― 18 августа 2021 г.
TÜRKSOY, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 30. yılını Macaristan’da kutladı
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 30. yılı, TÜRKSOY, Türk Konseyi, Yunus Emre Enstitüsü ve Macar Miras Evi’nin iş birliğinde Budapeşte’de düzenlenen geniş kapsamlı festival ile kutlanmaya başlandı.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı ve Macar Miras Evi Genel Müdürü László Kelemen’in açış konuşmalarını gerçekleştirdikleri etkinliğe, Türk Konseyi Macaristan Temsilcilik Ofisi Direktörü Büyükelçi Prof. Dr. Janos Hovari, YEE Budapeşte Müdürü Mustafa Aydoğdu, Macaristan Folklor Dernekleri Birliği Başkanı Gabriella Igyártó, Kazakistan’ın Budapeşte Konsolosu Yedil Mirzakhanov, KKTC Budapeşte Temsilcisi Özgür Ezel, Azerbaycan'ın Budapeşte Büyükelçiliği Danışmanı Zaur Şükürov, kurum ve kuruluş temsilcileri ile Macar sanatseverler katıldı.
Yaptığı konuşmada kültürel miras ve geleneksel folklorun, devletlerin ve toplumların tarih akışında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bilal Çakıcı, TÜRKSOY’un bugüne kadar kültür ve sanatın her alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla Türk Dünyası’nın sahip olduğu bu kıymetli hazinenin dünyanın geri kalanına ulaşmasına ve geleceğe taşınmasına yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.
Bu önemli organizasyonla, Türk Konseyi’ne gözlemci üye olarak katılan Macaristan’ın ve Türk Dünyası’nın çok yetenekli zanaatkârlarının ve sanatçılarının bir araya gelecekleri ve kültürel paylaşımda bulunacaklarını dile getiren Çakıcı, “Bulunduğu geniş coğrafya ve binlerce yıllık tarihi birikimiyle Türk Dünyası, sadece siyasi anlamda değil kültürel olarak da zengin bir hazineye sahiptir. Özellikle folklor ve el sanatları konusunda Türk Dünyası’nın her bir devleti kendi el emeği ürünlerine ve değerlerine yüzyıllardır sahip çıkmış ve günümüze kadar taşımıştır. Çok kıymetli zanaatkarlarımız eşliğinde dericilikten, mücevherciliğe, ebru sanatından, geleneksel kıyafet tasarımcılığına birçok alanda örnekleri de bu organizasyonda sizlerle paylaşma fırsatı bulacağız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından "21'inci yüzyılda Türk-Macar Folklor Gelenekleri" konulu Uluslararası Seminer, Ustalık Sınıfı ve Atölye Çalışmaları kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Tataristan’dan (R.F.) sanatçılar ve zanaatkârlar Macar Miras Evi’nde bir araya geldi. Çalışma toplantısında Türk Dünyası sanatçıları, ebru, dericilik, mücevher işleme, halıcılık gibi geleneksel el sanatlarından örnek çalışmalarını canlı olarak izleyenlerle buluşturdu. Aynı zamanda Türk Dünyası’ndan müzikal ezgilerden oluşan mini bir konser düzenlendi. Macar sanatseverler ayrıca düzenlenen mini konser ile, Türk coğrafyasının farklı bölgelerinin müzik ve dans örneklerinin yanı sıra tar, bağlama, dombra, kıl kopuz, komuz gibi geleneksel müzik aletlerini dinleme fırsatı yakaladı.