― 11 августа 2018 г.
Kazakistan’ın kültür ve sanat eserleri Türkiye’de sergilenecek
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, Türk Dünyası Müzeleri arasında işbirliğini genişletmek adına yapılan çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek “Kasteev Kazakistan Devlet Sanat Müzesi” ile işbirliği protokolü imzaladı.
Kasteev Kazakistan Devlet Sanat Müzesi Müdürü Gulmira Şalabayeva ve Kazakistan Devlet Merkez Müzesi Müdürü Nursan Alimbay 10 Ağustos 2018 tarihinde TÜRKSOY Genel Sekreterliği’ni ziyaret etti.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov tarafından kabul edilen Kazakistan heyeti Türk Dünyası müzeleri arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin konuları ele aldı.
Görüşmede TÜRKSOY ve Kasteev Kazakistan Devlet Sanat Müzesi arasında imzalanacak işbirliği protokolünün, TÜRKSOY üyesi ülkelerin müzeleri arasında ortak bilimsel konferansların düzenlenmesi, müze uzmanları, yayınlar, kataloglar ve sanatçı bilgilerinin paylaşılması, sanat eserlerinin restorasyonu ve teknik analizlerine ilişkin tecrübe paylaşımı yapılması ve ortak sergilerin düzenlenmesini hukuki zemine oturtarak işbirliğinin daha da geliştirilmesini sağlayacağı belirtildi.
Görüşmenin ardından TÜRKSOY Konferans Salonu'nda düzenlenen törende, işbirliği protokolünü TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Kasteev Kazakistan Devlet Sanat Müzesi Müdürü Gulmira Şalabayeva imzaladı. Gülmira Şalabayeva, protokol çerçevesinde ilk olarak müzenin Ankara ve KKTC’de sergi açacağını ve bu sergilerde Kazakistan’ın resim sanatına yön vermiş usta ressamların eserlerinin sergileneceğini kaydetti.
İmza töreninin ardından yaptığı konuşmada Kazakistan Devlet Merkez Müzesi Müdürü Nursan Alimbay, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in ilan ettiği "Ruhani Uyanış" programı çerçevesinde çalışmaları devam ettirdiklerini ve bu kapsamda Türk Dünyası müzeleri arasında işbiriliğinin geliştirilmesine önem verdiklerini belirtti. Alimbay, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kazakistan Devlet Merkez Müzesi arasında işbirliği çerçevesinde, Kazakistan'ın arkeolojik ve etnografik eserlerinin sergilenmesi konusunda protokolün yapılması için ön görüşme yapacaklarını dile getirdi. Alimbay, Kazakistan'ın kültürel geleneklerinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması yönünde yapılacak bu işbirliğinin Orta Asya'nın bozkır ikliminde klasik göçebe yaşam formunu şekillendiren Kazakların zengin kültürünün tanıtılmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Müzelerinde eski çağlardan günümüze kadar çok sayıda değerli eserin bulunduğunu kaydeden Alimbay, bunların arasında erken göçebe yaşam biçimi olarak addedilen "atlıgöçebe" dönemine ilişkin, M.Ö. 9. yüzyıla ait arkeolojik eserlere rastlandığını söyledi. Alimbay, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzalanacak işbirliği protokolü çerçevesinde Ekim ayı içerisinde Bursa'da Kazakistan Devlet Merkez Müzesi'nin sergisinin düzenlenmesini öngördüklerini kaydetti.
Devlet Müzesi hakkında bilgi veren Nursan Alimbay, kurulduğu günden günümüze müzenin gelişerek büyüdüğünü ve günümüzde 22 bin metrekare kapalı alana sahip 245 çalışanıyla birlikte Kazakistan'ın kültürel mirasının toplandığı en önemli kurumlardan biri olduğunu söyledi. Arkeolojik ve etnografik eserlerin bilimsel araştırılmasına da önem verdiklerini dile getiren Nursan Alimbay, müzede 40'dan fazla araştırmacının istihdam edildiğini kaydetti.
Alimbay Türk Dünyası müzecilerine çağrıda bulunarak, TÜRKSOY üyesi ülkeleri müzelerinin "Ortak Bilimsel Araştırma Katalogu"nun hazırlanması için ortak çalışma teklifinde bulundu.
Alimbay'ın çağrısını yineleyen Genel Sekreter Kaseinov, müzelerin halkların kültür ve sanatının tanıtıldığı, korunduğu önemli kurumlar olduğunu belirterek, bu kurumların başında işinin ehli, kültür ve sanata değer veren, bilimsel altyapısı olan nitelikli insanların olmasının önemine değindi. Kaseinov, müzelerde bu yönde çalışmalara hız verilmesi ve ülkeler arasında tecrübe paylaşımının artırılması gerektiğini kaydetti.