― 14 декабря 2019 г.
Türk Dünyası Ezgileri’yle Kazakistan’dan Bosna Hersek’e kardeşlik köprüsü
Türk Dünyası Ezgileri’yle Kazakistan’dan Bosna Hersek’e kardeşlik köprüsü
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, Kazakistan’ın Zagreb Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Türk Dünyası ile Balkan ülkeleri arasında kurulan kardeşlik köprülerinin kuvvetlendirilmesi amacıyla düzenlenen Türk Dünyası Ezgileri Turnesi kapsamındaki Saraybosna konseri ve Kazakistan’ın Bosna Hersek’teki Fahri Konsolosluk açılışı 13 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirildi.
Bosna’nın kültür ve sanat etkinliklerinin kalbi niteliğindeki tarihi Viyeçnitsa Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinliğe Kazakistan’ın Zagreb Büyükelçisi Tolejhan Barlıbayev, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Azerbaycan’ın Bosna Hersek Diplomatik Misyon Temsilcisi Elnur Guliyev, Kazakistan’ın Saraybosna Fahri Konsolosu Amel Dizdareviç, Rusya ve İran’ın Saraybosna diplomatik temsilcileri, Saraybosna yerel yönetim ile kurum, kuruluş temsilcileri ve sanatseverler katıldı.
Yaptığı açılış konuşmasında, Kazakistan’ın hızlı bir ivmeyle bütün alanlarda geliştiğini ve uluslararası düzeyde de yeni başarılara imza attığını dile getiren Kazakistan’ın Zagreb Büyükelçisi Tolejhan Barlıbayev, bugün Balkanların kalbi Bosna Hersek’te Kazakistan Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosluğu’nun açıldığını ve Kazakistan’ın bağımsızlığının 28. yıldönümüne ithafen Türk Dünyası Ezgileri konseri düzenlendiğini kaydetti.
Barlıbayev, “Bugün Saraybosna’da Kazakistan’ın Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’nu açtık. Kazakistan’ı Bosna Hersek’te bundan sonra temsil edecek Amel Dizdareviç’i sizlere takdim etmekten memnuniyet duyuyorum. Düzenlenen bu etkinlikte Türk coğrafyasının çeşitli bölgelerinden gelen sanatçıların icrasında Türk Dünyası Ezgilerini dinleyeceksiniz. Bu etkinliğin doğu ve batı kültürünün bağlantı noktası Saraybosna’da gerçekleştirilmesi çok önemlidir.
Evrensel dil olan kültür ve sanat vasıtasıyla 25 yıldan fazla süredir yaptığı çalışmalarla halkları ve kültürleri bir birine yakınlaştıran TÜRKSOY, bugün Türk halklarının renkli müzik kültürü ve çeşitli dans örneklerini Saraybosna’daki seyirciler için sergileyecek, komuz, saz, bağlama, kamança gibi geleneksel müzik aletlerini dinleme fırsatı sunacaktır.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından tarihi kütüphanede Türk halklarının masalsı müzik eserlerinin nidası yankılandı. Saraybosnalı seyirciler geleneksel dombranın tellerinde Kazakistan bozkırında koşan atların ayak sesini, komuzla Tanrı dağlarından Issık göle dökülen nehirlerin şırıltısını, kamançanın tınısıyla Hazarın ılık rüzgarının nefesini, bağlamanın tellerinde ise buram buram sevgi kokan Anadolu’nun şarkısını dinledi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Uygurlara özgü danslarda vurgulanan halklarımızın zerafeti, asaleti, coşkusu ve kıvraklığını betimleyen figürler Türk Dünyası sanatçılarının sergiledikleri muhteşem performans ile Saraybosnalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Saraybosnalı seyirciler Türk Dünyası sanatçılarını uzun süre coşkuyla alkışladı.