― 25 июля 2019 г.
25. Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni
Bayburt Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "25. Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni", Türk dünyası dostlarını Bayburt şehrinde bir araya getirdi.
Çeşitli ülke ve şehirlerden şölene katılan halk oyunları ekipleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen kortejle başlayan etkinlikler Masat Yaylası’nda gün boyu devam etti.
Şölenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Dede Korkut denilince akla Bayburt şehrinin geldiğini ifade ederek şehrin Türk dünyası için önemine dikkat çekti. Vali Pehlivan: '' Dede Korkut aileden ve ailenin öneminden bahsediyor. Birlikten, kardeşlikten, paylaşmaktan bahsediyor. Bu hasletler bizi birbirimize bağlayan geçmişten günümüze güçlü bir şekilde gelmemizi ve geleceğe de güçlü ve umutlu bakmamızı sağlayan hasletlerdir. Dede Korkut ve nitekim Bayburt tüm Türk dünyasının ortak değeridir.'' dedi.
Bizi burada bir araya getiren Dedem Korkut'un hikâyeleridir
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı adına, şölenin açılış töreninde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç Dr. Bilal Çakıcı ise, "Bugün bizi burada bir araya getiren Dedem Korkut'un hikâyeleridir. Türk dünyasının çeşitli coğrafyalarından birçok insanı burada buluşturdu. Hikâyesini unutmayanlara ne mutlu. Dedem Korkut'un çeşmesi bugün Bayburt'ta, Derbent'te, Kızılorda'da, Türkmen Sahra'da gürül gürül akıyor. Bu çeşme Türk milletini ölümsüzlük suyuna kandırıyor. Ne mutlu bu kaynaktan kana kana su içenlere. Bu güzel şenliği tertip eden başkanımız Hükmü Pekmezci olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etmeyi bir borç bilirim" şeklinde konuştu.
Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni, 28 Temmuz 2019 tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Dede Korkut
Dede Korkut (Korkut Ata), Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış; bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı- efsanevi bir bilgedir ve Türkler'in en eski destanı olan Dede Korkut Kitabı'ndaki hikayelerin anlatıcı ozandır. Adı, tarihi kaynaklarda ve çeşitli Oğuz rivayetlerinde kimi zaman sadece 'Korkut', kimi zaman 'Korkut Ata' olarak geçer; Batı Türkçesinde 'Dede Korkut' olarak da anılır. Dede Korkut içinde bulunduğumuz yıl içerisinde UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne kabul edilmiştir.