― 26 апреля 2022 г.
25 Nisan Geleneksel Müzik Günü Kırgızistan'da Kutlandı
Kırgızistan’ın Bişkek şehri Geleneksel Müzik Haftası kapsamında bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı.
20-25 Nisan 2022 tarihleri arasında düzenlenen 9. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi, Türk Dünyası’nın dört bir yanından geleneksel müzik icracıları ve akademisyenleri Kırgızistan’da bir araya getirdi. Katılımcılar hafta boyunca süren paneller, seminerler ve ustalık sınıfları vesilesiyle tecrübe paylaşımında bulundu.
Etkinliklerin kapanışı niteliğinde olan Gala Konseri ise bu yıl 18.’si kutlanan 25 Nisan Geleneksel Müzik Günü’nde, Kırgızistan Millî Filarmonisi’nde sanatseverlerin yoğun ilgisi ile düzenlendi.
Kırgız Cumhuriyeti Devlet Katibi Suyunbek Kasmanbetov, Kırgız Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Edil Baysalov ve Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Azamat Camankulov’un ev sahipliğinde düzenlenen konsere TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de katıldı.
Türk Dünyası geleneksel müziğinden örneklerin yer aldığı, katılımcıların büyük beğenisini kazanan konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Rusya Federasyonu’na bağlı Altay, Tıva ve Hakas Cumhuriyetlerinden sanatçılar yer aldı.
Program çerçevesinde katılımcı sanatçılara ve alanında usta isimlere Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığının ve TÜRKSOY’un ödülleri takdim edildi.
Genel Sekreter Sultan Raev: Geleneksel Müzik Gününü tüm Türk Dünyasında kutlayacağız.
Gala Konseri’nde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptığı konuşmada, Kültür Bakanlığı döneminde başlatmış olduğu Geleneksel müzik alanındaki çalışmaların bugün ulaşmış olduğu seviyeden dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, Kırgızistan’da bu yıl 18.’si kutlanan Geleneksel Müzik Günü’nün önümüzdeki yıllarda tüm Türk Dünyasında kutlanacağının müjdesini verdi. Genel Sekreter Raev, ‘’Geleneksel Müzik Günü, 2023 Şuşa Türk Dünyası Kültür Başkenti programına dahil edildi. Önümüzdeki yıl kutlamalarımıza Azerbaycan’da dahil olacak. Kültür hazinemizin en önemli zenginliklerinden biri olan geleneksel müziğimizi tüm dünyaya tanıtmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte TÜRKSOY üyesi farklı ülkelerde de bu özel günü coşkuyla kutlayacağız.’’ dedi.
Genel Sekreter Raev konuşmasında ayrıca Bakan Camankulov’a ve Kırgızistan Devlet Sanatçısı Roza Amanova’ya teşekkürlerini bildirdi.