― 25 марта 2022 г.
TÜRKSOY’un Nevruz ateşi Bursa’nın İznik ve Yenişehir ilçelerini sardı
Nevruz Kutlamaları kapsamında 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’nın İznik ve Yenişehir ilçelerinde TÜRKSOY tarafından etkinlikler düzenlendi.
TÜRKSOY ve Bursa Büyükşehir iş birliğinde 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da gerçekleştirilen Nevruz etkinlikleri Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinin ardında İznik ve Yenişehir’de de yapıldı.
Etkinliklere TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
İznik Nevruz Kutlamaları’na katılan Genel Sekreter Kaseinov, Nevruz’un, baharla birlikte canlanmaya başlayan doğanın bizlere sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, dostluğu ve barışı simgelediğini vurgulayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Nevruz geleneğini gelecek kuşaklara aktarmak için 1993'ten beri yaklaşık 30 ülkede 150'den fazla konser düzenlediklerini belirtti.
Türk milletleri olarak Nevruzla birlik ve beraberliğin pekişeceği inancını taşıdıklarını dile getiren Kaseinov, “Türk soylu halklar olarak bizler, Türk insanını birbirine bağlayan, ortak geçmişini ve kültürünü yaşatan, Türklerin tarihte vazgeçilmez bayramı olan Nevruz gibi milli bayramlarımıza sahip çıkmanın, Türk milleti olarak birbirimize kenetlenmenin, birlik ve beraberliğimizi sürdürmenin bu büyük ulusun varlığını yücelteceği inancındayız.” diye konuştu.
İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta yaptığı konuşmada, Nevruz’un atalarımızdan kalan önemli bir miras, Türk halklarının ortak bayramı olduğunu vurgulayarak, bu bayramın Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinden gelen geniş katılımlı bir organizasyonla kutlanmasına vesile olan TÜRKSOY’a teşekkür etti. Başkan Usta, TÜRKSOY ile iş birliğinin gelecek etkinliklerde de devam etmesi temennisinde bulundu.
Birbirinden renkli yöresel kıyafetleri ile düzenlenen korteje katılan TÜRKSOY davetlisi Türk Dünyası sanatçıları halk tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Mehter takımı eşliğinde atlı birlikler, protokol üyeleri, Türk Dünyası sanatçıları ve vatandaşlardan oluşan kortejler İznik’te Lefke Kapısından ilçe merkezindeki Millî İrade Meydanı’na kadar, Yenişehir’de ise İznik Cadde Bulvarı’ndan Atatürk Heykeli’ne kadar yürüyüşünü tamamladığı. Etkinliklerde protokol üyelerine Nevruz’un ritüellerinden biri olan ve bolluk, bereketi simgeleyen Semeni takdimi yapıldı.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Sırbistan’dan gelen sanat toplulukları sundukları gösteriyle vatandaşlardan büyük alkış topladı. Etkinlik, sanatçılar ve protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.