IMG_20220624_140752
24 июня 2022 г.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev; TÜRKPA XI. Genel Kurulu’na Katıldı

24 июня 2022 г.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev; TÜRKPA XI. Genel Kurulu’na Katıldı

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev; 23-24 Haziran 2022 tarihlerinde Kırgız Cumhuriyeti’nin Çolpon Ata şehrinde, Türk Dünyasının Tanrı Dağları eteklerinde bulunan incisi Isık Göl kenarında düzenlenen TÜRKPA XI. Genel Kurulu’na katıldı ve konuşma yaptı.

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından kabul edilen TÜRKPA katılımcısı heyetlerin katıldığı “Parlamenter Diplomasi; Güven ve İş Birliğinin Temeli” konulu TÜRKPA XI. Genel Kurulu, Kırgız Cumhuriyeti Yüksek Keneş Başkanı Talant Mamytov’un açış konuşmasıyla başladı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in konuşma yaptığı TÜRKPA XI. Genel Kurulu’nda Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koshanov, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Özbekistan Cumhuriyeti Ulu Meclis Senatosu Başkan Vekili Tanzila Narbaeva, Türkmenistan Milli Gengeş Halk Maslahatı Başkan Vekili Kasymguly Babayev, Macaristan Ulusal Meclis Başkan Vekili Sándor Lezsák, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, Türk Kültür ve Miraası Vakfı Başkanı Günay Afandiyeva, CICA İcra Müdürü Kairat Sarybay, PUIC Genel Sekreter Yardımcısı Nurbek Satvaldiev, Kırgız Türk Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Uluslararası Türk Akademisi Danışmanı Tleuzhan Seksenbay birer konuşma gerçekleştirdiler.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Sultan Raev konuşmasında şunları söyledi: “Bugün, kardeş Türk iş birliği teşkilatlarımızdan biri olan TÜRKPA'nın 2023-2028 dönemi için Stratejik Yol Haritası’nın belirlenip kabul edileceği tarihi bir toplantıya tanıklık ediyoruz.

Bu Stratejik Yol Haritası, parlamenterlerin ve onların yasama faaliyetlerinin büyük rol oynadığı Türk Dünyası ülkeleri ve halklarının yakınlaşma ve bütünleşmesi sürecine katkıları bakımından önemlidir.

Bu yöndeki başarının tecelli etmesinde halklarımız arasında mevcut olan tarih, etnik kökler, dil, manevi değerler ve ulusal kültür ortaklığının etkili olduğunu bilmemiz ve bunun farkında olmamız gerektiğine inanıyorum.

Bütün bu etkenler; Türk Dünyasının bundan güç alacağı temel dayanağımız olacaktır.

Çünkü kültür; bengülük, yani ebediliğin hudut ve sınırlamaları tanımayan evrensel bir yasasıdır. Bu nedenle, Türk kültürünün uluslararası düzeyde ve Türk dünyasında tanıtılması gereklidir. Diğer yandan ise Türk ülkeleri hukukunun ortak insan değerlere uygun hale getirilmesi ve Türk devletleri arasında; kültürün korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması alanındaki mevcut temel hükümlerin ve yasal çerçevenin, çağın gerekleri ve toplumun istekleri doğrultusunda senkronize edilmesi ve benzer hale getirilmesinin devam ettirilmesi mühimdir.

Bildiğiniz gibi gelecek yıl, kültür alanında iş birliği ve etkileşime yönelik Türk Dünyasında çokuluslu ilk örgüt olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) kuruluşunun 30. yıl dönümünü tüm Türk dünyasının kutlayacağı bir yıl olacak. Aynı zamanda önümüzdeki sene Türk ülkeleri yasama erkleri arasındaki ilk uluslararası iş birliği platformu olan TÜRKPA’nın kuruluşunun 15. yıl dönümü de bütün Türk coğrafyasında kutlanacaktır.

Bu kapsamda bizler; BM ve UNESCO gibi dünyanın önde gelen uluslararası kuruluşlarında, ayrıca Türk ülkelerinin önemli kültür merkezlerinde bu önemli jübileleri kutlamak üzere geniş çaplı etkinliklerin hazırlık çalışmalarını şimdiden başlattık. Bu kapsamda örgütümüz her türlü etkileşim ve iş birliğine sonuna dek açıktır.  

Azerbaycan'ın önerisiyle önümüzdeki yıl, Türk Dünyasında "Şuşa; 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti" Yılı olarak ilan edildi. Ayrıca gelecek sene TÜRKSOY'un ev sahibi ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti de kuruluşunun 100. yılını kutlayacaktır.

Bununla birlikte gelecek yıl dünya Türkolojisi, Türk halkları tarihinde dünya ve atalarımızın yaşadığı toplumun yapısı ve düzeni konusunda ilk bilgi ve hükümlerin yer aldığı eski Türk yazıtlarının okunuşunun 130. yıl dönümünü kutlayacaktır.

Kuşkusuz, söz konusu bu önemli yıl dönümleri hem Türk Dünyası hem de Türk kültürünün uluslararası düzeyde gelişmesi ve tanıtılması sürecine ivme kazandıracaklardır.”

Bu etkinliğin neticesinde TÜRKPA’nın “Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi” olan adı “Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi” olarak değiştirildi. Bununla birlikte Genel Kurul’da TÜRKPA’nın 2023-2028 Yılları Stratejik Yol Haritası kabul edildi ve TÜRKPA XII. Genel Kurulu’nun 29 Nisan 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenmesi kararlaştırıldı. Etkinliğin sonunda ise Çolpon Ata Bildirgesi imzalandı ve aile fotoğrafı çekildi.   

Medya Galerisi

IMG_20220624_141857
IMG_20220624_141910
IMG_20220624_141913
IMG_20220624_143118
IMG_20220624_170739

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır