VNA_3125
16 февраля 2018 г.

"Mağcan Cumabay Anma Yılı Açılış Töreni" ve "TÜRKSOY Basın Ödül Töreni" düzenlendi

16 февраля 2018 г.

"Mağcan Cumabay Anma Yılı Açılış Töreni" ve "TÜRKSOY Basın Ödül Töreni" düzenlendi

  • 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da, doğumunun 125. yılında ünlü Kazak şair "Mağcan Cumabay Anma Yılı Açılış Töreni" ve "TÜRKSOY Basın Ödül Töreni" düzenlendi.

    Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından Kastamonu Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov,  Kuzey Kazakistan Eyalet Kültür ve Dil Müdürü Kemel Ospanov, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, şair Ali Akbaş, Kazakistanlı sanatçılar,çok sayıda basın mensubu ve davetliler katıldı.


    Törenin açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Düsen Kaseinov, Türk Silahlı Kuvvetlerinin teröristlere karşı yürüttüğü "Zeytin Dalı" operasyonunu hatırlatarak, yaşadığımız coğrafyanın bir sınavdan geçtiğini vurguladı. "İşte tam da bu zamanda daha fazla birlik olmaya, dayanışma ruhunu güçlendirmeye ve kardeşliğimizi göstermeye ihtiyacımız var" diyen Kaseinov, yüzyıl önce de Mağcan Cumabay'ın topladığı yardımlar, yazdığı şiirlerle Anadolu'daki kardeşlerine hem maddi hem de manevi destek olduğunu kayetti.

     - "Cumabay, kurtuluş mücadelesine güç verdi"-


    Kaseinov, " Kazakların Abay'dan sonraki en büyük şairi olan Mağcan, Milli uyanışa, millileşme çabalarına ve kurtuluş mücadelesine güç veren aydındır. Balkanlar, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında dört düvelle çarpışan Osmanlının ızdırabını yüreğinde taşıyan şair, kan kardeşi Anadolu Türklüğünün acısını 1918 yılında kaleme aldığı " Uzaktaki Kardeşime" adlı efsane şiiriyle paylaşmıştır. Onun bu şiiri Kazakların o dönemde yaşadığı büyük sıkıntılara rağmen, kardeş Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu yüreğinde hissederek yazılmış tarihi bir eserdir. Bugünkü kuşak, kardeşlik bağının ne kadar önemli olduğunu Mağcan'ın şiirinde görmekte. Şairin Türkiye'de ne kadar sevildiğinin bir başka göstergesi ise, kendi ülkesinde onun eserleri Sovyet döneminde yasaklanmışken Anadolu topraklarında bayraklaştırılmasıdır. Bağımsızlıktan sonra Cumabay'ın yurt dışında ilk heykeli Ankara Keçiören'de dikilmiştir. Türkiye Türklerinin gösterdiği bu saygı günümüzde tüm Kazakları gururlandırmaktadır." dedi.

    - "Kültür başkenti olması Kastamonu'ya değer katacak"

    Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz yaptığı konuşmada "Kültür Başkentliği"nin Kastamonu'ya büyük bir değer katacağını belirtti. Kastamonu'nun bu tür etkinliklerle hem tanınacağını hem de Türk Dünyası'nı yakından tanıyacağını ifade eden Karadeniz, "Türkiye'de milli şair Mehmet Akif Ersoy neyse Kazakistan'da da Mağcan Cumabay odur. Kültürü geliştirirken milli şuuru da geliştirmek adına bu şairlerin ve yazarların önemi ve katkısı büyüktür. Çünkü onların oluşturduğu fikri temeller üzerine siyasi temeller kurulabilir. Dolayısıyla, bizim için kültürel ve sanatsal etkinlikler önemli ve bu etkinlikler vesilesiyle de fikri temellerimizi daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

    -"Dönemin hükümdarları unutuldu, Mağcan eserleriyle ebedi yaşayacaktır"-

    Törende yaptığı konuşmada TÜRKSOY'un önemine vurgu yapan ve bu yıl 25. kuruluş yılını kutlayacığını hatırlatan Hüseyin Yayman, TÜRKSOY'un, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ifadesiyle, "Türk Dünyası'nın UNESCO'su" olarak önemli faaliyetlere imza attığını kaydetti.

    Yayman, konuşmasında, kalıcı olan kültür ve sanatı önemsediklerini belirterek, "Türk Dünyası'nın ruhunu, özünü oluşturan büyük şairlerdir, Mağcan Cumabay'dır, Cengiz Aytmatov'dur, Yunus Emre'dir, Yahya Kemal Beyatlı'dır, Necip Fazıl Kısakürek'tir, Sezai Karakoç'tur, Mevlana'dır, Hacı Bayram-ı Veli'dir, Şeyh Şaban-ı Veli'dir. Bizi bir arada tutan bu değerlerdir. Onların yaşadığı dönemin devlet başkanlarını, hükümdarlarını isimlerini hatırlamıyoruz, ancak kültür sanatta iz bırakanları bugün burada anıyoruz." dedi.
    Mağcan Cumabay'ın, Türkiye'nin Milli Mücadele döneminde yazdığı "Uzaktaki Kardeşime" şiiriyle Anadolu'daki kardeşlerinin acısını paylaştığını dizelerine yansıttığını dile getiren Yayman, "Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur ve böyle kalacaktır. Tarihte Türksüz bir dünya haritası kurmak, Türkleri Anadolu'dan atmak isteyenler yüz yıl önce birinci cihan harbinde Osmanlı Devleti'ne 'hasta adam' dediler ve bizim önümüze Sevr Antlaşması'nı koydular. Bu kahraman millet Sevr Antlaşması'nı paramparça etti, istiklalini ve istikbalini kazandı. Afrin'de Türkiyeyi ve Türkleri dikkate almadan sınırları çizmek isteyenlere yüz yıl önce dedelerimizin davrandığı gibi davranacağız, bundan hiç şüpheleri olmasın." diye konuştu.
    Yayman konuşmasını, Cumabay'ın "Uzaktaki Kardeşime" şiirden dizeler okuyarak sona erdirdi.

    - "Türkiye'nin en büyük konağı Kültür Başkenti ve TÜRKSOY'un hizmetinde" -

    Törende konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kazakistan değerli evladı Kazakistanlı şair Mağcan Cumabay'ı kadim Türk toprağı Kastamonu'da anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türksoy'a yaptığı faaliyetler nedeniyle teşekkür eden Babaş, bu yararlı etkinliklerin katılımcılara Türk Dünyası hakkında bilgi verdiğini ve farkındalık oluşturduğunu kaydetti. Belediye olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını ve düzenlenen etkinliklere katkı sağladıklarını kaydeden Babaş, gelecek hafta içerisinde bu katkılardan birini daha gerçekleştireceklerini ve restore ettikleri, Türkiye'nin en büyük konaklarından Şeyhoğlu konağını 2018 Kültür Başkenti Kastamonu ve TÜRKSOY'un etkinlikleri için açacakları müjdesini verdi.

    Programda, milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kuzey Kazakistan Eyalet Kültür ve Dil Müdürü Kemel Ospanov da birer konuşma yaptı.
    Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen panelde Mağcan Cumabay'ın hayatı ve sanatı hakkında sunumlar yapıldı."Mağcan Cumabay Anma Yılı Açılış Töreni" Kazakistanlı sanatçıların sunduğu mini konser gösterisi ve şiir dinletisi ile sona erdi.
    Etkinlik sonunda yapılan "TÜRKSOY Basın Ödül Töreni"yle Türk kültürünün tanıtılması ve zenginleştirilmesine katkı sağlayan Türk Dünyası basın temsilcilerine ödülleri verildi.
    10 ülkeden 14 basın mensubunun ödüllerinin takdim edildiği gece aile fotografı çekilmesiyle sona erdi.

    Ödül alan basın mensupları:

    Azerbaycan

    Kaspi Gazetesi – Baş Editör İlham Guluyev


    Kazakistan

    Zhanar Mukhamediyarova – Kazinform Haber Ajansı Haber Editörü

    Kazakistan

    Madina Aitpenbetova –  Güney Kazakistan Eyaleti Kültür Müdürlüğü Basın Editörü


    Kırgızistan

    Abdilamit Matisakov –Yusuf Balasagun Kırgızistan Milli Üniversitesi Profesörü, Yazar ve Gazeteci                          

    Kırgızistan

    Yryskul Okenova – Kırgızistan Radyo ve Televizyonu KTRK Yapımcı ve Yönetmeni                                                  


    Türkiye

    Nazlı Yüzbaşıoğlu  - Anadolu Ajansı Muhabiri


    Türkiye

    TRT Haber - Dünya Mirası Türkiye Programı (yapımcı Fikret Yıldız )


    Başkurdistan (RF)

    Larisa Abdullina - Başkurdistan Gazetesi Muhabiri

    Tataristan (RF)

    Aysılu Khafizova – Tataristan “İdel” Dergisi Yayın Yönetmeni

    Gagavuz Yeri (Moldova)

    Lilia Glecova – Gagavuz Yeri (Moldova) Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Sorumlusu


    Makedonya

    Zübeyde Ahmed – Makedonya Radyosu Türkçe Programı Müdürü


    KKTC

    Ahmet Okan - KKTC Havadis Gazetesi Köşe Yazarı


    Bulgaristan

    Müzekki Adem Ahmed – Kırcaali Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni



    Kosova

    Raif Kırkul  - Kosovahaber Portalı Genel Yayın Yönetmeni



Medya Galerisi

VNA_3273
VNA_3280
VNA_3301
VNA_3329
VNA_3334
VNA_3340
VNA_3344
VNA_3495
DSC_6989
VNA_3390
VNA_3397
VNA_3403---Kopya
VNA_3408
VNA_3418
VNA_3425
VNA_3435
VNA_3443
VNA_3294
VNA_3394
VNA_3431
VNA_3460
VNA_3290
VNA_3414
VNA_3448
VNA_3454
VNA_3278
VNA_3357

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır