VNA_4310
7 марта 2019 г.

2019 – İmadeddin Nesimi Anma Yılına Muhteşem Açılış

7 марта 2019 г.

2019 – İmadeddin Nesimi Anma Yılına Muhteşem Açılış

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un, Azerbaycan şairi İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yılı vesilesiyle ilan ettiği, ''2019 İmadeddin Nesimi Anma Yılı Açılış Töreni” Ankara’da düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'un evsahipliğinde düzenlenen etkinliğe Azerbaycan Kültür Bakanı Ebülfes Garayev, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yatlçın Topçu, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Keneşi Aksakallar Meclisi Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Nizami Ceferov, Azerbaycan Milli Kütüphane Başkanı Prof. Dr. Kerim Tahirov, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, diplomatik misyon temsilcileri, edebiyat camiası temsilcileri, bürokratlar, akademisyenler oluşan seçkin davetli topluluğu katıldı.

Etkinlik öncesinde, TÜRKSOY Genel Sekreterliği binası fuaye alanındaki İmadeddin Nesimi’nin eserlerinden oluşan serginin açılışı yapıldı. Katılımcılar Nesimi’nin Azerbaycan Türkçesinde ve diğer dillerde yayınlanan, içlerinde nadir elyazmaların da bulunduğu sergiyi gezdi. 

“Nesimi, Azerbaycan halkının ortak Türk kültürüne armağan ettiği kudretli söz ustalarındandır.” 

Sergi açılışının ardından TÜRKSOY Konferans Salonu’nda etkinliğin açılış konuşmasını yapan Düsen Kaseinov, Türk dili konuşan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak, geleneksel değerlerimizi yeni nesillere aktarmak için çalışmalar yapan TÜRKSOY'un, Türk kültürüne, sanatına ve edebiyatına büyük hizmetleri geçmiş önemli şahsiyetlerin adına 2010 yılından başlayarak her yıl "Anma Yılı" ilan ettiklerini vurguladı.

TÜRKSOY’un bu uygulaması sayesinde bu parlak şahsiyetlerin ve temsil ettikleri kültürün daha yakından tanınmasına imkan sağladığını dile getiren Kaseinov, "Geçtiğimiz yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’da gerçekleştirilen TÜRKSOY Daimi Konseyi 36. toplantısında 2019 yılı 14. yüzyıl büyük Azerbaycan şairi seyid İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yıldönümü münasebetiyle Nesimi Anma Yılı ilan edilmiştir.

İmadeddin Nesimi, Azerbaycan halkının ortak Türk kültürüne armağan ettiği kudretli söz ustalarındandır. Nesimi doğunun zengin kültürel manevi servetleri üzerinde yükselmiş ve şiir sanatının son derece değerli incilerini yaratmıştır. Büyük şairin ilmi felsefi düşüncesinin edebi mirası kadim köklere ve çokasırlık geleneğe sahip olan türk kültürü ve edebiyatı tarihinde özel yere sahipdir.” diye konuştu. 

“Nesimi’nin ruhunun bugüne ışık salması için çalışıyoruz” 

Azerbaycan Kültür Bakanı Ebülfes Garayev ise Türk Dünyası’nın kültür hazinelerinin TÜRKSOY’da bir araya geldiğini söyleyerek, “Bize miras kalmış büyük devlet hizmetkarları, edebiyatçılar ve mütefekkirler, Türk Dünyası değil dünya memleketlerine katkı sunmuşlardır. Filozof İmadeddin Nesimi’nin adını yaşatarak, ruhunun bugünün çetin dünyasına ışık salması için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Azerbaycan şiir sanatının ilk güzel örneklerini yazanlardan biri olan Nesiminin Türk Dünyasında kutlanması Azerbaycan kültürel mirasının tanıtılması ve edebiyatta derin felsefi izler bırakan şiir türünün yakınen bilinmesine fırsat tanıyacağını dile getiren Garayev, bu yıl Azerbaycan’da Nesimi yılı ilan edilmesi ve 50 yıl bundan önce Nesimi’nin doğumunun 600. yılıyla ilgili UNESCO düzeyinde anım etkinliklerinin de düzenlenmesinin Azerbaycan hükümetinin şaire ve sanata verdiği önemin göstergesi olduğunu belirtti. 

“Nesimi insan sevgisini ve Allah aşkını öncelemiştir” 

Programdaki konuşmasına bugün vefat yıldönümleri olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Mehmed Emin Resulzade’yi ve Türk edebiyatının önemli ismi Ömer Seyfettin’i rahmet ve minnetle andığını belirterek başlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu şair Nesimi’nin şiirlerinden alıntılar yaptı.

Topçu, “‘Mümin kalbine eyle izzet ile hürmeti, daha enderi Hüdadır yıkma gönlün kimsenin’ dizeleriyle insan sevgisini ve Allah aşkını önceleyen Nesimi, 14. yüzyılda Azerbaycan Türkçesi ile coşkulu ve lirik şiirler yazmış, çağdaşlarına ve ardından gelenlere ise örnek model olmuştur. ‘Arab nutku tutulmuştur dilinden, seni kimdür diyen kim Türkmensin’ tespitinde de görüldüğü üzere, Nesimi bir Türkmen’dir ve Türk oğlu Türk’tür. Kardeş Azerbaycan’da Dilcilik Enstitüsü onun ismini taşımaktadır.

Bugün burada yapılan bu değerli etkinlik ile Türk şair Nesimi’yi, Türkiye halkının ve Türk Edebiyatı çevrelerinin daha iyi tanıma ve anlama imkânı bulmuş olacaklarını ifade etmek isterim.Türk dünyasının UNESCO’sunda yani TÜRKSOY’umuzda Türk şairi Nesimi’yi hatırlamak bizim görevimizdir” dedi. 

"Nesimi eşrefi mahlukat olarak insanı yüceltmiştir"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun da Nesimi’nin Türk Dünyası müşterek edebiyatının mümtaz şahıslarından biri olduğunu belirterek, “Eserlerini Türkçe’de müthiş bir sanatkarlık ve lirizmle kaleme alan, eşrefi mahlukat olarak insanı yücelten Seyyid Nesimi, hakkı, adaleti, iyiliği ve güzelliği ön plana çıkarmıştır. Gönül ve düşünce dünyamızın mimarlarından biri olan Nesimi, Ali Şir Nevai ve Mevlana ile kıyaslanabilecek bir mutasavvıftır. Kültür coğrafyamızın bu özellikleri temin edebilen kişilere ihtiyacı vardır" dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Nizami Ceferov ve Prof. Dr. Kerim Tahirov Nesimi’nin sanatı ve hayatına ilişkin bildirilerini sundu.Ercilasun, Nesimi’nin eserlerini derin felsefi ve ilmi öğelerle donatılmış birer şaheser niteliğinde olduğunun vurgulayarak, dünyaya Nesimi gibi şairlerin eserleriyle açılım sağlanması gerektiğine işaret etti. Prof. Dr. Nizami Ceferov ise Nesmi’nin eserlerindeki “Menlik” bilincine dikkati çekti. Kerim Tahirov da Nesmi'nin sanatı ve eserlerine ilişkin ayrıntılı bir bildiri sundu.

Bildirilerin sunulmasının ardından şair İlter Yeşilay ve Kırgızistan Halk Şairi Hocageldi Kultegin  Nesimi’nin şiirlerini okudu. Etkinlik “Garabağ” muğam üçlüsünün sunduğu mini konser ile sona erdi. 

Nesimi’nin eserlerinden oluşan açılış konseri dinleyicileri hayran bıraktı 

“2019 – İmadeddin Nesimi Anma Yılı Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanlığı Semfoni Orkestrası Konser Salonu’nda düzenlenen muhteşem konser ile devam etti.

CSO’yu dolduran sanatseverler, konserde, Nesimi’nin eserlerinin yorumlandığı koro, aşık ve muğam sanatçılarını dinleme fırsatı yakaladı.

Azerbaycan Halk Sanatçısı Elnare Kerimova’nın şefliğini yaptığı TRT Koro’su, Azerbaycanlı besteci Firengiz Alizade’nin yazdığı “Nesimi’ye İthaf” eserini şair Barış Cavid Mövsümlü’nün okuduğu Nesimi şiirleri eşliğinde icra etti.

Nesimi’nin eserlerini seslendiren Aşık Selahaddin Dündar ve Mehmet Gökçe’ye ise şair İlter Yeşilay okuduğu şiirlerle eşlik etti.

Son olarak sahne alan ses sanatçısı Feyruz Sehavet, tarzen Aliağa Sadiyev ve kemançacı Hayyam Memmedov’un oluşturduğu “Garabağ” muğam grubu, Nesimi’nin şiirlerine yazılan muğam eserlerinden örnekler sundu.

Konser katılımcıları, büyük beğeni kazanan sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı. Konser günün anısına çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.

Medya Galerisi

VNA_4316
VNA_4344
VNA_4359
VNA_4402
VNA_4413
VNA_4473
VNA_4484
VNA_4500
VNA_4510
VNA_4540
VNA_4546
VNA_4614
VNA_4694
VNA_4702
VNA_4715
VNA_4735
VNA_4766
VNA_4785
VNA_4364
VNA_4434
VNA_4430
VNA_4388
VNA_4450
VNA_4550
VNA_4752

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır