yencag.ru_2017-08-14_06-11-37
16 августа 2017 г.

Mustafa Mehmandarov, "TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Türk Halklarını Yakınlaştırıyor"

16 августа 2017 г.

Mustafa Mehmandarov, "TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Türk Halklarını Yakınlaştırıyor"

Türk Dünyası yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, Makedonya'nın Üsküp ve Ohrid, Karadağ'ın Podgoritsa , Bosna-Hersek'in Mostar ve Saraybosna ile Sırbistan'ın Belgrad' şehirlerini kapsayan Balkan  turnesini tamamladı. Orkestraya bu yıl, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Türkiye, Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan ve Tataristan'ın temsilcileri katıldı.

Üyelerinin her yıl değiştiği orkestrada bu yıl Azerbaycan’ı Mustafa Mehmandarov, Said Mammadov, Orkhan Cumayev ve Sabuhi Akhundov, Kazakistan’ı Anvar Akbarov, Assem Kalman, Zeynep Suleimenova, Aliya Mashkeyeva, Zhangir Zhubanov, Amina Mashkeyeva ve Birzhan Mynbayev, Kırgızistan’ı  Aliya Okeev, Türkmenistan’ı Bahram Dolyyev, Başkurdistan’ı Ilzira Kudasheva, Tataristan’ı Donier Avlaiarov ile Arslan Saifi, Türkiye’yi ise Nazlı Avcı, Pelin Odabaşı, İlayda Zeynep Köksal, Atakan Çalışkan ve Işın Işık isimli sanatçılar temsil etti.

Viyana konservatuvarı öğrencisi, "Hazar Virtüozları" orkestrası ve TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası şefi Mustafa Mehmandarov, Balkan turnesinin ardından Azerbaycan'ın  "Yeniçağ" internet gazetesine orkestrayı değerlendiren bir röportaj verdi.  Azerbaycan'ın genç orkestra şeflerinden Mehmandarov, Gençlik orkestrasının turneleri hakkında bilgi vererek, orkestranın Azerbaycan müziğinin diğer ülkelerde tanıtılması ve Türk dünyasının yakınlaşmasına yönelik katkılarını aktardı.

 - Mustafa bey orkestraya nasıl katıldınız?

- TÜRKSOY Gençlik Oda orkestrası 2010 yılında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'un girişimleriyle kuruldu.  Orkestranın kurulma amacı, TÜRKSOY üyesi Türk Cumhuriyetlerinin ve Rusya'ya bağlı Türk soylu toplulukların müzisyenlerini biraraya getirmek ve Türk Dünyası bestecilerinin eserlerinin tanıtılması idi.  2010 yılında Türk Dünyasının yetenekli müzisyenlerini biraya getirmeye çalışan orkestraya katılmak için davet edildim. 2013 yılına kadar orkestrada kemancı olarak görev yaptım. 

- Orkestra ile yaptığınız ilk turneler hakkında bilgi verir misiniz?

- Geleneksel olarak her yıl Türkiye'de prova yapmak üzere biraraya gelir ve konser programımıza başlarız. Önce Türkiye'nin birkaç şehrinde konser veriyor ve daha sonra turnelere çıkıyoruz. İlk iki yıl 2010-2011 yıllarında meşhur Alman besteci Richard Wagner'in memleketi Almanya'nın Bayreuth şehrinde konser verdik. Burada, hem müzik festivaline katıldık hemde solo ve diğer orkestralarla birlikte sahne aldık. 2012 yılında ABD'de düzenlediğimiz konserler de çok yüksek düzeyde ilgi gördü.   

- Orkestrada şef olarak görev almaya ne zaman başladınız?

- İlk defa 2016 yılında orkestra şefliği deneyimimi yaşayınca, Gençlik Orkestrası'na kemancı olarak değil, şef olarak davet edildim. 2013 yılından itibaren Viyana konservatuvarında orkestra şefliği bölümde eğitim görüyorum. 

- Orkestranın geçen yılki turnesi hakkında bilgi verir misin? 

- Geçen yıl Türkiye'de hazırlık çalışmalarımızı bitirdikten sonra İngiltere turnemizi gerçekleştirdik. 2016 yılı turnesi kapsamında Oxford, Londra ve Edinburg’da birer, Glasgow'da üst düzey salonlarda iki konser konser verdik. Londra'da Aziz James kilisesinde, Oxford'da, Oxford Üniversitesinin resmi etkinliklerinin yapıldığı "Sheldonian Theatre" tören salonunda konser verdik. Bu yuvarlak salonda sadece, Berlin filarmoni orkestrası, Oxford orkestrası gibi üst düzey ve dünyaca tanınan orkestralar konser veriyor. François Girard'ın "Kırmızı Keman" filminden bir sahne de bu salonda çekilmiş. Bu salonda konser vermek bizim için bir onurdu. 

- Oxford tören salonunda sahne alan ilk Azerbaycanlı müzisyen sizsiniz diyebilir miyiz?

- Evet bu bizim için tarihi bir andı. İlk defa Oxford Üniversitesi binasında TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası tarafından bir Azerbaycan eseri seslendiriliyordu. 

- İskoçya'da nerede konser verdiniz?

- Glasgow'da iki konser verdik. İlk konserimizi İskoçya Kraliyet Konservatuvarında, ikincisini ise 2499 izleyici kapasiteli "Glasgow Royal Concert Hall" de verdik. Daha sonra da Edinburg'da ünlü Greyfriars Kirk katedralinde sahne aldık.

- 2016 yılı turnesini İtalya'da mı bitirdiniz?

- İtalya'da "Emilia Romagna Festivali" kapsamında sahne aldık. İtalya'nın Forli ve ünlü İtalyan besteci Gioacchino Rossini'nin doğduğu Pesaro kentlerinde konserler verdik. Pesaro'daki konserimiz ortaçağ döneminden kalma ihtişamlı Rokka Costanza'da yapıldı. 2016 yılını 8 konser ile bitirdik. 

- Gençlik Orkestrası konserlerine ilişkin nasıl eleştiriler aldınız?

- Eleştiri - yaratıcı sürecin, ilerlemenin ve kendini geliştirmenin itici gücüdür. Hayranlıklarının dile getirildiği, memnuniyet verici çok sayıda olumlu yorum aldık. Dikkatimi çeken yorumların başında Edinburg Üniversitesi Psikoloji, Felsefe ve Filoloji Fakültesi Profesörü ve Cambridge Üniversitesi'ne ait İngiliz Dili kitabının yazarı Geoffrey K. Pullum'ın yorumuydu. Tesadüfen, bir alışveriş merkezindeki konser afişimizi görerek konserimize gelen Pullum, bizim seslendirdiğimiz müzik eserlerini duyduktan sonra şoke olduğunu belirtmiş. Pullum, Gençlik Oda Orkestrası konserine ilişkin yaptığı açıklamada, Türk halklarının temsilcilerinin, Avrupalı meslektaşlarıyla aynı düzeyde ve yüksek seviyede klasik müzik eserlerini icra edebileceğini beklemediğini dile getirmiş. Türk Dünyası bestecilerinin eserlerinin beklentilerinin üzerinde, çok güzel olduğunun altını çizen Pullum, Türk Cumhuriyetlerinin kültür ve gelişim seviyesinin çok yüksek olduğunu vurgulamış. Bu seviyedeki insanların beklentilerinin tersi yönünde olumlu bir etki uyandırmak ve orkestramız hakkında bu tür olumlu eleştiriler almak memnuniyet vericidir.

- TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrasının bu yılki turnesi hakkında bilgi verir misiniz?

 - Gençlik Oda Orkestrası bu yıl Balkan ülkelerine çok başarılı bir turne düzenledi. Orkestradaki Azerbaycanlı müzisyen sayısı da  son 7 yılın rekorunu kırarak 6 kişiye ulaştı. Geleneksel olarak provalarımız için Ankara'da toplandık ve en önemli konserlerimizden ilkini Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda düzenledik. Ankara'da sahne aldığımızda artık deneyimli ve uyumlu bir orkestra olduğumuzu gösterdik. Sonraki konserimiz, Bursa şehrinde tarihi bir binada gerçekleşti. Balkan turnemiz Makedonya'dan başladı. İlk konserimizi Üsküp'te, ikincisini ise Ohri'de düzenlenen "Yaz festivali" kapsamında verdik. Konser organizasyonu çok güzel planlamıştı. Güne sabah provası ile başlıyor, sonra ise kentin tarihi mekanlarını ve güzel tabiatını görebilmemiz ve  dinlenebilmemiz için verilen serbest zamanın ardından akşam sahne alıyorduk. Üsküp'teki konserimize Azerbaycan'ın Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov’un da katıldığını vurgulamak isterdim. 

Turnemizin bir sonraki durağı Karadağ'ın Podgoritsa kenti oldu. Karadağ'ın ardından Bosna-Hersek'in Mostar ve Saraybosna kentlerinde ve 2017 turnemizin son durağı olan Sırbistan'ın Belgrad kentinde çok sıcak karşılandık. Azerbaycan'ın Sırbistan Büyükelçisi Eldar Hasanov,  orkestramıza özel ilgi ve alaka göstererek güzel karşılanmamızı sağladı. Hasanov'un orkestramızı çok beğenmesi bize memnuniyet verdi. Konser sonrasında düzenlenen resepsiyona içlerinde Sırbistan'ın milletvekili Dragomir Kariç'in de bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

- Orkestranız genel olarak hangi eserleri seslendirmektedir ve bu yıl hangi eserleri programınıza aldınız?

- Orkestramızda geleneksel olarak dünya klasikleri ve Türk Dünyası bestecilerinin eserlerini seslendiriyoruz. Repertuvarımızda Azerbaycan bestecilerinin eserleri de var ve son 7 yılda Fikret Emirov, Gara Garayev, Akşin Alizade ve maestro Niyazi gibi bestecilerimizin eserlerini icra ettik. Bu yıl TÜRKSOY Gençlik Orkestramız için özel olarak fransız besteci Maurice Ravel'in yaylı sazlar dörtlüsü için bestelediği "Küçük Senfoni" eserinin orkestra versiyonunu düzenledim. Balkan turnesi bu eserimizin prömiyeri oldu. Programımıza, benim düzenlemesini yaptığım Fikret Emirov'un "Miniatürler" eserinin yanısıra, Kırgız besteci Seitaly Medetov, Türkmen besteci Rovshan Nepesov, Tatar besteci Alsu Sungatullina ve Türkiye'den Turgay Erdener'in de eserleri yer aldı. Kazakistan'dan katılan kontrbas sanatçısı Birjan Mynbayev'i özellikle vurgulamak isterdim ki, onun yazdığı güzel bir eser olan "İlligai" varyasyonları eserini, Kazakistan'ın bestesi olarak Balkan turnesi kapsamında prömiyerini yaptık.

- Bu tür etkinlikler Türk Dünyası temsilcilerinin yakınlaşması ve Türk halklarının kültürlerinin tanıtılmasına nasıl bir katkı sağlıyor?

- TÜRKSOY bu yıl, Türk Cumhuriyetleri arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 25. yılını kutluyor ve bu kapsamda düzenlediği konserler, Türk Dünyasının zengin kültürel mirasının tanıtılmasının yanısıra dünyadaki dostluğa ve kültür paylaşımına katkı sağlıyor. Bu kapsamda düzenlediğimiz konserler de basın yayın organları tarafından ilgiyle takip ediliyor. 

Orkestramızda sıcak dostluk havası hakim. Bu orkestraya kendimi çok yakın hissettiğimden bende orkestra şefi olma arzusu uyandı. İlk olarak 2011 yılında Almanya'ya turnemiz sırasında kendimi orkestra şefi olarak denemeye karar verdim ve şeflik hoşuma gitti. Gençlik Oda Orkestrası hayatımda bir dönüm noktası olarak bu kararı almamda önemli rol oynadı. 

Balkan turnesi hafızamda en güzel anıları bıraktı. Türk Dünyasının gelecek vadeden yetenekli gençlerine gerekli ortamı sağlayarak, kendilerini gösterme ve Türk Cumhuriyetlerinin kültürlerini tanıtmak fırsatı verdiği için TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu tür etkinlikler Türk halklarının yakınlaşmasına katkı sağlamaktadır.

 

Medya Galerisi

yencag.ru_2017-08-14_06-11-41
yencag.ru_2017-08-14_06-11-48
yencag.ru_2017-08-14_06-11-55
yencag.ru_2017-08-14_06-11-46
yencag.ru_2017-08-14_06-11-44

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır