801
15 декабря 2018 г.

2.Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” paneli

15 декабря 2018 г.

2.Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” paneli

Nahçıvan’da 2.Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” paneli gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı  TÜRKSOY, “2018 – İslam Kültür Başkenti Nahçıvan” yılı çerçevesinde, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisinin desteği ile 2. Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” paneli düzenledi.

“Nahçıvan” Üniversitesi Konferans Salonu’nda 15 Aralık 2018 tarihinde gerçekleşen panelde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den katılan bilim adamları bildiri sundu. Bildiriler, salonu dolduran Nahçıvanlı bilim adamları ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

2. Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” panelinin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, panelin ilkini Ankara’da, TÜRKSOY genel merkezde 2017 yılında gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu etkinliğin devamlı olarak yapılması  ve Türk Dünyası’nın farklı şehirlerine taşınması kararı aldıklarını dile getiren Purtaş, bu vesileyle, “2018 – İslam Kültür Başkenti Nahçıvan” çerçevesinde  Hz. Nuh peygamberin yurdu olarak addedilen tarihi Nahçıvan şehrinde yapılmasına karar verdiklerini söyledi. Bu yıl TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. kuruluş yıldönümünün kutlandığını ve bu zaman zarfında Türk Dünyası adına yapılan çalışmalardan da bahseden Purtaş, 2. Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” panelinin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmasının ardından yapılan panelde konuşan Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Nahçıvan Şubesi Başkanı Ord. Prof. Dr. İsmayıl Hacıyev,  “Nahçıvan – Türk coğrafyası ve kültürünün merkezi gibi” konusunda bildiri sundu.

TÜRKSOY’un Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kojogeldi Kuluyev, “Türk Dünyası edebiyatında Cengiz Aytmatov imzası” başlıklı sunumunda,  dinleyicilere Aytmatov’un zengin edebi mirasını ve TÜRKSOY’un ilan ettiği  “2018 Cengiz Aytmatov’u Anma Yılı” çerçevesinde yapılan etkinliklere değindi.

Bakü Devlet Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anar İskenderov, sunduğu “Nahçıvan – Türk ve İslam dünyasına açılan kapı” başlıklı bildirisinde, Nahçıvan yöresinde Türk-İslam kültürünün günümüzde en güzel şekilde yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasına ilişkin örnekleri dile getirerek, edinilen tecrübeleri aktardı.

TÜRKSOY’un Kazakistan Ülke Temsilcisi, Doç. Dr. Askar Turganbayev, “Doğumunun 125. yılında Mağcan Cumabay ve Kazak edebiyatı” başlıklı bildirisinde, bir çok Azerbaycanlı ünlü şahsiyet gibi Sovyetlerin 30’lu yıllarda uyguladığı baskıcı rejimin kurbanı olarak kurşuna dizilen, Kazakların ünlü şairi Mağcan’ın milli aydınlanma harekatındaki rolü, zorluklarla dolu hayatı, zengin edebi mirası hakkında bilgiler verdi.

Panelde, “Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye Türk Dünyası’nın İrfan Edebiyatı” başlıklı bildiri sunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, İslam dünyasında Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Şemsi Tebrizi, Hallacı Mansur, Baba Nimetullah Nahçıvani ve başka nice Türk büyüklerinin öneminden bahsetti.

2. Uluslararası “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Mektebinin Hocaları” panelinde sonuncu bildiriyi sunan Azerbaycanlı genç tarihçi Cavid Mövsümlü, “19. yüzyıl – 20. yüzyıl başlarında Azerbaycan’da din adamlarının aydınlanma harekatında yeri ve rolü” başlıklı konuşmasında, ele alınan dönemde “Rus şovenizminin İslam dünyasına münasebeti, uyguladığı siyaset ve aynı dönemde din adamlarının Azerbaycan Türklerinin milli aydınlanma yolunda yapmış oldukları müstesna hizmetleri anlattı.

Panelin hatıra hediyelerin takdimi ve günün anısına çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.

Medya Galerisi

ALI_5611
ALI_5620
ALI_5634
ALI_5637
121
ALI_5625

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır