilimi alanında çalışma yapan bilim insanlarına kaynak niteliğinde olduğunu belirterek, Türk Dünyası’nın bu üstün şahsiyetinin 150. yılı vesilesiyle TÜRKSOY tarafından bu yıl düzenlenen etkinliklere değindi. Ahmet Baytursınulı gibi değerlerimizin uluslararası düzeydeki konferanslarla anılmasının ve genç kuşaklara tanıtılmasının da önemine dikkati çeken Çakıcı, sempozyumun başarılı geçmesini ve yeni bilimsel bakış açılarına vesile olmasını diledi.

Açış konuşmalarının ardından bilimsel sunumlara geçildi. “A. Baytursınulı ve Türk Yazı Tarihi”, “Türk Dünyasında Yazı Dili ve A. Baytursınulı”,  “A. Baytursınulı’nın İlkeleri ve Modern Türkçe Yazı Çalışmaları”, “Türkiyat ve Şarkiyat Alan Araştırmalarında Dil”,  “A. Baytursınulı, Yazı Teorisinin Bugünü ve Geleceği”,  “A. Baytursınulı’nın İlkeleri, Modern Türkçe Yazı Çalışmaları” gibi oturumlarda bildirilerin sunulduğu sempozyuma Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Gagavuz Yeri (Moldova), Bulgaristan’dan çok sayıda bilim insanı katıldı.

Sempozyum çerçevesinde ayrıca “Cengiz Aytmatov’un Eserleri ve Çağdaş Kırgız Şairlerinden Çeviriler” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Medya Galerisi

WhatsApp Image 2022-07-19 at 10.01.09

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır