8 февраля 2011 г.

TÜRKSOY Nevruz Coşkusunu ABD’ye Taşıyor

8 февраля 2011 г.

TÜRKSOY Nevruz Coşkusunu ABD’ye Taşıyor

Bugüne kadar Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra Paris’te ki UNESCO Merkezi’nde ve Strazburg’da Nevruz kutlamaları gerçekleştiren TÜRKSOY, Nevruz coşkusunu bu yıl ABD’ye taşıyor. TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamaları 24 Mart’ta New York’taki BM Genel Kurulu Salonu’nda ve Washington’da gerçekleştirilecek.

ABD’deki Nevruz Kutlama Programı

24 Mart 2011
13.00 Basın Toplantısı (BM Binası- New York)
18.00 Nevruz Konseri (BM Genel Kurulu Salonu-New York)
20.00 Resepsiyon (Türkiye Daimi Temsilciliği- New York)

25 Mart 2011
14.00 Nevruz Paneli (Boston- Harvard Üniversitesi)

26 Mart 2011
20.00 Nevruz Konseri (Town-Hall, Times Square, New York)

28 Mart 2011
14.00 Nevruz Paneli (Georgetown Universitesi- Washington)
19.00 Nevruz Konseri (Lincoln Theatre, Washington)

BM 21 Mart’ı Uluslararası Nevruz Günü İlan Etti

2009 yılında, UNESCO nezdinde "Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne dahil edilen Nevruz,BM tarafından resmen tanınmaktadır. BM Genel Kurulu’nun 2 Aralık 2009 tarihli oturumunda 21 Mart tarihi "Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilan edilmiştir. (document A/64/L.30/Rev.2) Genel Kurul bu kararında Nevruz kutlayan ülkeleri, başta UNESCO olmak üzere diğer hükümetler arası örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını Nevruz’un tanıtılması ve kutlanması konusunda işbirliği yapmaya davet etmektedir.

Türksoy: Türk Dünyasının Kültür Köprüsü

Türk kültürünün araştırılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı doğrultusunda kurulmuş çok taraflı bir kültürel işbirliği örgütü olan TÜRKSOY, Nevruz bayramını 1995 yılından itibaren çeşitli etkinlikler düzenleyerek her yıl kutlamaktadır. Ayrıca TÜRKSOY’un girişimleri ile 29 Mart 2009 tarihinde UNESCO Genel Merkezi’nde 8 ülkeden 100’ün üzerinde sanatçının katılımı ile Nevruz kutlaması gerçekleştirilmiştir.

UNESCO ile aynı ilke ve hedefleri paylaşan ve faaliyetleri sadece üye ülkelerle sınırlı olmayan bir uluslararası örgüt olan TÜRKSOY, kültürlerarası yakınlaşma ve medeniyetler arası diyalog sürecini desteklemek adına 2011 yılında Nevruz bayramını BM Genel Kurulu’nda kutlamak için girişimler başlatmıştır. Bu girişimler sonucunda BM Genel Kurulu salonu, 24 Mart 2011 tarihinde Nevruz Kutlaması için TÜRKSOY’a tahsis edilmiştir. New York’taki BM Genel Kurulu ve daha sonra Washington’da düzenlenecek olan etkinlikler, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu başta olmak üzere TÜRKSOY’a üye ülkelerin BM Daimi Temsilcilikleri’nin katkılarıyla gerçekleştirilecektir.

New York’un ardından Washington’da da devam edecek olan Nevruz şenlikleri ile hem zengin Türk kültürü ABD halkına daha yakından tanıtılacak, hem de kültür ve sanatın evrensel dili ile kültürler arasında yeni köprüler inşa edilecektir.

Nevruz Nedir?

Avrasya’nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve "yeni gün” olarak bilinen Nevruz, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, barışı ve dostluğu simgelemektedir. Nevruz, Toprak Ana’nın tekrar nefes alarak yeşerdiği ve dirilişin tekrar başladığı gündür. Tarihi beş bin yıla uzanan Nevruz, Türk dünyasında da en ulu gün olarak bilinmekte ve Navrız, Yeni Gün, Ulu Kün, Mart Dokuzu, Çıl Pazı, Çanı Kün, Şagaa, Isıah, Yengi Kün gibi adlarla en canlı ve en sıcak biçimde kutlanmaktadır.

Kültürel miras yoluyla günümüze kadar ulaşan ve Türk dünyasının millet bağını güçlendiren, yüreklerde hissedilen en önemli bayramlardan biridir, Nevruz. Yeni bir yılın başlangıcı olarak yeniden doğuşu simgeleyen bu bayram, geleceğe dair umut, arzu ve temennileri de içinde barındırmaktadır. Belki de bu yönüyle dünyada tektir ve özgündür. Nevruz ile yeniden doğan ve coşkuyla yenilenen sadece doğa ve tabiat değildir. İnsan da bedenen ve ruhen kendini temizler ve yeniler. Yeni bir yılın başlangıcıyla birlikte duygular ve fikirler de yenilenir. Bu yüzden Nevruz, doğadaki dirilişle birlikte bir bayram sevincini ve coşkusunu yaşatmanın yanı sıra, insana dair umudu ve en güzel dilekleri de temsil etmektedir.

Tüm Türk Devletleri gücünü, sağlam ve tarihi devamlılığı olan bir topluma, bu toplum içinde yaşayan geçmişin mirasına, dayanışma, hoşgörü, insanlık ve kardeşlik kültürüne borçludur.

Eski Türklerle İranlılar’ın yılbaşı olarak kabul ettikleri gün, Farsça ‘‘Nevruz’’ olarak adlandırılmıştır. Nevruz; ‘‘yeni gün’’ anlamına gelmektedir. Güneşin koç burcuna girdiği, gece ile gündüzün eşitlendiği bugün miladi takvime göre 21 Mart’a rastlamaktadır.

Türkçe konuşan halklar, Nevruz’da, yenilik, canlılık, dirilik olacağına, doğanın canlandığına, insanın ruhunun da yenileneceğine inanırdı. Nevruz geleneği; başta Türkler’in ilk takvimi olan Oniki Hayvanlı Türk Takvimi’nde görüldüğü üzere çok eskiden beri bilinmekte ve tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de törenlerle kutlanmaktadır. Selçuklu Sultanı Melikşah için hazırlanan Celali Takvimi’ne göre; güneşin koç burcuna girdiği gün yeni yıl olarak kabul edilmiştir. Selçuklu hükümdarlarının Mart Ayı’nda tahta çıktığı ve Nevruz’u halkla birlikte kutladığı bilinmektedir.

İyiyi, güzeli, doğruyu, mutluluğu ve barışı sembolize eden bahar bayramı Nevruz, geniş bir coğrafyada kutlanıla gelmiştir. Tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bugün Çin’den Balkanlar’a kadar uzanan coğrafyada farklı adlarla anılan Nevruz benzer biçimlerde kutlanmaktadır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan bağımsızlıklarından sonra 21 Mart’ı resmi tatil ilan etmiştir.

Nevruzla ilgili efsaneler, dinsel inanışlar… Nevruz’un, kapalı bir mekandan açık bir mekana doğru hareket etmeyi; güneşe, ısıya ve bolluğa duyulan özlemi göstermektedir. Bu söylencelerde; var olan durumdan kurtuluş ve huzura kavuşma isteği dikkati çeker. Efsane ve inanışlarda geçen ateşin doğması; Buzul Çağı’nda insanın ateşi icadını, dağları eritme; Maden Çağı’na girişi, tarlanın sürülmesi, hayvanların evcilleştirilmesi; Neolotik Çağ’a girişi sembolize etmektedir. Bugün de ateş, su, toprak, mağara gibi Nevruz söylencelerinde geçen unsurlar tüm insanlığın vazgeçilmezleridir. Ancak özellikle ateş Türkler için hangi din veya inanıştan olurlarsa olsunlar büyük önem taşımaktadır. Altay halklarından Tatarlar’a, Azeriler’den Karaimler’e, Gagauzlar’a kadar pek çok Türk halkı tarafından ateş ve su ruhsal ve bedensel arınma için gereklidir. Bu sebeple geniş Türk coğrafyasında Nevruz’da ateş yakmak ve iyi dileklerde bulunarak ateş üzerinden atlamak bir gelenektir.





© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır